Çocuklar İçin Çevre Eğitimi: Eğlenceli Aktiviteler
Hepimiz tek bir dünyayı paylaşıyoruz. Bu yüzden de ona iyi bakmak hepimizin görevi. Bu bağlamda çocukların çevre eğitimi alması hayati bir önem taşıyor. Çocuklara etrafındaki her şeye saygı duymayı, değer vermeyi ve çevresini korumayı öğretmemiz gerek.
Çocukluk dönemi yapıcı fikirlerin temelini oluşturmak için son derece verimli bir evredir. Çocuklar dünyayı daha yeni keşfetme sürecinde oldukları için ön yargıları da daha azdır. Bu yüzden, kendi dünya görüşümüzle ilgili öğrettiklerimizi almaya çok açık olurlar.
Elbette sadece bilgiyi almak yetmez. Ayrıca verdiğiniz derslerin tesir edebilmesi için davranışlarınızla da örnek teşkil etmeniz gerekir. Bu şekilde çocuğunuz da sizin davranışlarınızı taklit eder ve sizden onay aldıkça ebeveynlerinin onunla gurur duyduğunu hisseder.
Bütün bunlar çocuğunuza düzgün bir çevre eğitimi verebilmek için göz önünde bulundurmanız gereken konular. Böyle bir eğitim özellikle de dünyamızın geleceği tehlikeye girmişken son derece hayati önem taşır.
Bu yazımızda, çocuklarınıza çevreyi sevmeyi ve korumayı öğretmenize yardımcı olacak eğlenceli aktivitelerden bahsedeceğiz.
Çocuklar için çevre eğitimi
Neredeyse 20 yıl önce, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) çocuklara çevresel bilinci aşılamak için bir aktivite listesi yayınladı.
Bugün bu aktiviteler her zamankinden çok daha güncel bir konu. Haydi, çocuğunuzla boş zamanlarında yapabileceğiniz bazı aktiviteleri öğrenelim.
1. Rüzgar gülü
Rüzgar gülü yapmak çocuğunuzu alternatif enerji kaynaklarıyla tanıştırmak için harika bir başlangıçtır. Bu oldukça basit ve görsel olarak çocuğunuzun dikkatini toplayan bir aktivitedir.
Bu aktivite ile çocuklarımıza rüzgar ve su gibi unsurların elektrik enerjisi üretmek için kullanılabileceğini daha kolay açıklayabiliriz. Rüzgar gülü yapmak için şu adımları takip edin:
- İnce bir karton (10 cm x 10 cm).
- Sonra köşelerden başlayıp kare kartonun tam merkezinde kesişen iki çapraz çizgi çizin. Ayrıca her bir köşeye ve merkez noktasına olmak üzere beş adet delik açın.
- Daha sonra kartonu, bu çizgileri takip ederek merkeze doğru kesin.
- Her köşeyi merkez noktasına doğru katlayın ve deliklerden raptiye geçirerek parçaları tutturun.
- Son olarak yaptığınız rüzgar gülüne bir çubuk yapıştırın.
“Çocuklara etrafındaki her şeye saygı duymayı, değer vermeyi ve çevresini korumayı öğretmemiz gerek.”
2. Geri dönüşüm yapmayı öğretmek
Çocuğunuza çevresel bilinç kazandırmak istiyorsanız geri dönüşümü mutlaka öğretmelisiniz. Geri dönüştürülmüş kağıt yapmak için şu yolu izleyin:
- İlk önce kullanılmış bir kağıdı buruşturun ve üstüne bir kova su dökün. Tüm gece suda beklesin.
- Sonra fazla suyu tahta bir kaşıkla süzün ve sadece kağıt parçası kalsın. Kağıda renk vermek istiyorsanız şimdi eklemenin tam sırası.
- Hamur hale gelmiş kağıdı bir kaba koyun ve aynı miktar suyu tekrar ekleyin.
- Tel veya plastik örgüyü kabın içine oturacak şekilde istediğiniz kağıt boyutunda kesin.
- Örgüyü kabın içinde yüzdürün ve üstüne yapışan kağıt hamuru bununla kaldırın.
- Temiz bir yüzeye bir parça kağıt ve üstüne emici bir bez koyun.
- Daha sonra, örgüyü bu emici maddenin üstüne aralarında kağıt kalacak şekilde yerleştirin.
- Örgüye bastırın ve dikkatlice kağıdı ayırın. Sonra da üstüne başka bir emici bez daha koyun.
- Altı, yedi ve sekizinci adımları kağıdın hepsini kullanana kadar tekrarlayın.
- Bittiğinde tüm katmanların üstüne gazete kağıdı koyun ve en üste bir ağırlık yerleştirin.
- Son olarak kuruduktan sonra “kek katmanı” gibi olan kısmı ayırın.
3. Su döngüsü
Bu egzersiz çocuklara suyun önemini öğretmek için idealdir. Küresel ısınmadan sıkça bahsettiğimiz bu zamanlarda su döngüsünün insan müdahalesi olmadan nasıl işlediğini öğrenmek faydalı olur.
Bu aktivite için izlemeniz gereken adımlar:
- Sıcak hatta kaynar suyu bir kaba doldurarak başlayın. Çocuğunuz çıkan buharı gözlemlemeli. Yanıklara sebebiyet vermemek için de dikkatli olun.
- Daha sonra bol miktar tuz ekleyerek deniz suyunun bir temsilini yaratın.
- Kabın ortasına boş bir cam kavanozu yerleştirin. Kabın üstünü tamamen kaplayacak şekilde bir poşet geçirin. Sonra da üstüne tel örgü koyun.
- Son olarak kavanozun üstüne, içinde buz olan bir başka cam kavanoz koyun.
Son adımı uyguladıktan sonra suyun plastik üstünde yoğunlaştığını göreceksiniz. Diğer kavanozdaki buz da bu süreci hızlandıracak. Sonuçta çocuğunuza bulutların nasıl oluştuğunu açıklayabileceksiniz.
Boş kavanoza düşen su da yağmuru temsil eder. Fırsat elinize geçmişken çocuğunuzla kirliliğin doğal yaşamı nasıl etkilediğini de konuşabilirsiniz.
Daha iyi bir gelecek
Çocuklar için çevre eğitimi, burada bahsettiğimiz aktivitelere ek olarak yapabileceğiniz daha birçok farklı şeyi de kapsıyor. Bahçeye bir şeyler ekmek, nehir ya da akan bir suyu kirleten çöpleri incelemek ve hatta ağaç dikimine başlamak gibi aktiviteler de çok öğreticidir.
Nihayetinde önemli olan, çocukların hak ettikleri çevre eğitimini onlara sağlamaktır. Bu şekilde dünyayla ve çevresiyle bağlantısı güçlü olan sorumluluk sahibi bireyler yetiştirebiliriz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Morales, M. N., Bugdud, A. T., & Aguilar, N. Á. (2012). Evolución e importancia de la Educación Medioambiental: su implicación en la educación superior. Educación y futuro: revista de investigación aplicada y experiencias educativas, (26), 155-174. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3923982.pdf
- Hernández Hernández, A. R. (2017). Alternativa para la educación medioambiental en niñas y niños de 4 y 5 años, a través de actividades recreativas (Master’s thesis, Facultad de Cultura Física). https://repositorio.uho.edu.cu/jspui/handle/uho/2542
- Montes, L. C. Z. (2015). Formación de hábitos para el cuidado del medio ambiente en la educación inicial. Revista San Gregorio, 1(9), 16-21. http://revista.sangregorio.edu.ec/index.php/REVISTASANGREGORIO/article/view/53