Doğumun Yapay Olarak Başlatılması İçin 5 Tıbbi Neden

Doğumun Yapay Olarak Başlatılması İçin 5 Tıbbi Neden

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2018

İndüksiyon,  doğumun yapay olarak başlatılması için  gerçekleştirilen bir müdahaledir ve hassas bir süreçtir. Başka bir deyişle, indüksiyonda amaç, doğal olarak yaşanmasını beklemeden süreci başlatmaktır.

Çoğu durumda, tıbbi nedenlerle indüksiyon yapılır. Bununla birlikte, bazen kişisel nedenlerle ya da acil bir durum sebebiyle yapılan bir seçimdir. Son yıllarda elektif indüksiyon popüler hâle gelmiştir ve en uygun zaman için planlanmaktadır. Bazı ebeveynlerin çalışma takvimlerini düzenlemeleri ya da sadece doğum tarihine karar vermeleri yeterlidir.

Kişisel nedenlerden dolayı bu sürecin tercih edilmesine karşın, doktorlar indüksiyon yapılmasını önermiyorlar. Amerikan Obstetrisyenleri ve Jinekologlar Kongresi, doğumun yapay olarak başlatılmasının yalnızca tıbbi bir karar olması gerektiğini söylüyor. Yani rahimde daha uzun süre kalması durumunda fetüsün hayatı tehlikeye girecekse tavsiye edilir.

Doğumun Yapay Olarak Başlatılması Konusunda Doktorların Dikkate Alması Gereken Şeyler Nelerdir?

doğumun yapay olarak başlatılması

Bütün gebelikler farklıdır, bu nedenle belirli bir sonucu öngörmek zordur. Hamileliğiniz iyi gidiyor olsa bile, gerektiği takdirde indüksiyon kararı alınmayacağı anlamına gelmez. Doktorlar, aşağıdaki gibi durumlarda doğumun yapay olarak başlatılması gerektiğini düşünebilir.

  • Eğer anne belirli sağlık komplikasyonları gösterirse: Örneğin, sık kanama, preeklampsi, kalp hastalığı, hipertansiyon veya gestasyonel diyabet tanısı konulursa. Bu durumda, bahsedilen durumlar bebeğin sağlığını da riske atabilir. Genel olarak bu rahatsızlıkların çoğu durumda yönetilebilir olduğu görülmektedir.
  • Bebeğin yeterince oksijen almadığı belirlendiğinde doğumun yapay olarak başlatılması tavsiye edilir. Bu müdahale, yeterli besin almama riskine sahip oldukları tespit edildiğinde de gereklidir.
  • Suyu geldikten sonra bile, anne 24 ila 48 saatlik bir süre içinde doğum yapmaya başlamamışsa indüksiyon yöntemine başvurulur.
  • 42 haftadan uzun süren hamileliklerde fetüsün besin maddelerini alabilmesi tehlikeye girmiştir. Bu tür hamileliklerde indüksiyon tavsiye edilir.
  • Anneye koryoamniyonit teşhisi konmuşsa doğumun yapay olarak başlatılması gerekir. Koryoamniyonit, rahimde gerçekleşen bir enfeksiyondur.

Yeni doğan bebeğinizin gözlerine bakana kadar sevginin gerçekten ne olduğunu bilemezsiniz.

-Anonim-

Doğum Nasıl Başlatılır?

Doğumu başlatmak için uygulanan birkaç tıbbi prosedür vardır. Bunun için mekanik müdahaleler veya ilaç kullanılabilir. İşte bu yöntemlerden bazıları ve taşıdıkları riskler.

Tıbbi İndüksiyon

Doğumun yapay olarak başlatılması için kullanılan başlıca ilaçlar sentetik hormonlar olan prostaglandin ve oksitosindir. Bunlardan ilki vajina içine bir fitil şeklinde sokulur. Ertesi sabah doğumun başlaması için geceden çıkarılır.

Bu arada oksitosin hormonu, intravenöz olarak ptosin ve syntocinon şeklinde alınır. Bu ilaç annede kasılmalara neden olur. Bu yöntem, kendi başına başlamamış olan süreci hızlandırır, ancak doğumu çok aceleye getirmesi bakımından risklidir. Bunun sonucunda anne çok acı çeker ve kasılmaların gücünü kontrol edemez.

Membranların Yapay Olarak Yırtılması

yenidoğmuş bebek

Membranların yırtılması doğum eylemi başladığında doğal olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte, ilaçlar yapay olarak bunu gerçekleştirebilir, böylece vücut prostaglandin üretmeye başlar. Bu hormonun artışı kasılmaları artırarak doğumu başlatır.

Bu prosedürü uygularken doktor, membrana dokunmak için plastik bir kanca yerleştirir. Bu, bebeğin başı aşağı gelecek şekilde konumlanmasını sağlar ve bunun sonucunda kasılmalar başlar. Anne, suyu doğal olarak gelmiş gibi hissedecektir.

Bu prosedürün bazı avantajları vardır. Örneğin, hızlıdır ve sıvının derhal incelenmesine imkân sağlar. Bununla birlikte, bebeğin membran yırtılmasından sonra sonra uygun pozisyona geçmemesi gibi riskler ortaya çıkarır. Aynı zamanda kordonun kayması veya karışması gibi komplikasyonlar da olabilir. Ayrıca membran yırtılması ve çocuğun çıkması arasındaki zamana bağlı olarak ortaya çıkan bir enfeksiyon riski yüksektir.

Doğal Stimülasyon

Doğumu başlatmada genellikle etkili olan doğal bir teknik vardır. Doktorlar, annenin meme uçlarının manüel olarak ya da bir araç yardımıyla uyarılmasını tavsiye eder. Bu stimülasyon, oksitosin hormonunun üretimini tetikler ve bu hormon da kasılmaları başlatır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.