Video Oyunlarının Çocuklar İçin Faydaları
Neredeyse tüm ebeveynler, çocuklarının televizyon ya da bilgisayar ekranı karşısında video oyunları ile geçirdiği süreden şikayetçi olur. Öte yandan, bunun tamamen bir vakit kaybı olmadığı keşfedilmiştir.
Bu size çok şaşırtıcı gelebilir. Bu yüzden, video oyunlarının çocuklara yaptığı ve muhtemelen bilmediğiniz bazı faydalardan size bahsetmek istedik.
Bugünlerde, çocukların çok ilgilendiği aktivitelerden birisi şüphesiz ki video oyunlarıdır. Özel efektler, oyun dünyasındaki gelişmeler ve sanal bir karakteri kontrol etme imkanı, video oyunlarını çocuklar için karşı konulmaz bir şey yapan faktörlerdendir.
Buna ek olarak, günümüzde çok çeşitli video oyunları bulunmaktadır. Bilgisayar, akıllı telefon ve video konsollarında mevcut olan ve spor, film, ya da diğer aktiviteleri içeren birçok oyun vardır. Hatta, çiftçi, şoför ya da belediye başkanı gibi meslekleri canlandıran oyunlar bile bulunmaktadır.
Ebeveynler olarak, çocuğumuzun ekran karşısında geçirdiği süreden ve bunun ona verebileceği zararlardan sıkça endişe duyarız. Aslında bunun o kadar da zararlı bir şey olmadığını unutmamak gerekir. Video oyunlarının, çocuklar üzerinde tahmin edemeyeceğiniz faydaları vardır.
Video oyunları ve çocuklar için 7 ana faydası
- Video oyunları, çocukların hayalgücünü geliştirir. Video oyunları aracılığıyla çocuklar, yeni dünyalar keşfeder ve dünyaya farklı açılardan bakmayı öğrenirler. Ayrıca çalışma hayatının karmaşıklığını ve spor yapmanın farklı faydalarını da öğrenirler.
- Video oyunları, çocukların sosyalleşmesini sağlar. Bugünlerde, birçok çocuk için video oyunu oynamak normaldir. Bununla ilgili tek kısıtlama, oyunların internet erişimi gerektirmesi ve bazı oyunların ücretli olmasıdır. Bunun dışında, bu oyunların ne kadar çok takım çalışması gerektirdiği şaşırtıcıdır. Birlikte oynanan oyunlar, çocukların başka şehir ve ülkelerde yaşayan diğer oyuncularla iletişime geçmesine olanak tanır. Buna ek olarak, çocuklar sağlıklı bir rekabet içinde kendi arkadaşlarıyla da çevrimiçi oyunlar oynayabilir.
- Video oyunları, çocukların becerilerini geliştirir. Çocuklar, video oyunlarında her zaman kazanmazlar. Bu sayede, başarısız olmaya karşı toleransları yükselir ve öfkeleriyle daha iyi başa çıkarlar. Kazanmak, çaba, pratik, öğrenme ve sabır ister. Bu özelliklerin hepsi, video oyunları aracılığıyla edinilerek hayatın geri kalan alanlarında da kullanılabilir.
Diğer faydaları:
- Video oyunları koordinasyonu geliştirir. Çocuklar, video oyunlarından aldıkları uyaranlara tepki verirler. Bu yüzden, video oyunları, koordinasyonu geliştirmek için iyi bir araç olabilir. Bunlar ayrıca, refleks, hafıza ve dikkat gelişimine de olumlu katkıda bulunur.
- Matematiksel becerileri geliştirir. Birçok oyun, toplama, çıkarma, çarpma ya da bölme işlemleri yapmayı gerektirir. Örneğin, sporla ilgili olan video oyunlarında, oyuncu, istenen amaca ulaşmak için uzun müzakere ve hesaplamalar yapmak zorunda kalabilir. Bu ayrıca, Sims gibi oyuncunun harcayacağı parayı hesap etmek zorunda kaldığı türde oyunlar için de geçerlidir. Hatta, Monopoly gibi oyunların da dijital versiyonları bulunmaktadır.
- Mantık kullanmayı gerektirirler. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, birçok video oyunu, olumlu sonuçlar elde etmek için strateji ve zihinsel çaba kullanmayı gerektirir. Çocukların mantıklı düşünme becerisi, bu oyunlarda birçok açıdan test edilir.
- Bu oyunlar, tehlikeli değildir. Bir çocuğun televizyon ya da bilgisayar ekranı karşısında durmaktan zarar görme ihtimali çok düşüktür. Video oyunları ayrıca, soğuk ve yağmurlu günler için de çok iyi bir eğlence alternatifidir.
“Video oyunları sosyalleşmek açısından da faydalıdır. Bazı oyunlar şaşırtıcı derecede takım çalışması gerektirir.”
Değerlendirilmesi gereken durumlar
Video oyunlarının çocuklar için faydalı olduğundan söz etmiş olsak da herhangi bir şeyde aşırıya kaçmanın her zaman zararlı olduğunu da unutmamamız gerekir. Video oyunları, çocuğunuzu fiziksel aktivitelerde bulunmaktan alıkoymamalıdır. Obezite ve hareketsiz yaşamı önlemek için oyun oynanan sürenin dengeli olmasına dikkat etmelisiniz.
Çocukların evde kalıp oyun oynamak için görevlerini ya da sosyal aktivitelerini aksatmasına izin verilmemelidir. Benzer şekilde, çocuğunuzun oynadığı oyunun içeriğine de dikkat etmelisiniz, bu oyunların genellikle hangi yaş grubuna önerildiği bilgisi verilir.
“Çocuklar, video oyunlarında her zaman kazanmazlar. Bu sayede, başarısız olmaya karşı toleransları yükselir ve öfkeleriyle daha iyi başa çıkarlar.”
Son olarak, video oyunlarının çocuklar üzerindeki tüm faydalarına rağmen, bu oyunların çocuğunuzun hayatının merkezinde olmamasına özen göstermelisiniz. Çocuklar asla oyun oynamak için yaşamamalıdır. Eğer video oyunlarının çocuğunuzun davranışlarını olumsuz yönde değiştirdiğini düşünüyorsanız bununla ilgili net sınırlar çizmeniz gerekebilir. Ayrıca, bu konuda bir uzman tavsiyesine de başvurabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alcántara Garrido, Mº. C. (2008). Los videojuegos y los efectos psicológicos en los adolescentes. Los videojuegos en la docencia. Innovación y experiencias educativas, Nº 4.
- Fernández, L. C. (2011). Ocio Digital Activo. Beneficios y perjuicios a nivel social y psicológico. Lecturas: Educación física y deportes, (161), 9. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4189899
- Rodríguez, E. (2002). Jóvenes y videojuegos: espacio, significación y conflictos. Instituto de la juventud.
- Sastre, A. M. C. (1998). Videojuegos: del juego al medio didáctico. Comunicación y pedagogía: Nuevas tecnologías y recursos didácticos, 152, 63-70. http://www.quadernsdigitals.net/datos/hemeroteca/r_11/nr_181/a_2245/2245.html