Okuldaki Üstün Yetenekli Çocukların Özellikleri
Çoğu kişi IQ’su 130’dan büyükse çocukların yetenekli olduğunu söyler. Ancak öğrenciler genellikle bu sayıyı karşıladığı veya aştığı için bu çocukları tespit etmek oldukça zordur. Ayrıca üstün yetenekli çocuklar bazen kötü davranışlarda bulunabilir ve sonuç olarak okulda pek başarılı olamayabilirler.
Sıkılmalarını önlemek için, üstün yetenekli çocukların ebeveynlerinin eğitimlerinin aşamasıyla başa çıkmalarına yardımcı olması önemlidir. Çoğu zaman okullar bu özel çocuklara yardım edecek kaynaklara sahip değildir. Bu da öğrencilere ihtiyaç duydukları akademik zorlukları veremeyecekleri anlamına gelir.
Üstün zekalılık, pek çok ebeveyn tarafından çocuklarının ekstra zeki olduğunu bilmediği için iyi bilinen bir konu değildir.
Bununla birlikte yetenekli olup olmadıklarını belirlemek için çocuklara çok erken yaşlarda yapabileceğiniz bir test vardır. Bu şekilde, çocuklarınızın potansiyellerine ulaşmak için ihtiyaç duydukları eğitimi ve desteği almalarını sağlayabilirsiniz.
Üstün yetenekli çocukların yaşlarına göre özellikleri
Bebekler
- Hızlı öğrenmek.
- Çevreleriyle erken etkileşmek.
- Görsel ve işitsel uyaranlara daha hızlı yanıt vermek.
- Fotoğrafik hafızaya sahip olmak.
- Erken konuşmaya başlamak.
Çocuklar
- Çok rekabetçi ve en iyisi olmak isterler
- Çabuk öğrenmek ve yeteneklerini sonuna kadar geliştirirler.
- Azimlidirler ve kendileriyle gurur duyduklarında ifade etmeyi severler.
Gençler
- Büyük bilişsel yeteneklere sahiptirler.
- Sosyal, ahlaki ve kültürel değerler gibi şeyler hakkında son derece yansıtıcı olurlar.
- Yaşlı insanlarla paylaşmak ve zaman geçirmek isterler.
- Yüksek öz saygıya ve özgüvene sahip olurlar.
Yetişkinler
- İş yerinde mükemmel performansa sahiptirler. İyi işler ararlar ve genellikle özel bir alanda çalışırlar.
- Kendilerini izole ederler.
- Birçok farklı sorunu çözebilecek yüksek kapasiteye sahiptirler.
“Zeka yalnızca bilgiden değil, aynı zamanda bilgiyi pratiğe uygulama becerisinden de oluşur.”
-Aristo-
Üstün yetenekli çocukların yeteneklerinden nasıl yararlanılır?
Bu çocukların ortalamanın üzerinde zihinsel yetenekleri vardır. Ancak yetenekli çocukların hepsi süper zeki değildir.
Üstün zekalı sayılmayan pek çok uygulamalı ve üretken çocuk vardır. Bu dahilerin becerilerini sergilemelerinin en iyi yolu, genel olarak problem çözmenin yanı sıra okul ödevlerinden geçer.
Bu çocukların entelektüel becerilerini sonuna kadar geliştirmelerine yardımcı olacak eğitim programlarına ihtiyaçları vardır. Okullar onları desteklerse üstün yetenekli çocukları destekleyebilecek birçok model bulunur. İşte buna iki örnek:
Sınıf atlamak
Bu eğitim modelinin amacı, çocukları yaşlarına göre değil entelektüel düzeylerine göre kendilerine en uygun sınıfa yerleştirmektir.
Genel olarak, bu okuldaki ilk yıllarında belirginleşir. Bu planı izleyerek, öğrenciler uzmanlık alanlarına ve lisansüstü programlara gitmek için daha erken yaşta üniversiteye gidebilirler.
Ayrıca bu yöntem, çocukların bilişsel yeteneklerini daha titiz bir şekilde değerlendirir. Bu nedenle, yeteneklerinin çoğunu daha yüksek sınıflarda geliştireceklerdir.
Sosyal açıdan en büyük avantaj, bu çocukların olgunlaşmamış sınıf arkadaşlarıyla birlikte oldukları için hayal kırıklığına uğramayacak olmalarıdır. Ayrıca, iş onlar için çok kolay olduğundan sınıfta sıkılmayacaklar.
Ancak bu sistemin bazı dezavantajları da vardır. Bunlardan biri, öğrenciler bir sınıfı atlayarak geçerken küçük yaşta oldukları için zorluklarla başa çıkacak kadar olgun olmayabilirler. Bunun hem okulda hem de sosyal açıdan sonuçları olabilir.
Normal eğitim sınıfında yetenekli çocuklar
Bu en yaygın kullanılan modeldir. Üstün yetenekli çocukları normal eğitim sınıflarına alırlar. Orada, kendilerini çevreliyorlar ve aynı yaştaki öğrencilerle kendilerini ifade ediyorlar ve daha az hızlandırılmış bir şekilde ilerliyorlar. Ancak bu onların bilgilerini engellemez ve tüm olası kaynaklarından yararlanabilirler.
Bir avantaj olarak, bu çocuklar farklı yeteneklere sahip çocuk grupları içinde mükemmel bir şekilde öğrenebilirler. Becerilerinden ve yeteneklerinden zevk alırlar ve hepsine eşit muamele edilir. Ancak, kendilerini zorlanmış hissetmelerine yardımcı olmak için bazen özel ilgi veya rehberlik alabilirler.
En sık görülen dezavantaj, normal bir sınıfta bulunan öğrencilerin çok fazla çaba harcamadan akademik olarak iyi bir seviyede olmalarıdır. Bu şekilde becerilerini çok fazla keşfedip geliştiremeyebilirler.
Okuldayken üstün yetenekli çocuklarla çalışmak için, eğitimlerinde her iki yöntemi de düşünmek önemlidir. Bu şekilde, sizin için en uygun yöntemi seçebilirsiniz.
Üstün yetenekli çocukların her iki modelde de potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olmak için, ebeveynlerin ve öğretmenlerin, üzerlerinde çok fazla baskı veya beklenti oluşturmadan büyümelerine yardımcı olmaları gerekir. Üstün yetenekli çocuklar kendi kendilerine öğrenmeye ve büyümeye devam edebilirler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- García-Ron, A., & Sierra-Vázquez, J. (2011). Niños con altas capacidades intelectuales. Signos de alarma, perfil neuropsicológico y sus dificultades académicas. Anales de Pediatria Continuada. https://altascapacidades.es/webdocente/Docs_Master_UC_LM/Sintesis%20Signos%20de%20alarma%20y%20perfil%20neuropsicologico.pdf
- Sánchez Cuenca, M., & Sánchez Manzano, E. (1990). Estrategias educativas en la formación de niños superdotados. Revista Complutense de Educación, ISSN 1130-2496, Vol. 1, No 3, 1990, Págs. 487-500. https://revistas.ucm.es/index.php/RCED/article/download/RCED9090330487A/18206