Çocuklar Ne Kadar Süre Ebeveynlerinin Odasında Uyumalı?

Pek çok ebeveyn için, çocuklarını kendi yatak odalarına geçirmek karmaşık bir konudur. Doğru zaman nedir?
Çocuklar Ne Kadar Süre Ebeveynlerinin Odasında Uyumalı?

Son Güncelleme: 06 Nisan, 2020

Çocukların kendi odalarında uyumaya ne zaman hazır olduğunu bilmek zor bir konu olabilir. Çocukların tek başına uyuması için doğru zamanın geldiğini nasıl anlayabilirsiniz?

Çocuğun anne babası ile uyuması, artı ve eksileri olan bir durumdur. Aslında, doğduğumuzda hepimiz savunmasız memelilerizdir. Bu nedenle, diğer türlere kıyasla ebeveynlerimizin bakımına daha çok ihtiyaç duyarız.

Atalardan kalma bu içgüdü, çocukların anne babaların odalarında uyumak istemesine sebep olur. Bu, genlerimizde olan bir şeydir. Pek çok kişi bebeklerin manipülatif olduğunu söylese de, yenidoğanların güçlü bir korunma ihtiyacı vardır. Bu, annelerine yakın olmaları için doğal bir içgüdüdür.

Pek çok anne, bebeklerinin yanlarında uyumasının çok daha kolay olduğunu düşünüyor. Bu sayede, gece boyunca sık sık yerlerinden kalkıp bebekleriyle ilgilenmeleri gerekmiyor.

Çocuğun anne babası ile uyumasının dezavantajlarından bir tanesi, bebeklerin çok küçükken oksijensiz kalmasıdır. Ayrıca, çocuk anne babası ile uyumaya alıştığında kendi odasına geçmesi çok daha zor olacaktır.

Ebeveyn odasını terk etmek için doğru zaman nedir?

Eğer bebeğinizle birlikte uyumayı tercih ettiyseniz, bunun ne kadar süre devam etmesi gerektiğini kendinize soruyor olabilirsiniz. Bebeğinizi kendi odasına geçirmek için doğru zaman ne zamandır? Maalesef, bu sorulara verilebilecek kesin bir yanıt yoktur.

Aksine, doğru zaman her ailenin dinamiğine ve her bebeğin karakterine bağlıdır. Bununla birlikte, kesin olan şey, artık iyi uyuyamıyorsanız veya partneriniz ve sizin için sorun oluyorsa değişimin vaktinin geldiğidir.

Pek çok ebeveyne yardımcı olan bir araç, yatağınızın kenarına monte edilebilen bebek beşikleridir. Böylece, bebeğiniz yalnız hissetmez. Korunduğunu hisseder ve bu sırada siz de kendi alanınızı korumuş olursunuz.

annesiyle uyuyan bebek

Çocuğunuz kendi odasına geçmek için hazır mı?

Çocuğun tek başına uyumaya hazır olduğunun bir göstergesi, gece boyunca kesintisiz uyumasıdır. Eğer durum bu şekildeyse, çocuğunuzu size yakın olan bir odaya geçirmeyi düşünebilirsiniz.

Bazı bebekler çok küçükken bile geceleri deliksiz uyur ancak bu bebeklerin sayısı çok azdır. Pek çok durumda, bebekler gece boyunca birçok kez uyanır. Bu durumda bebek anne babanın odasında kalmalıdır.

3 aydan önce bebeklerin tek başına uyuması sağlıksızdır

Bu durum son derece tehlikeli olabilir. Bebeklerin terk edildiklerini hissettiklerindeki beyinsel stres seviyeleri son derece yüksektir. Bebeklerin uykuya dalmasının tek sebebi beynin çok miktarda sedatifler salgılamasıdır. Bu sedatifler bir çeşit nörolojik korumadır.

Bazı durumlarda, bebekler deneyimledikleri aşırı stresin bir sonucu olarak konvilzüyonlara sahip olabilir. Bu, bebeğin hayatı boyunca anne babasıyla uyuması gerektiği ya da aldığınız karar yüzünden suçluluk hissetmeniz gerektiği anlamına gelmez.

Bununla birlikte, bebeklerin anne babalarıyla uyuma isteklerinin son derece normal ve sağlıklı olduğunu anlamanız çok önemlidir. Bebeklerin, annelerinin pek çok başka sorumluluklarının olduğu bu dünya için programlanmış biçimde doğmadıklarını her zaman göz önünde bulundurmalısınız.

“Bebeğin kendi odasında uyuması için doğru zaman her ailenin dinamiğine ve her bebeğin karakterine bağlıdır. Bununla birlikte, kesin olan şey, artık iyi uyuyamıyorsanız veya partneriniz ve sizin için sorun oluyorsa değişimin vaktinin geldiğidir.”

Sıkı ancak sevgi dolu olun

Eğer, en az 3 yaşında, daha büyük bir çocuğunuz varsa ve onun artık kendi odasında uyumasını istiyorsanız, bunu sevgi ile yapın. Çocuğunuza güzel ve ilgi çekici bir yatak alın.

Çocuğunuza bunun için hazır olduğunun garantisini verin. Çocuğunuzla görüşün ancak kararlı olun. Bunu, çocuk için hoş olmayan bir deneyim haline getirmeyin. Bu, özellikle diğer ebeveynin rahatsız olduğu durumlarda önemlidir. Çiftlerin özel anlar için alana ihtiyacı vardır. Partnerinizle yatağınız özel bir alandır ve buna uygun davranmak gerekir.

bebek yatağı

Doğru zaman

Çocuğunuzun kendi odasında uyuması için doğru zaman, onun için faydalı olan zamandır. Eğer yanlış yoldan giderseniz, bebeğiniz direnecektir ancak sonunda pes edecektir. Başarılı olduğunuzu düşünebilirsiniz ancak çocuğunuzun ne hissettiğini biliyor musunuz? Onda anksiyeteye ya da anksiyeteli kişiliğe sebep oluyor musunuz?

Ebeveyn olmak yorucu olabilir ancak çocuğumuzun doğal süreçlerine saygı duymalıyız. En ilkel hayvanlar bile bunu yapar. Örneğin, bir kartal yavrusunu asla zamanından önce yuvasından atmaz.

Sosyal baskının galip gelmesine izin vermeyin. Her çocuk eşsizdir ve birey olarak sevilmeyi hak eder. İyi haber, er ya da geç çocukların kendi odasında uyumaya hazır olacağıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.