Kötü Öğretmenlerin Ortak Özellikleri
Bu yazımızda öğretmenlerin kötü olarak tanımlanmasını sağlayan ortak özelliklerini ilginize sunmak istiyoruz. Birçok eğitimci öğrencilere karşı sert olmanın, öğrencilerin daha iyi öğrenebilmelerini sağladığına dair yanlış bir inanca sahiptir. Fakat gerçekte durum bundan ibaret değildir. Peki kötü öğretmenlerin ortak özellikleri nelerdir?
Öğretmenler ne kadar sert olursa öğrenciler de bir o kadar öğretmenlerine karşı ilgisiz olmaktadır. Aslına bakacak olursak, öğrenciler korkuya bile kapılabilmekte ve böylece geleceklerini etkileyecek çelişkiler arasında kaybolmaktadır.
Maalesef bu askeri eğitime yakın yaklaşım günümüzde halen birçok eğitimci tarafından uygulanmaktadır ve öğrenciler açısından olumlu bir öğrenim tecrübesine hiçbir şekilde katkı yapamamaktadır.
Kötü öğretmenler her zaman…
Suçluluk duygusunu atfeder ve korku duygusunu uyandırırlar
Bu eğitimciler sadece öğrencilerin başarısızlıklarını açığa vurmakla kalmaz, ayrıca onlarla alay da ederler. Buna ek olarak, istemeden de olsa öğrencilerinin kötü davranışlar sergilemeye başlamasına ve öğrenme yeteneklerinin körelmesine neden olurlar.
Öğrencilerin korku seviyesi bu tür öğretmenler tarafından sorgulanmaya başladığında daha da artar. Bu durum özellikle öğrencinin öğretmenin sorduğu bir soru karşısında yanlış cevap verme korkusu ortaya çıktığında daha da geçerli olmaktadır.
Sonuç olarak, çocuklar belirli bir güvensizlik düzeyi geliştirmekte ve hissettikleri bu korku nedeniyle derslerde daha az aktif olmayı seçebilmektedirler.
Katılımı teşvik etmez ve süregelen değerlendirmeden kaçınırlar
Kötü profesörler hiçbir zaman öğrencilerinin derse olan katılımını göz önünde bulundurmazlar. Her zaman sınıfın tam ve mutlak kontrolünü ellerinde tutmak isterler ve öğrenciler belirli bir konuda daha detaylı bilgi istediğinde ek açıklama yapmayı da reddederler. Bu eğitimcilere göre daha fazla açıklama yapmak sadece bir zaman kaybıdır.
Ayrıca bu tür öğretmenler, öğrencilerin akademik performanslarını artırmak için ortaya koydukları çaba ve tutumlarını görmezden gelmeleriyle bilinirler. Onlar tam aksini uygularlar ve öğrencilerin performanslarını sadece test sonuçlarıyla ölçerler.
Sınıfın düşük performansı için öğrencileri suçlarlar
Kötü öğretmenler öğrencilerin çoğunun neden kötü notlar aldığını merak etmezler. Aksine, bu düşük performans sergileyen öğrencilerin ders konusuna ilgi duymamasını neden olarak gösterirler. Bu eğitimciler sınıfın genel performansının düşüklüğünde kendilerine düşen payı hiçbir zaman aramaya yeltenmezler.
Kendilerini güncellemeyi reddederler
Kötü öğretmenler hiçbir zaman öğretim tekniklerini ve gereçlerini güncelleme zahmetinde bulunmaz. Yeni teknolojiler ve pedagojik trendler hakkında güncel bilgiler öğrenmek onların umurunda değildir. Fakat sadece bununla kalmayıp, ayrıca pek çoğu öğrencilerinin de aynı modern ve gelişmiş kaynakları kullanmasını istemezler.
Dizginleri ellerinde tutmak isterler
Bazı öğretmenler öğrencileri ile kendileri arasında belirli bir mesafe koyar ve böylece belirli bir avantaj elde edip, öğrencilerin gözünde bir otorite figürü olduklarını zannederler.
