Babalık İzni Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Babalık İzni Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 06 Nisan, 2019

Annelik izni belli bir süredir birçok işveren tarafından tanınan bir haktır. Fakat, günümüzde bazı ülkelerde annelik izninin babalar için de uygulanması gerektiğiyle alakalı tartışmalar mevcut.

Yeni doğan bebeklerine ihtiyaç duydukları ilgiyi vermek amacıyla yalnızca annelerin izin alması yeterli değildir. Babalar da bebek yetiştirme konusunda kilit rol oynarlar.

Örneğin, Arjantinin Buenos Aires şehrinde başbakan babalar için tanınan ücretli babalık izninin süresini uzatmıştır. Geçmişte ücretli babalık izninin süresi yalnızca 2 gün ile sınırlı iken günümüzde 2 haftalık bir süreye sahipler. Buna ek olarak 120 gün süreli ücretsiz izin almaları da mümkün.

Latin Amerika’da babalık izni

Arjantin babalara ücretli babalık izninin tanındığı tek ülke değil. Örneğin, Meksika’da çalışılan sektöre bağlı olarak 25 güne kadar babalık izni almak mümkün. Venezuela ve Ekvadorda 14 güne kadar babalık izni tanınmaktadır. Kolombiya’da ise bu süre 8 gün ile sınırlıdır.

Fakat, Latin Amerika’nın geri kalan kısımlarında bu süre daha da düşmektedir. Brezilya’da babalara yeni doğan bebekleri ile vakit geçirebilmeleri için yalnızca 5 gün izin tanınmaktadır. Fakat annelik izni konusunda Brezilya ve Küba 120 gün süreyle en uzun annelik izni süresini tanıyan ülkelerdir.

Şili’de ise annelik izni süresi 5 gün ile sınırlıdır. Ekvador’da babalık izni süreleri duruma göre değişse de genellikle 14 gündür. Bazı babalar için bu süre 5 gün olabilir.

Diğer ülkelerde babalık izni süreleri

  • Norveç: Kurallara göre babalık izni 2 hafta ile sınırlıyken bazı sektörler çalışanlarına ekstra 14 hafta daha izin tanımaktadır.
  • İzlanda: 90 gün.
  • İsveç: 70 gün.
  • Finlandiya: 54 gün.
  • Slovenya: 90 gün.
  • İtalya: 91 gün.
  • Amerika: Hem anneler hem babalar için 84 gün.
  • Avrupa’nın geri kalanı: Avrupa ülkelerinde bu süre 10 ile 15 gün arasında değişmektedir. İspanya ve İngiltere gibi ülkeler 2 hafta süre tanımakla birlikte annelerin babalara gün transfer etme hakkını da verir.
  • Babalık izni verilmeyen Avrupa ülkeleri: Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve Ukrayna babalara babalık izni tanınmayan ülkelerden bazılarıdır. İrlanda da ise babalık izni ile alakalı herhangi bir yasa yoktur. Fakat, babalar annelerin 182 günlük izninin 112 gününü paylaşma hakkına sahipler.
babalık izni

Babalık iznini uzatmanın faydaları nelerdir?

Önceleri, işçi sendikaları işçilerin baba rollerini öne çıkarmak konusunda tartışma halindeydiler. Fakat, yapılan yenilikler kadınlara yalnızca aile içinde değil aynı zamanda profesyonel anlamda da birçok öncelik tanımayı hedefliyordu.

Peki ya bu yenilikler kadınlara profesyonel anlamda ne gibi faydalar sağlayabilir? Eğer babaların da anneler gibi çocuk sahibi oldukları zaman dönemlik izin alma hakları olursa cinsiyet ayrımcılığı azalabilir.

Günümüzde kadınlar yalnızca işe alım sürecinde zorluklarla karşı karşıya kalmazlar. Aynı zamanda, hamilelik gibi durumlara bağlı olarak uzun süreli izin dönemlerinden ötürü daha düşük maaşlarla çalıştırılırlar. Bu sebeple de işverenler genellikle erkek çalışanları tercih ederler.

Fakat bu aslında tüm dünyanın daha çok üzerinde durması gereken bir konu. Toplumdaki eksikliklerin birçoğu telafi edilmiş olsa bile hala düzeltilmesi gereken pek çok sorun mevcut.

Örneğin, yeni yayınlanan bir haber raporuna göre dünyadaki ülkelerin yalnızca 34’ü Uluslararası Çalışma Örgütü’nün tavsiyelerine göre hareket etmektedir. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre anneler için en az 14 hafta süreli annelik izni tanınmalı ve bu sürede daha önceden kazanılan maaşın en az üçte ikisi ödenmeli.

Buna ek olarak, dünyadaki çalışan annelerin büyük bir çoğunluğu (yaklaşık 830 milyon kişi ve bunların %80’i Afrika ve Asya’da yaşamakta) işverenden yeterli desteği görememektedir.

“Bu iznin temel amacı kadınlara fayda sağlamaktır. Günümüzde birçok kadın, hamilelik gibi durumlara bağlı olarak uzun süreli izin alma ihtimalinden ötürü işe alım sürecinde ve çalışma ücreti konusunda zorluklarla karşılaşırlar.”

Bebeğin hayattaki ilk ayında baba figürünün önemi

Yeni doğan bebeğin bakımı söz konusu olduğunda yerine getirilmesi gereken sayısız görev bulunmaktadır. Özellikle de ilk kez anne baba olanlar için bu görevler çok daha zorlayıcı olabilir. Anneler doğum sonrasında kendilerini toparlamaya ve aynı zamanda çocuklarına bakmaya çalışırken eşlerinin yardımına ihtiyaç duyarlar.

Çocuğun hayattaki ilk aylarında baba figürünün varlığı büyük önem taşır. Bebeklerin doğduktan sonra ihtiyaç duydukları ebeveyn temasını onlara hissettirmek, acilen alınması gereken araç gereçleri temin etmek, bebeğin biberonla beslenmesine yardımcı olmak, diğer çocukla ilgilenmek, bebeğin ilk banyosunda anneye yardımcı olmak ve buna benzer pek çok sebepten ötürü babanın önemi büyüktür.

baba ve oğlu

Babalık izni yalnızca bebeğin ve annenin değil aynı zamanda babanın sağlık durumu için de oldukça faydalıdır.

Postpartum sendromu olarak da bilinen doğum sonrası depresyon, yalnızca kadınlarda değil erkekler arasında da oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bu da babaların babalık izni almaları için geçerli sebeplerden biridir.

Babalık izni nasıl talep edilir?

Babalık izni talep etme süreci ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Genellikle, bu talepte bulunabilmek için çocuğunuzun doğum sertifikasını şirkete kanıt olarak sunmanız gerekir.

Çakışmaları ve yanlış anlaşılmaları önlemek adına konu ile alakalı önceden patronunuzla görüşmekte fayda var.

Son olarak, unutmayın ki çoğu ülke babalık izni hakkı tanıyor olsa bile bu izin ücretli olmayabilir.

Hem işvereninizin hem de ülkenizin size sunduğu hakları detaylı bir şekilde araştırın ve haklarınızdan sonuna kadar faydalanın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.