Başarılı Olmak İsteyen Çocuklar Yetiştirmek

Çocuklara başarılı olma arzusunu küçük yaşlarda aşılamanın önemini bu yazımızda öğrenin.
Başarılı Olmak İsteyen Çocuklar Yetiştirmek

Son Güncelleme: 08 Temmuz, 2019

Belirli bir şekli çizemeyen veya legolardan bir şekil yapamayan çocuklar genellikle hayal kırıklığına uğrar ve pes eder. Bu normaldir ve sık sık meydana gelir çünkü çocuklar başarılı olmak ister.

Ebeveynler olarak çocukları motive etmek ve onları istediklerini elde etmeleri için çabalamaya teşvik etmek bizim görevimizdir. Bu şekilde, başarılı olmak isteyen çocuklar yetiştirebiliriz.

Çocuğun başladığı bir şeyi yarıda bırakmasına ve bunu alışkanlık haline getirmesine izin vermek akıllıca bir davranış değildir. Ayrıca, çocukların bıraktığı ve yapamadığı şeyleri anne babaların tamamlaması da doğru değildir. Azmeden mutlaka başarır ve bunu çocuklara öğretmeliyiz.

Çocuklarımızın geleceği, asla pes etmemeyi öğrendiklerinde daha iyi şekillenir. Azimli olmak, sorunların üstesinden gelmek ve olumlu düşünmek, çocukların alışkanlık haline getirdiği şeyler olmalıdır.

Çocuklar sürekli baskı altında hissediyor

Günümüzde her şey teknik hale geldi ve artık en büyük zorluklar sanat ve spor konuları ile ilgili değil. Artık hepimizin yeni teknolojilere ayak uydurması gerekiyor.

Bu nedenle, çocuklara özellikle bir sorunla karşılaştıklarında öfkelerine hakim olmayı ve duygularıyla başa çıkmayı öğretmek çok önemlidir. Amacınız, anlaşmazlıkların veya engellerin üstesinden gelmeye yardımcı olan duygusal zekanın çocuğunuzda gelişmesini sağlamaktır.

Hayatta bir sürü fırsat olduğunu ve hataların bize ders verdiğini çocuklara öğretmeliyiz.

başarılı kız çocuğu

Bununla birlikte, ebeveynlerinin başladıkları her şeyi bitirdiğini görmek çocuklar için önemlidir. Ancak yeteri kadar gelişme gösteremezlerse, aynı sonuçları elde edememek çocuklarda öfkeye sebep olabilir. İşleri yarım bırakmaya izin vermek ve mükemmellik aramak, zararlı davranışlardır.

Motive etmenin ve desteklemenin önemi

Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda, başarısız olduklarını hissettiklerinde çocuklarımıza söylediğimiz şeyler çok önemlidir. Başarının zamanla gelen bir şey olduğunu ve azim gerektirdiğini açıklamak için çocuğun kendi hayatından bir örnek vermek oldukça iyi olacaktır.

Bir diğer önemli nokta ise, küçük şeylere sinirlendiklerinde duygularını nasıl kontrol edeceklerini çocuklara öğretmektir. Çocuklar ne düşündüklerini söyleyebilmelidir ve bu sırada ebeveynlerin onları dikkatli bir biçimde dinlemesi gerekir. Aksi takdirde, çocukların sıkıntısı artar.

İyi bir dinleyici olmak ve muhakeme yapabilmek, motivasyonla sonuçlanır. Fikirleri şekillenmeye başlar ve çocuklar yeniden çabalamaya başlar.

Hedefimiz, kendilerini yeterli hissedene kadar onlara tekrar tekrar denemenin önemini anlatmaktır. Öte yandan, çocuklara ne zaman durmaları gerektiğini öğretmek de önemlidir. Aşırıya kaçmanın da zararlı olduğunu çocuklar bilmelidir.

Onları takdir edin ve başarılı olmaya teşvik edin

“Anne, resim çizmek istiyorum ama ne çizdiğim anlaşılmıyor.” Çocuğunuz, çizdiği şey ile çizmek istediği şey arasında benzerlik olmadığını fark edebilir ve bu nedenle de öfkelenerek kağıdı ve kalemi bir kenara bırakabilir.

İşte bu noktada, başarının nasıl elde edildiğini çocuğunuza anlatmalısınız. Eğer çocuk öğrenme sürecinin zaman gerektirdiği fikrini içselleştirirse, pratik yaparak amaçlarına ulaşabilir.

Her denediğinde çocukları cesaretlendirmeli ve onlara yapıcı eleştiride bulunmalıyız. Böylece amaçlarına ulaşana kadar geçen sürede mutsuz olmazlar.

basketbol oynayan çocuk

Çocuklara görev vermenin önemi

Çocuklara başarılı olma isteğini aşılayabilmek için, kendilerine verilen görevleri yerine getirmeleri önemlidir. Çocuklarımıza her zaman önderlik etmeliyiz ve gerektiğinde yardımcı olmalıyız ancak katılımlarını kısıtlayacak şekilde onlara müdahele etmemeliyiz. Onlara kolay görevler verebilirsiniz. Bu sırada onları uzaktan kontrol edin ancak müdahelede bulunmayın.

Bütün işleri anne babalar yaparsa, böyle bir ortamda büyüyen çocuklar sorumluluk almayı bilmez ve durumlarla yeterli bir şekilde mücadele edemez. Ayrıca, azimli olmayı öğrenemez ve her zaman başkalarına güvenerek çaba göstermekten kaçınır.

Son olarak, başarılı olmak isteyen çocuklar yetiştirmek için,  ebeveynler de azimli davranmalı ve çocuklarına iyi örnek olmalıdır. Sonuçta, eğer biz ebeveynler olarak pes edersek, çocuklarımızdan azimli olmalarını nasıl bekleyebiliriz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.
  • Para, B. B. V. A. (2000). Educación en valores. https://www.compromisorse.com/upload/reportaje/000/106/20-21%20bbva.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.