Gençleri Sorgulamayın, Sadece İletişim Kurun

Bir anne olarak çocuğunuzun hayatında neler olup bittiğini bilmek normaldir. Ancak ergenlik çağındaki çocuğunuzu sorgulamak iyi bir seçenek olmayabilir. Nedenini öğrenmek ister misiniz?
Gençleri Sorgulamayın, Sadece İletişim Kurun

Son Güncelleme: 02 Aralık, 2020

Ergenlik çağındaki çocuğunuzu sorgulamayın ve aranızdaki duygusal mesafeyi artırıp, iletişimi zorlaştırmayın. Neden mi?

İşten eve geldiniz ve eşiniz size sormaya başladı: Nasıl geçti? O projeyi teslim ettin mi? Toplantın ertelendi mi? Eve gelirken alışverişe mi çıktın? Bunları hayal etmek size zor geldi değil mi? Öyleyse neden çocuklarınızı böyle bir sorgulamaya maruz bırakıyorsunuz?

Bu, birçok ebeveynin yaptığı bir hatadır ve anlaşılabilir bir durumdur. Çocuklarınızın iyi olup olmadığını, akademik veya sosyal zorluklar yaşayıp yaşamadıklarını ve günlerinin nasıl geçtiğini bilmek istersiniz.

Bu nedenle, çoğu zaman soruları doğru zamanda veya mekanda sorup sormadığımızı hesaba katmadan onları sorgulamaya başlarız.

Sorgulamalar çocuklar küçükken işe yarayabilir ancak küçük çocuklardan da sadece tek heceli ve basit yanıtlar alırsınız. Bununla birlikte, ergenlik çağına girdiklerinde, iletişim yalnızca tek yönlü dinamiklerden oluşmaya devam ederse çocuklarınız size bilgi vermeyi reddedeceklerdir.

iletişimin önemi

Gençleri sorgulamaktan neden kaçınmalısınız?

Çocuklarımızın çocuk olmalarının yanı sıra insan olduklarını sık sık unutuyoruz. Bir iş arkadaşınız, arkadaşınız veya aile üyenizle konuşurken, onları sorgulamaya veya onlardan talepte bulunmaya başvurmazsınız değil mi?

Benzer şekilde, ergenlik çağındaki çocuğunuzla kurduğunuz iletişimin akmasını istiyorsanız, onları sorgulamayın. Onlara saygılı davranmalı ve onlarla bir güven ilişkisi kurmaya çalışmalısınız. 

Ergenlik çağındaki çocuğunuzu sorgulayarak, her şeyden önce ona güvenmediğinizi ima etmiş olursunuz. Kendinizi çocuğunuz üzerinde kontrol uygulamayı seven ve üstünlük taslayan ebeveyn konumuna sokarsınız ve ergenler bundan nefret eder.

Burada tek yaptığınız şey soru sormak, cevap almayı talep etmek ve çocuğunuzu istediğiniz cevapları size vermesi için zorlamaktır. Yani sorgulamada diyalog, konuşma veya karşılıklı iletişim yoktur.

Burada kurulan ilişki, birbirini seven, destekleyen ve birbirine eşlik eden iki kişiden çok, bir patron, bir çalışan veya bir polis arasındaki ilişkiye benzer.

Gençler size ihtiyaç duymaya devam eder

Çoğu ebeveyn, sorgulamanın çocuklarla iletişim kurmanın ve onların hayatında neler olup bittiğini öğrenmenin tek yolu olduğunu düşünür.

Onlara göre gençler, ergenlik çağından beri mesafeli davranmakta, izole olmakta veya arkadaşlarını daha ön plana çıkarmaktadır. Ayrıca özel hayatlarını ebeveynleriyle paylaşmamaktadır.

Aslında ergenlik, büyük bir paradigma değişimidir. Aile, çocuğun dünyasının merkezi olmaktan çıkar ve akranlarıyla arkadaşlıklar ve sosyal çevreler öncelikli bir rol kazanır. Bununla birlikte, bu ergen çocuğun ebeveynlerinin tavsiyesine, şefkatine ve desteğine ihtiyaç duymadığı ve bunları istemediği anlamına gelmez.

Sevgi ve güvene dayalı aile ilişkileri çok besleyicidir ve yaşam boyunca gereklidir. Özellikle de ergenlik kadar karmaşık ve hassas bir aşamada, aile desteğine çok daha fazla ihtiyaç vardır.

Gençlere onları sorgulamadan nasıl yaklaşabilirsiniz?

Öyleyse sorulması gereken asıl soru şudur: “Çocuğuma onu sorularımla bunaltmadan nasıl yaklaşabilirim?” Burada kilit nokta, sevgi dolu, uyumlu ve sağlıklı bir ilişki kurmaya çalışmaktır.

Çocuğunuzla olan bağınızı küçük yaşlardan itibaren güçlendirmek harika olacaktır ancak çocuğunuza vereceğiniz eğitim şeklini başlatmak veya değiştirmek için hiçbir zaman geç değildir.

sorgulamadan iletişim

Bu nedenle, her şeyden önce onları dinlemek için her zaman istekli olmanız gerekir. Bazen çocuğunuz deneyimlerini kendiliğinden sizinle paylaşmak isteyebilir veya tavsiyenize ihtiyaç duyabilir. Bu anlara dikkat edin, beş duyunuzu çocuğunuza adayın ve onların yanında olduğunuzu onlara gösterin.

Aynı zamanda, çocuğunuz size kendisini açtığı zaman onu yargılamadığınızdan veya ona öğüt vermediğinizden emin olun.

Çocuğunuz size bir sorunla veya şüpheyle gelirse ve siz onu kötü davranışı veya kötü kararları yüzünden azarlarsanız, içine kapanır ve muhtemelen bir dahaki sefere sizinle iletişim kurmaz. Çocuğunuza elbette tavsiyede bulunabilirsiniz ama bunu onu yargılamadan yapın. Ona destek olun.

Son olarak, aranızdaki iletişimin doğal ve iki yönlü olması önemlidir. Başka bir deyişle, siz de çocuğunuza kendinizi açın. Onu sorgulamayın ve onunla çocukluğunuz veya günlük yaşamınızda neler olduğu hakkında konuşun.

Aranızdaki iletişimin ve güvenin karşılıklı olduğunu hissedebilmesi için deneyimlerinizi ve duygularınızı çocuğunuzla paylaşın. Bu ikiniz için de çok hoş ve zenginleştirici olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • FORTEZA, C. F. G., & Palos, P. A. (2018). La relación de los hijos con sus progenitores y sus recursos de apoyo: correlación con la sintomatología depresiva y la ideación suicida en los adolescentes mexicanos. http://repositorio.inprf.gob.mx/bitstream/handle/123456789/7276/sm180441.pdf?sequence=1
  • Schreck, A., & Riestra, M. P. (2015). Misión imposible: cómo comunicarnos con los adolescentes. Grijalbo. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=fAEUBwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT2&dq=comunicarse+hijo+adolescente&ots=12Rt1IAF9W&sig=aTXZPnDWcdYV1obYQBY6udJy-Vk#v=onepage&q=comunicarse%20hijo%20adolescente&f=false

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.