Uzmanlar ise tam aksini belirtmektedir. Öğrencileriyle daha yakından ilgilenen öğretmenler, bu ilgilerin karşılığını daha fazla saygı ve hayranlık olarak almaktadır. Buna ek olarak, bu tür öğretmenler öğrencilerine hayatlarının geri kalanında da devam edecek bir güven ve güvenlik düzeyi temin ederler.
Derine inmeyi sevmezler
Kötü eğitimciler öğrencilerine sadece temel öğretim vermeyi seçerler ve bu nedenle genellikle ders konusunu sadece yüzeysel olarak işlerler. Bu öğretmenlerin saldığı korku nedeniyle de öğrenciler konuyla ilgili daha yeterli açıklama istemekten korkarlar.
Çocukları sevmezler
İyi bir öğretmenin her öğrenciyle belirli bir seviyede empati kurması gerekmektedir ve bu öğretmenler dersi genellikle eğlenceli bir hale getirmeye çalışırlar. Fakat bazı öğretmenler çocukları sevmez bile. Peki bunun nedeni nedir?
- Bazı öğretmenler ilkokulda bulunan ve bu yaş sınıfına ait çocukların bağırmasına ve karmaşasına müsamaha göstermemektedir.
- Öğretmenler lisede dikkatini veremeyen veya başka şeylerle daha fazla ilgilenen öğrencilerden rahatsız olabilmektedirler.
- Birçok üniversite profesörü düşük maaşlar nedeniyle düşük motivasyona sahiptir ve bu da daha az ödül için daha fazla fedakarlık yapacakları anlamına gelmektedir. Motivasyonun olmadığı yerde sonuçlar her zaman nettir.
Özetlemek gerekirse, kötü öğretmenler öğrencilerine karşı beslemeleri gereken bağlılıktan yoksundurlar ve bilgi bakımından da oldukça zayıftırlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alcívar M, V., Cornejo A, N., & Izquierdo J, G. (2017). Docentes y estudiantes, la brecha generacional digital. Espirales Revista Multidisciplinaria de investigación, 1(7). Recuperado de: https://revistaespirales.com/index.php/es/article/view/228
- Bernal A., & Ibarrola S. (2015). Liderazgo del profesor: objetivo básico de la gestión educativa. Revista Iberoamericana de educación, 67, 55-70. Recuperado de: https://redined.educacion.gob.es/xmlui/bitstream/handle/11162/176939/v.67%20p%2055-70.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Edwards D. (1990). El papel del profesor en la construcción social del conocimiento. Revista Investigación en la Escuela, 10, 33-49. Recuperado de: https://idus.us.es/bitstream/handle/11441/59237/El%20papel%20del%20profesor%20en%20la%20construcci%c3%b3n%20social%20del%20conocimiento.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Feito R. (2004). ¿ En qué puede consistir ser “buen” profesor?”. Cuadernos de pedagogía, 332, 85-89. Recuperado de: http://didac.unizar.es/jlbernal/enlaces/pdf/61Feitobuen%20prof.pdf
- García A. (1992). Características del «buen profesor» universitario según estudiantes y profesores. https://digitum.um.es/digitum/handle/10201/94977
- Martínez J, U. (1988). El buen profesor. Conference: IX Congreso Nacional de Pedagogía. Recuperado de: https://www.researchgate.net/profile/Xavier-Ucar/publication/236590614_El_buen_profesor/links/0046351821aec49c4e000000/El-buen-profesor.pdf
- Martínez A, C. (2010). ¿ Cómo es el buen profesor universitario según el alumnado? Revista española de pedagogía, 223-242. Recuperado de: https://www.jstor.org/stable/23766298
- Mellado V. (2017). Las emociones en la formación del profesorado. Revista de investigación y experiencias didácticas, 32(3),11-36. Recuperado de: https://redined.educacion.gob.es/xmlui/handle/11162/164110
- Oliveira D, A., Gonçalves G, B., & Melo S, D. (2004). Cambios en la organización del trabajo docente. Consecuencias para los profesores. Revista Mexicana de Investigación Educativa, 9(20), 183-197. Recuperado de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=930035