Yaz Tatilinde Çocukların Başına Gelen 5 Yaygın Kaza
Yaz tatili sırasında, çocuklar dışarıda daha fazla zaman harcar ve genellikle daha hareketlidir. Ebeveyn olarak, bu yüzden çok daha dikkatli olunmalıdır. Bu yazımızda, yazın çocukların başına gelen yaygın kazalar hakkında konuşacağız.
Yaz mevsiminde meydana gelen yaygın kazalar
Aslında, her mevsimde çocukların başına bazı kazalar gelebilir. Buna rağmen, yaz aylarında talihsiz olaylar yaşanma ihtimali daha yüksektir. Neden mi? Yaz mevsiminin sıcak ve hoş havası, çocukları daha fazla dışarıda vakit geçirmeye teşvik eder. Bunun sonucunda ise tehlike riski yükselir.
Bu durum, tabii ki çocuklarımızın eğlenme hakkını ellerinden almak zorunda olduğumuz anlamına gelmez. Aksine, çocuğumuz dışarıda vakit geçirirken oluşabilecek risklerden haberdar olmak ve dikkatli olmak önemlidir.
Eğer bilmediğiniz bir yere seyahat ediyorsanız, çocuğunuz meraklı olacak ve tehlikeli olabilecek yerleri keşfetmek isteyecektir. Böyle bir aktivite sırasında, farkında olmadan incinebilir.
Bir ve dört yaş arası küçük çocuklar, çarpma, düşme ve genel anlamda tüm kazalar karşısında savunmasızdır. Bu özellikle de erkek çocuklar için geçerlidir çünkü kız çocukları genellikle daha sakin ve dikkatli davranır. Tabii ki her zaman istisnalar vardır!
Çocukların başına gelen her dört kazadan biri, önlem alma eksikliklerinden kaynaklanır. Başka bir deyişle, kazalar ebeveynin umursamaz olmasından veya çocuğunu iyi gözlemlememesinden kaynaklanır.
Bununla birlikte, ebeveynin her kazayı önlemesi de mümkün değildir. Bazen dikkatli davranıldığında bile, çocuk göz açıp kapayana kadar düşüp kendini yaralayabilir.
Yazın çocukların başına gelen yaygın kazalar nelerdir?
Yaz tatili ve ailece vakit geçirilen zamanlar, çocukların yaralanması ve kaza geçirmesi bakımından “ideal” olarak görülür. Bu zamanlarda meydana gelen yaygın aksiliklerden bazıları aşağıdaki gibidir:
1. Havuza düşmek
Eğer evinizin bahçesinde havuz varsa veya çocuğunuzla havuza gittiyseniz, çocuğunuzun havuz kenarında yürümediğinden emin olun.
Havuza düşmek çocukların başına çok sık gelen bir kazadır ve bu kaza özellikle de çocuk yüzmeyi bilmediğinde ölümcül olabilir. Çocuğunuzu havuzdan uzak tutmak için, havuz kenarına bariyer çekebilirsiniz veya çocuğunuzu özellikle yerler ıslakken havuz kenarından uzak tutabilirsiniz.
2. Bisiklet kazaları
Hava sıcak olduğunda, çocukların parka gitmesi veya bisiklete binmesi son derece normaldir. Bununla birlikte, çocukların bisiklete binmeyi öğrenmesi ve bisikleti kontrol edebilmesi için zamana ihtiyaç vardır.
Bu sürede çocuklar düşebilir, dengelerini kaybedebilir, karşılarına çıkan şeylere veya ağaçlara çarpabilir. Çocuklar bisiklete binmeyi öğrenirken, ebeveyn mümkün olduğunca çocuğun yanında olmalıdır. Kask kullanmak, başa ciddi hasar gelmesini önlemenin en iyi yoludur.
3. Plaj kesikleri
Yaz mevsimindeki en yaygın kazalara, kumsalda meydana gelenleri eklememek olmaz. Çocuk deniz kenarında çıplak ayakla yürürken, tenekeden yengeç pençesine kumdaki herhangi bir şey ayağını kesebilir.
Çocuklar, etraflarındaki tehlikeleri ayırt etme konusunda henüz beceriksiz olduklarından, en iyisi deniz kenarında çocukların çıplak ayakla dolaşmalarına izin vermemektir. Çocukların ayaklarını korumak için çok rahat olan deniz ayakkabıları satılmaktadır.
“Çocuğunuzu havuzdan uzak tutmak için, havuz kenarına bariyer çekebilirsiniz veya çocuğunuzu özellikle yerler ıslakken havuz kenarından uzak tutabilirsiniz.”
4. Parkta düşme
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, yaz aylarında çocukların parkta ve açık havada vakit geçirmesi normaldir. Çocuklar parktaki oyuncaklarla, ağaçlarla ve banklarla oynayabilir.
Yazın parklar daha kalabalık olduğundan, bu durum riski artırabilir. Çocuklar birbirlerine çarpabilir ve birbirlerini yaralayabilir. Ebeveyn, çocuğunun nerede olduğuna ve ne yaptığına dikkat etmelidir. Ayrıca, çocuklar yaşına uygun olmayan oyunlar oynamamalıdır.
5. Toksik maddelerin tüketimi
Şüphesiz, ebeveyn temizlik malzemeleri ve diğer toksik ürünleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza etmelidir. Bununla birlikte, tatilde bu her zaman mümkün olmayabilir.
Yazın meydana gelen kazalardan bir diğeri ise, toksik maddelerin sindirimidir. Çocuklar ilgilerini çeken bir şey bulduklarında, onu saniyeler içerisinde ağızlarına götürürler.
Bu nedenle, ormanlık alana veya kampa gidildiğinde dikkatli olmak gerekir. Bazı tohumlar, meyveler, çiçekler ve böcekler zehirli olabilir. İhtiyacınız olabileceğini düşünerek, acil tıbbi yardım malzemelerini yanınızda bulundurmak iyi olacaktır.