Çocukların En Çok Sorduğu Sorular
Çocuklarda sınırsız bir merak vardır. Anlamadıkları veya dikkatlerini çeken her şeyi sorgularlar. Bu nedenle, ebeveyn çocukların en çok sorduğu sorular konusunda hazırlıklı olmalı ve bu soruları kendinden emin biçimde cevaplamalıdır.
Beynin sol kısmı gelişmeye başladıkça, genellikle çocuklar 3 yaşından itibaren çok fazla soru sormaya başlar. Bunun yanı sıra, büyüdükçe çocuklar her şeyde bir mantık aramaya başlar ve dünyayı farklı bir gözle görür.
Çocukların sonu gelmeyen soruları ebeveynler için bıktırıcı olabilir. Bununla birlikte, aslında çok soru sormak çocuğun beyninin geliştiğini gösterir. Buna ek olarak, soru sormak analitik düşünme becerilerinin de günden günde iyileştiğinin bir göstergesidir.
Birden fazla soruyu art arda cevaplamak yorucu olabilir. Bu yüzden, çok sabırlı olmanız gerekir. Çocuklar öğrenme konusunda çok meraklıdır. Etraflarındaki yetişkinler ise çocukların bütün sorularına cevap almak için ilk kaynaklarıdır.
Çocuklarda meraklı olmanın faydaları
Bu yaşta çok fazla soru sormanın çocuklara olan faydalarından bazıları aşağıdaki gibidir:
- Beyni uyarır.
- Anksiyetenin üstesinden gelmeye yardımcı olur.
- Kişilerarası ilişkileri iyileştirir.
- Yeni şeyler öğrenme becerisini artırır.
- Kitap okumaya olan ilgiyi artırır.
- İletişim becerilerini iyileştirir.
Çocuklar, çok çeşitli ve karmaşıklık düzeyi değişen konularda sınırsız soru sorarlar. Her şeyin hangi amaçla meydana geliyor oluşu, onların günlük yaşamdaki gündelik bir düşüncesi olacaktır.
Bu durum özellikle gündelik aktiviteler yaparken geçerlidir. Örneğin, ödevini neden yapmak zorunda olduğunu ya da gökyüzünün neden mavi olduğunu sorabilirler.
Her gün aileden yeni bir şey öğrenmek eğlencelidir. Yetişkinler çocuklar için bir kılavuzdur ve evrenin tüm bilgisine sahiptir.
Eğer ebeveyn çocuğun bütün sorularına olumsuz yanıt verirse, çocuk öğrenme isteğini ve merakını kaybedebilir. Aşağıdakiler çocukların en sık sorduğu sorulardandır:
- Neden yağmur yağıyor?
- Neden komşumuz farklı görünüyor?
- Bebekler nereden gelir?
- Neden kar yağar?
- Gökyüzü neden mavidir?
- Denizde ne kadar tuz vardır?
- İnsanlar neden ölür?
- Neden ödevleri ve ev işlerini yapmak zorundayım?
- Kuşlar nasıl uçar?
- Neden okula gitmek zorundayım?
- Neden sebze yemek zorundayım?
- Bebekler nasıl olur?
Bu, çocukların çok fazla soru sorduğu bir aşamadır. Eğer çocuğunuzun bir şeyle ilgilendiğini fark ederseniz, cevapları çocuğunuzun yaşına uygun basit bir şekilde vermelisiniz.
Çocukların en çok sorduğu soruları nasıl cevaplarız?
Başka bir soruyla cevaplayın
Çocukların düşünmesine yardımcı olmak gerekir. Bu yüzden, sorulara başka bir soruyla cevap vermek onları cevabı düşünmeye teşvik eder. Örneğin, “Ne düşünüyorsun? veya “Sence bu neden olmuş olabilir?” gibi sorular sorarak harika cevaplar elde edebilirsiniz.
Yetişkinlerle ilgili konulardan konuşurken dikkatli olun
Çocukların soruları yetişkinlerle ilgili olduğunda, küçük ve somut cevaplar vermelisiniz. Çocukların anlayabileceği bir dil kullanın.
Çocukların sonu gelmeyen soruları, ebeveyn için bunaltıcı olabilir. Bununla birlikte, sorgulama yapmak çocukların beyinlerinin geliştiğini ve analitik düşünme becerilerinin günden güne arttığını gösterir.
Soruları görmezden gelmeye çalışmayın
Çocuklar “Neden?” sorusuyla başlayan bir sürü soru sorar. Bu soruları cevaplamak için sabırlı olmanız gerekir. Konuşmayı uzatmamak için doğru olmayan cevaplar vermek iyi bir yöntem değildir. Merakın çocuklarda zeka gelişimine, dil gelişimine ve özgüven gelişimine faydası vardır.
Çocukların sorduğu zor sorular
Günümüzde daha dikkatli olmanızı gerektiren pek çok soru vardır. Örneğin, istismarla ilgili sorular konusunda özenli olmalısınız. Bununla birlikte, yıllar önce çocuklar pedofili nedir veya tecavüzcü kimdir gibi sorular sormazdı ancak günümüzde bu mümkün olabiliyor.
Bu tür sorular, iki sebepten gerçekleşebilmektedir. İlk sebep, çocuğun bu kelimeleri televizyondan veya bir arkadaşından duymasıdır. İkinci sebep ise, internette okumasıdır.
Çocukların bu soruları, diğer pek çok soru gibi meraktan kaynaklanır. Çocuklar, sorularını dürüstçe yanıtlamanızı bekler. O yüzden bu soruları evde açıklamak her zaman daha iyidir.
Terör saldırıları, savaşlar, doğal afetler ve diğer talihsiz olaylar, çocuğunuzun soru soracağı alanlardan bazılarıdır. Yetişkinlerin burada rolü büyüktür. Burada basit bir soruya cevap vermenin yanı sıra, çocuğunuza değerleri ve ahlaki kuralları da öğretebilirsiniz.
Çocuğunuza karmaşık konuları açıklamak için sabırlı olmalı doğru kelimeleri akıllıca seçmelisiniz. Böylece, sevgi ve fedakarlık ile çocuğunuzdaki merakı ve öğrenme isteğini artırabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bernal A., & Román J. (2020). La curiosidad en el desarrollo cognitivo: análisis teórico. UNACIENCIA, 6(11), 116-128. Recuperado de: https://revistas.unac.edu.co/ojs/index.php/unaciencia/article/view/123
- Burgos, C. E., & González, M. D. (2003). La pregunta en la vida de los niños. COOP. EDITORIAL MAGISTERIO.
- Candelas M. A. (2011). Sobre las preguntas infantiles y su relevancia para el cambio educativo. EA, Escuela Abierta 14, 111-122. Recuperado de: https://ea.ceuandalucia.es/index.php/EA/article/view/83
- Londoño A. M. (2014). ¿Por qué preguntan los niños? Aproximación a la infancia, sus lenguajes y la pregunta. Master’s thesis, Universidad EAFIT. Recuperado de: https://repository.eafit.edu.co/handle/10784/2879
- Nieto C. R. (1992). La pregunta en la construcción del diálogo: funciones constructivas de las preguntas a los niños pequeños. Estudios de Lingüística Aplicada, (15). Recuperado de: https://ela.enallt.unam.mx/index.php/ela/article/view/213
- Tabares A. A. (2010). Filosofando con el poder de la pregunta: Una Perspectiva de la Filosofía para Niños. Entre comillas, (13), 30-41. Recuperado de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3365946