Çocuklarda Motor Beceri Çalıştıran Oyunlar
Çocuklarda motor beceri üzerinde çalışmak için oyunları kullanmak müthiş ve oldukça gerekli bir yöntemdir. Ama insanlar genelde çocukları okula gidene kadar bu meseleye çok dikkat etmiyor. Çocuklar o yaştan itibaren spor ve egzersizle tanıştırılır ama odak genelde insan olarak iç gelişimlerinde değil daha çok yetenekleri ve rekabetçilikleri üzerindedir.
Bununla beraber, motor beceriler bir çocuğun doğru biyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimi için gereklidir. Yani eğer motor beceri üzerinde çalışmak için okulu beklersek, bu mantıkta çocuğun gelişimine adanabilecek yaklaşık beş yıllık bir fırsat kaybolmuş demektir.
Motor gelişimi nedir?
Motor gelişimi kişinin motor becerilerinde meydana gelen bütün bir gelişim serisini kapsar. Bunların tamamını uyguladıktan sonra çocuk yeni ve çeşitli motor hareketleri etkili bir şekilde gerçekleştirebilir. Buna ek olarak vücut hareketlerini kontrol etmeye ve fiziksel ya da sosyal çevrelerine daha iyi uyum sağlamaya başlarlar.
Bir kişi motor becerilerini doğumdan yetişkinliğe kadar pratik yollarla geliştirir. Bunun yanı sıra onlara gelişimlerinin her aşamasında en uygun teşviki verebilmek için bir çocuğun geçtiği farklı evrimsel süreçleri bilmemiz çok önemlidir. Bunu başarmak için hedefledikleri farklı yaşlara göre farklı oyunları gruplayacağız.
Çocuklar için motor beceri çalıştıran oyunlar
3-6 aylık
Çocuğu halının üstüne bırakın ve ona birkaç farklı renkte kase verin (uygun bir malzemeden). Sonra onları üst üste koyup kule yapmaları için onu teşvik edin. Bu basit aktivite çocuğunuzun ince ve kaba motor becerilerini ve koordinasyonunu geliştirir.
Çocuğun beşiğine, ayakları olduğu yere bir küçük piyano yerleştirin. Bu yolla, uzanırlarken ayaklarıyla tuşlara basabilir ve seslerin tadını çıkarabilirler. Bu müzikal uyarıcı onların hareketlerini geliştirecek ve devam etmeye teşvik edecektir. Bu egzersiz oyunu çocuğunuzun kaba motor becerilerini geliştirir.
6-9 aylık
Bu yaştan itibaren, farklı engeller içeren rota ve parkurlar müthiş bir yöntemdir. Ana fikir küçük çocuğumuzun farklı objeler arasından emeklemesidir. Mat ve tüneller bunun için idealdir ama elinizde yoksa hayal gücünüz ve amaca uygun herhangi bir şey yeterli olacaktır.
Aynı zamanda farklı boylardaki yastıkları ve iki tarafı açık kolileri kullanabilirsiniz. Neden parkurun sonuna bir oyuncak koyup çocuğunuzu ona ilerlemeye cesaretlendirmiyorsunuz? Bu aktivite çocuğunuzun emeklemesini güçlendirecek ve kaba motor becerilerini geliştirecek.
Çocuğunuza farklı şekil ve boyutlarda legolar vermek motor beceriler üzerinde çalışmak için çok yararlıdır. Yerde otururken basit bir şekilde onlarla sadece oynayacaklar, kuleler yapıp istedikleri şekilleri oluşturacaklar.
9-12 ay
İnce motor becerilerini ve el göz koordinasyonunu geliştirmek için farklı renklerdeki küçük toplarla çalışabiliriz. Yere birkaç kutu koyarak onlara belirli bir süre içinde kutuya bütün topları koymaları için görev verebilirsiniz. Alternatif olarak aynı renkteki tüm topları aynı kutuya koymaları için de meydan okuyabilirsiniz.
12-15 ay
Biri sizin biri onun olmak üzere iki adet tekerlekleği olan küçük oyuncak seçin (araba, tren, kamyon vb.). Sonra halıya oturun ve yolu işaretleme hareketleriyle oyuncağı sürükleyin. Çocuk kendi oyuncağıyla aynı rotayı takip etmelidir. Sonra rolleri değişin ve çocuk rotayı çizsin siz takip edin. Aynı zamanda büyük kartlar kullanarak arabaların gideceği rotayı oluşturabiliriz.
Buna ek olarak eğer oyuncakları kullanırsak çocuk ayaktayken de sürüklenebilir ve bu sayede kaba motor becerileri üzerinde çalışmış oluruz ve yürümeyi öğrenmelerine yardımcı oluruz.
Matruşkalar da bu yaşta ince motor becerileri geliştirmek için çok yararlı objelerdir. Yetişkin birey sadece çocuğa bebekleri nasıl kullanacağını gösterir ve çocuğun tecrübe etmesine izin verir.
Bunlar sadece ebeveynlerin evde çocuklarının motor becerileri üzerinde çalışmak için kullanabileceği birkaç fikir ve aktivite. Çocuklarınızın motor becerilerini uyarmaya başlamak için okulun başlamasını beklemeyin!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Uribe Pareja, I. D. (1998). Motricidad infantil y desarrollo humano.
- Morán, A. M. M. (2017). Desarrollo de la motricidad fina y gruesa en etapa infantil. Sinergias educativas, 2(2), 10-20.