Çocuklara Teknolojiyi Ölçülü Kullanmayı Öğretmek
Günümüzde, teknoloji hayatımızın büyük bir parçası ve bu durumun iyi yönleri kadar kötü yönleri de var. Toplumun çoğu giderek daha teknolojik hale geldiğinden, çocukların teknolojiyi nasıl ölçülü kullanacağına dair sorular ve endişeler gün geçtikçe artıyor. Teknoloji, çocukların hayatını ve sağlığını nasıl etkiler?
Teknoloji kullanımının istenmeyen bir etkisi, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde fiziksel ve bilişsel durumlara yol açmasıdır. Örneğin, çok fazla ekrana bakmak baş ağrısına, sırt ağrısına, göz kuruluğuna ve anksiyeteye sebep olabilir.
Bununla birlikte, teknoloji ileriye dönük olduğundan çocukları teknolojiden tamamen uzak tutmak imkansızdır. Ebeveyn olarak, çocukların hayatları boyunca teknolojiyi kullanmaya ihtiyaç duyacaklarını anlamalısınız. Bu yüzden, onlara teknolojinin sağlıklı ve ölçülü biçimde nasıl kullanılacağını öğretmeniz gerekir.
“Teknoloji sadece bir araç değildir. Çocukları birlikte çalıştırmak ve onları motive etmek bakımından, öğretmen en önemlisidir.”
– Bill Gates –
Çocukların teknolojiyi ölçülü bir şekilde kullanmasına yardımcı olmak için ipuçları
Fikir alış verişi yapın ve sınırlar konusunda anlaşın
Küçük çocuklar hakkındaki kararları vermesi gereken ebeveyn olsa da, bazı durumlarda çocuğunuzla konuşmak ve sınır belirlemek daha etkili olabilmektedir.
Çocuk büyüdükçe bu konuda fikir birliğine varmaya devam edin. Örneğin, bu limitlerden bazıları ekran karşısında ne kadar zaman geçirileceğini belirlemek ya da içerikleri kontrol etmektir.
Teknolojisiz geçecek bir zaman aralığı belirleyin
Aileler televizyon veya bilgisayardan uzak şekilde birlikte zaman geçirmelidir. Gerekirse, bütün aile üyelerinin hemfikir olduğu bir gün seçin ve bu günü sadece birlikte vakit geçirerek harcayın. Yüz yüze etkileşim, aile bağlarını da güçlendirebilir.
20-20-20 kuralını uygulayın
Amerikan Optometrik Derneği, yetişkinlerin muzdarip olduğu semptomların aynısına çocukların da sahip olabileceği konusunda ebeveynleri uyarıyor çünkü çocuklar da her gün teknolojik aletler kullanıyor.
Örneğin, Bilgisayara Bakma Sendromu, çeşitli görsel sorunları kapsar. Görüşünüzü etkileyen bu gibi sendromlarla başa çıkmanın yolu 20-20-20 kuralını uygulamaktır. Bu kural, her 20 dakikada bir 20 saniyeliğine 600 metre uzaktaki bir nesneye gözünüzü odaklayarak ekrandan başka bir yere bakmaktan ibarettir.
Ebeveyn kontrolü
Internete denetimsiz ulaşma imkanı olan çocuklar, her türlü içeriğe maruz kalabilir. Bu gibi durumlarda, ebeveyn kontrolü sizin dostunuz olacaktır. Böylece çocuğunuzu sağlıksız ve riskli içeriklerden koruyabilirsiniz.
“Eğer teknolojiyi bilgelik veya tedbir olmadan geliştirmeye devam edersek, uşağımız celladımız olabilir.”
– Omar N. Bradley –
İyi rol model olmak kilit rol oynar
Mobil cihazlar, çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde uğultuya sebep olur. Genellikle, ebeveyn sürekli telefonuyla ilgilenir ya da zamanın çoğunu tablet veya bilgisayara adar.
Eğer çocuğunuza teknolojiyi nasıl ölçülü ve sağlıklı kullanacağını öğretmek istiyorsanız, ilk olarak davranışlarınızı değiştirmeniz gerekiyor. Başka bir deyişle, eğer kendiniz teknolojiyi ölçülü ve sağlıklı kullanırsanız, çocuğunuz için iyi bir rol model olabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American Optometric Association. (2007). Computer Vision Syndrome. Recuperado de: http://web.archive.org/web/20070425232303/http://www.aoa.org/x5374.xml
- American Optometric Association. (2007). Impact of Computer Use on Children’s Vision. Recuperado de: http://web.archive.org/web/20070528153129/http://www.aoa.org/x5379.xml
- Pinola Melanie. (s.f.). How and when to limit kids’ tech use. The New York Times. Recuperado de: https://www.nytimes.com/guides/smarterliving/family-technology