Ergenlerde Dijital Bağımlılık: Ebeveynler İçin Bir Kılavuz

Teknolojik dönem, internet ve sosyal medya tartışmasız bir şekilde bize bir dizi avantaj getirdi. Her türlü kültüre ve içeriğe erişim kolay ve hızlıdır. Bununla birlikte, teknolojik cihazların aşırı kullanımının gerektirdiği risklerin farkında olmak önemlidir.
Ergenlerde Dijital Bağımlılık: Ebeveynler İçin Bir Kılavuz

Son Güncelleme: 03 Ağustos, 2020

İletişim çağında, sonsuz teknolojik ilerlemeler arasında, bu yeniliklerle ilgili yeni sorunlar ortaya çıkmaktadır. En yaygın sorunlardan biri ergenler ve dijital bağımlılık ile ilgilidir. Bugün bu konuya derinlemesine bir göz atmak istiyoruz.

Teknolojiye bağımlılık gençlere özel olmasa da, bu yaş grubu sonuçları en yoğun yaşayan gruptur.

Dijital bağımlılık ilginç bir paradoks sunar: Başlangıçta bu kadar faydalı ve yararlı olan bir şey aslında bir sağlık sorunu haline gelebilir. Bu tür bağımlılık kişinin ailesini, kişisel yaşamını ve profesyonel yaşamını etkileyebilir.

Dijital bağımlılık nedir?

Bazı uzmanlar için dijital bağımlılık, teknoloji ve internet çağının en yeni bağımlılık bozukluklarından biridir. Diğerleri için, fazlalığın sonuçlarından gelen teknolojinin kontrolsüz kullanımıdır.

Dünya Sağlık Örgütü bağımlılıkların akıl hastalığı olduğunu belirtiyor. Bu parametrelere dayanarak, dijital bağımlılık söz konusu olduğunda, psikolojik kriterleri dikkate almamız gerekir.

Teknolojinin aşırı ve sorunlu kullanımı meydana geldiğinde, bireyler bağımlılık ve bazı durumlarda takıntı geliştirir. Bu internet, akıllı telefonlar, video oyunları vb. için geçerlidir. Bu bağımlılık, yaşamın her alanında sorunlara neden olan bir bağımlılığa yol açabilir.

Dijital bağımlılıklar, insanlar ve makineler arasında çaresizlik, kendini kontrol eksikliği, psikolojik bağımlılık ve bireyin geliştirdiği diğer problemler gibi semptomlar üreten etkileşimleri ifade eder. Bu sorunlar hem içsel hem de dışsaldır.

Ergenler arasında dijital bağımlılık: belirtiler

Birçok ebeveyn bir gencin dijital bağımlılık yaşayıp yaşamadığını nasıl belirleyeceğini soruyor. Teknoloji kullanımının çağımızda çok yaygın olduğu göz önüne alındığında, cevap karmaşık olabilir.

Aynı şekilde, bozukluğun mevcut olduğunun bir göstergesi olabilecek bazı dijital bağımlılık belirtileri vardır.

İrade kaybı

Dijital bağımlılığın ana belirtilerinden biri, teknolojinin kullanımı ile ilgili kontrol eksikliğidir: internet, akıllı telefonlar, bilgisayar oyunları, televizyon vb. dahildir. Sonuç olarak, bir kişinin teknolojiyi kullanarak harcadığı süre sürekli artar.

cep telefonu ile fotoğraf çeken ergenler

Klinik sonuçlar

Teknolojinin aşırı ve kötü niyetli kullanımının klinik sonuçları da vardır. Bunları, bireyin ruh hali ve duygusal durumu aracılığıyla tezahür ettikleri için tanımlamak kolaydır.

Teknolojiyi kullanamadıklarında, bağımlı bireyler rahatsız olur, sinirlenir ve keyifsiz olur. Ayrıca görsel yorgunluk ve duruşlarıyla ilgili sorunlar gibi sağlık sorunları da yaşayabilirler.

Faaliyetlerden vazgeçme

Bu tip patolojinin bir başka belirtisi, alışılmış aktivitelerin terk edilmesi şeklinde ortaya çıkar. Bu özellikle gençlerde yaygındır.

Bireyler eğlenceye, sosyal etkileşime, aile aktivitelerine, akademik çalışmalara, ders çalışmalarına vb. zaman ayırmamaya başlar, bu da dijital bağımlılığa dair net bir işarettir.

“Dijital bağımlılıklar ilginç bir paradoks sunuyor. Başlangıçta bu kadar faydalı ve yararlı olan bir şey aslında bir sağlık sorunu haline gelebilir. Sorun kişinin ailesini, kişisel yaşamını ve profesyonel yaşamını etkileyebilir. ”

Ergenlerde dijital bağımlılığın önlenmesi

Gençler ve dijital bağımlılıklar söz konusu olduğunda önlemeye yaklaşmanın birçok yolu vardır. En somut ve etkili yöntemlerden biri evde başlar.

Bu anlamda ebeveynler, ergenler arasında teknolojinin kötüye kullanılmasının önlenmesinde son derece önemli bir role sahiptir.

Yetişkinler, çocuklarını denetlemekten ve onların yeni teknolojileri kullanmaları için sınırları ve normları belirlemekten sorumlu olmalıdır. Başka bir deyişle, ebeveynler hazır bulunmalı ve gençlerin davranışlarına dikkat etmelidir. Bu şekilde, gelecekte sorunları hızlı bir şekilde tespit edebilir ve önleyebilirler.

oyun ve dijital bağımlılık

Ebeveynlerin katılımı temel olmakla birlikte, vaaz ettiğimiz şeyi de uygulamalıyız. Eğer kendimiz bağımlıysak, genç çocuklarımızla dijital bağımlılık hakkında konuşmak anlamsızdır.

Örnek olarak liderlik etmeyi öğrenmek, gençlerin teknoloji ile ilgili rahatsızlıklardan kaçınmasına yardımcı olmanın en iyi yoludur.

Ergenler ve dijital bağımlılıklar çok karmaşık bir konudur. Bu modern sorun birçok görüş, soru ve tartışmanın kapılarını aralıyor. Ancak bu aynı zamanda ailenin eğitimsel işlevi üzerine düşünmemizi sağlayan bir konudur.

Ailenin rolü, teknolojinin her gün ilerlediği bu yeni çağın getirdiği zorluklarla yüzleşmede temeldir. Ebeveynler ve öğretmenler, bilgi ve iletişim teknolojisinin etkileri ile ilgili zorluklarda gençlere eşlik etme sorumluluğuna sahiptir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alonso-Fernández, F. (1996). Las otras drogas. Madrid: Temas de Hoy.
  • Becoña, E. (2006). Adicción a nuevas tecnologías. Vigo: Nova Galicia Edicións.
  • Echeburúa, E., & De Corral, P. (2010). Adicción a las nuevas tecnologías ya las redes sociales en jóvenes: un nuevo reto. Adicciones, 22(2), 91-96. http://m.adicciones.es/index.php/adicciones/article/view/196
  • Fundación Pfizer. (2009). La juventud y las redes sociales en Internet. Madrid: Fundación Pfizer.
  • Greenfield, D.N. (2009). Tratamiento psicológico de la adicción a Internet y a las nuevas tecnologías. En E. Echeburúa, F.J.
  • Labrador Encinas, F. J., & Villadangos González, S. M. (2010). Menores y nuevas tecnologías: conductas indicadoras de posible problema de adicción. Psicothema, 22(2). https://www.redalyc.org/html/727/72712496002/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.