Bebekler Ne Kadar Süt İçmeli?

Tüm anneler kendilerine bebeklerin ne kadar süt içmesi gerektiği sorusunu sorar. Bu normaldir. Çünkü tüm ebeveynler çocuklarının güçlü ve sağlıklı olduğundan emin olmak ister. Ancak ihtiyaç duyulan süt miktarı her bebek için farklılık gösterir.
Bebekler Ne Kadar Süt İçmeli?

Son Güncelleme: 21 Mayıs, 2019

Yeni anne olmuş kadınları en çok endişelendiren unsurlardan biri de bebeğinin ne kadar süt içmesi gerektiğidir. Çocuk doktorları sıkça “Bebeğim yeterince süt içiyor mu?” veya “Bebeğimi acaba çok mu sık besliyorum?” sorularıyla karşı karşıya kalırlar.

Bu sorular altında boğulmadan önce, küçük yavrunuzun iyi beslenip beslenmediğini gösteren bazı göstergeler olduğunu bilmelisiniz. Bebeğinizin güçlü ve sağlıklı bir şekilde büyümesine özen gösterin ve bunun tadını çıkarın.

Bir bebeğin ne kadar süt içmesi gerektiği nasıl öğrenilir?

Her şeyden önce, Dünya Sağlık Örgütü’nün 6 aya kadar sadece anne sütünü önerdiğini bilmek önemlidir. Bunun nedeni anne sütünün, bebeğin sağlıklı ve güçlü büyümesi için ihtiyaç duyduğu her şeyi içermesidir.

Bu nedenle, bebeğinizin içmesi gereken kesin bir süt miktarı bulunmaz. Yapmanız gereken şey, bebeğinizi onun istediği sıklıkta emzirmenizdir.

Mama ile beslenmeyi gerektiren bazı durumlar da bulunur. Ancak bu konuda görüşlerini dikkate almanız gereken kişi çocuk doktorunuzdur. Çocuk doktorunuz size ve bebeğinize en uygun beslenme şeklini söyleyecektir.

Bununla birlikte, bebeğinize vermeniz gereken mama miktarını siz de hesaplayabilirsiniz. Bu miktar; bebeğinizin kilosuna, yaşına ve gösterdiği diğer işaretlere bağlı olacaktır.

Bebeğin içmesi gereken süt miktarı nasıl hesaplanır?

Yaşamın ilk 6 ayında bebekler, emzirme veya mama yoluyla ihtiyaç duydukları tüm besinleri alırlar. Bu nedenle, yeni doğmuş bir bebeğin ihtiyaçları daha fazla olabilir ve bazı durumlarda her 2 veya 3 saatte bir beslenmeleri gerekir. Bebeğinizin ihtiyacını hesaplamanıza yardımcı olacak bazı hususlar şunlardır;

Bebeğinizin ağırlığı

Bebeğinizin ağırlığına göre, kabaca kilo başına 150 ml olarak hesaplayabilirsiniz. Örneğin, bebeğiniz 8 kilo ağırlığındaysa, günde 1200 ml süt verebilirsiniz.

Küçük yavrunuzun yaşamındaki ilk günlerde alacağı miktar minimum düzeyde olacaktır. Ancak, bu miktar zamanla artacaktır.

emzirme

Bu rakamların sadece bebeğinizin alabileceği süt miktarını belirlemenize yardımcı olacak basit standartlar olduğunu belirtmek önemlidir. Bebeğinizin daha fazla veya daha az içtiği günler olacaktır.

Bebeğiniz size ne söylüyor?

Bebeğinizin içmesi gereken süt miktarını hesaplamanın bir başka yolu da acıktığını gösteren belirtilere dikkat etmektir. Bulunduğu gelişim evresine göre bebeğinizin daha çok açlık hissettiği belirli bazı durumlar vardır. Bu nedenle, aşağıdaki işaretlere dikkat edin:

  • Küçük yavrunuz beslendikten hemen sonra bile ağlıyor veya parmaklarını emerek ve yüzünü ovalayarak endişeli görünüyor olabilir. Bu durumda, bebeğiniz hala çok aç olabilir.
  • Öte yandan, bebeğiniz kendini iyi hissetmediğinde genellikle normalden daha az süt içer.
  • Bebeğinizin gerçekten ihtiyaç duyduğundan daha fazlasını içtiği ve bunu geri çıkardığı durumlar olabilir. Bu durum, bebeğinizin ne kadar alabileceğinin bir başka göstergesidir.

“Dünya Sağlık Örgütü, 6 aya kadar sadece anne sütünü tavsiye ediyor. Bunun nedeni anne sütünün, bebeğin sağlıklı ve güçlü büyümesi için ihtiyaç duyduğu her şeyi içermesidir.”

Uzmanlar, bebeğinizi kendi istediği sıklıkta beslemeniz gerektiğini belirtiyorlar. Ancak, küçük yavrunuzun ihtiyaçlarını kendi kendinize tanımlamayı da öğrenmelisiniz. Emmek, bebekler için çok rahatlatıcı bir aktivitedir. Bu sebeple, bebeklerin kaygılı olduklarında daha fazla emmek istedikleri doğrudur.

biberonla süt içen bebek

Bebeğinizin iyi beslenip beslenmediği nasıl anlaşılır?

Bebeğinizin tok olup olmadığını anlamak ayrı bir şey, ihtiyacı olan tüm besinlerini alıp almadığını bilmek başka bir şeydir. Bunu belirlemek için çocuk doktorunuz, bebeğinizin büyümesini ve gelişimini düzenli olarak kontrol edecektir.

Bebeğinizin dışkılaması, düzgün bir şekilde büyüdüğünün bir işareti olarak kabul edilebilir. Doğru beslendiğinin bir diğer işareti de, bebeğinizin beslenmeden sonra gerçekten sakin ve tatmin olmuş görünmesidir.

Her çocuğun farklı olduğunu unutmayın. Bu nedenle, ilk birkaç ay boyunca miktarlara ve programlara aşırı katı bir şekilde uymaya çalışmaktan kaçının. Bebeğiniz mutlu, büyük ve güçlü görünüyorsa iyi bir iş çıkarıyorsunuz demektir.

Sonuç olarak, bebeğinizin ne kadar süt içmesi gerektiğini bilmek yararlıdır. Size sağlıklı ve güçlü bir şekilde büyümesi için neye ihtiyaç duyduğu konusunda bir fikir verir.

Küçük yavrunuzun sevgi ve anlayışa da ihtiyaç duyduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sizi endişelendiren herhangi bir şey olması durumunda çocuk doktorunuza danışın. Ve bebeğinizle birlikte geçirdiğiniz her anın tadını çıkarmayı unutmayın. Çünkü ufaklıklar o kadar hızlı büyürler ki, farkına bile varamazsınız!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Morton, J. (1990). Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession. Journal of Human Lactation. https://doi.org/10.1177/089033449000600331
  • American Academy of Pediatrics. Amount and schedule of formula feedings. www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Amount-and-Schedule-of-Formula-Feedings.aspx. Updated November 21, 2015.
  • Labiner-Wolfe J, Fein SB, Shealy KR. Infant formula-handling education and safety. Pediatrics. 2008;122 Suppl 2:S85-S90. PMID: 18829836 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18829836.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.