Dislektik Çocuklar İçin 4 Aktivite
İyi bir tedavi ile, çocuklar zamanla disleksinin neredeyse tamamen üstesinden gelebilir. Aşağıda, dislektik çocuklar için dört aktiviteden bahsedeceğiz.
Disleksi, bir öğrenme bozukluğudur. Uzmanlar, genellikle 5-6 yaşındaki çocuklara bu tanıyı koyar. Diğer becerilerde de problemler yaratabilse de, genellikle çocukların okuma becerisini etkiler.
Çocukların becerilerini ve okul performansını etkileyen disleksinin tedavisi yoktur ancak kısmen üstesinden gelinebilir. Semptomlar, bir süre boyunca uzun egzersizler yaparak en aza indirgenebilir.
Bu durumun nörolojik bir kökeni vardır. Disleksinin kendini gösterdiği alan okumadır çünkü çocuk harfleri tanımada zorlanır. Ayrıca harflerin telaffuzunu çözemez, harfleri ezberleyemez ve harflerden kelimeler oluşturamaz.
Bununla birlikte, sembolleri yorumlamayı daha zor hale getirerek, sayıları ve şekilleri yorumlamayı gerektiren matematik gibi birtakım derslerde de disleksi sorun yaratabilir.
Disleksi çocukları nasıl etkiler?
Bu dil bozukluğunun en belirgin sonucu okul performansıdır. Disleksik çocuklar genellikle kendi yaşıtlarıyla aynı standartları karşılayamazlar. Pek çok çocuk sınıfta yapabileceği aktivitelerle bu sorunun üstesinden gelir.
“Disleksi en çok okuma becerisini etkiler.”
Öte yandan, disleksi çocukların sosyal yaşamında da sorunlara sebep olur çünkü özgüveni etkiler. Bu da, sınıf arkadaşları, öğretmenleri ve arkadaşları ile olan ilişkilerinde onları sınırlar.
Son olarak, disleksinin çocuğun zekası veya bilişsel yeteneği ile hiçbir ilgilisi olmasa da, özgüven bu durumdan ciddi bir biçimde etkilenir. Sınıf arkadaşlarıyla kıyaslandığında çocuklar aşağılık duygusu hissedebilir.
Her durumda, anne babaların çocukların pes etmesine veya heveslerinin kırılmasına izin vermemesi gerekir. Ayrıca, çocuğun bir tedavi planı olması da önemlidir. Zaman içerisinde bu sorunun üstesinden gelebilen çocuk, yaşamını dolu dolu yaşamaya devam edebilir.
Disleksik çocuklar için 4 aktivite
Disleksik çocukların tedavisine yardımcı olabilecek basit egzersizlerden bazıları aşağıdaki gibidir:
1. Fonolojik farkındalık
Bu, disleksik çocuklar için en iyi aktivitelerden bir tanesidir. Dildeki seslerin zihinsel olarak çalıştırma becerisini geliştirir.
Burada yazılı aktiviteler bulunmaz. Çocuklar sadece sesbirimlere odaklanır. Örneğin, bir kelimede herhangi bir sesin olup olmadığına karar verirler, hecelere ayırmaya ve bir sesi diğeriyle değiştirmeye çalışırlar.
“Ebeveyn, çocuğun pes etmesine ve hevesinin kırılmasına izin vermemelidir.”
2. Harfleri veya yazılı kelimeleri aramak
Bu aktivite için dergi veya gazete kullanabilirsiniz. Çocuğunuza belli bir harfi bulup göstermesini söyleyebilir veya ondan çok sık kullanılan kelimenin ne olduğunu bulmasını isteyebilirsiniz. Böylece çocuğun ayırt etme ve ezberleme becerisi gelişir.
Buna ek olarak, bu oyunu diğer egzersizlerle birleştirebilirsiniz. Örneğin, çocuk bir sesi tekrar edebilir veya bunu bir yarışma haline getirebilirsiniz. Çocuğun bir şeyler “kazanması” önemlidir çünkü bu sayede öğrendikçe özgüveni artar.
3. Kelime oyunları
Bunu birkaç farklı şekilde yapabilrisiniz. İlk olarak, sadece tek harfi farklı olan iki benzer kelime yazın. Örneğin, sal-dal. Ardından, çocuğunuzdan bu kelimeler arasındaki yazılı ve sözel farkı bulmasını isteyin.
Öte yandan, çocuğunuzdan harfin yerine başka bir harf koymasını da isteyebilirsiniz. Böylece, oluşturduğu kelime yanlış olsa da, çocuk seslerin ve kelimelerin nasıl oluşturulduğunu daha iyi ayırt edebilir.
4. Kutu oyunları veya bulmacalar
Alfabe çorbası, çapraz bulmaca veya adam asmaca oyunları oldukça faydalı olabilir. Çocuk, bu oyunlarla sesbirimleri tanımlama becerisini geliştirebilir. Aslında, oyunlar aracılığıyla öğrenmek disleksik çocuklar için harika bir fikirdir. Böylece, bunu bir görev gibi algılamadan sözel becerilerini geliştirirebilirler.
Profesyonel bir yardım almayı unutmayın
Bu oyunlar ve aktiviteler, disleksik çocuklar için oldukça faydalı olabilir. Bununla birlikte, en iyi tedavi dil ve konuşma patoloğu tarafından sağlanacaktır.
Evde yapabileceğiniz bu egzersizlerin yanı sıra, disleksiyi sınıfta da tedavi edebilirsiniz. Öğretmenler, özel durumlar ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır ve diğer alan öğretmenlerinden yardım almalıdır.
Disiplinlerarası bir yaklaşım her zaman iyidir. Bu adımları takip ederseniz, çocuğunuzda önemli ilerlemeler olduğunu göreceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alvarado, H., Damians, M., Gómez, E., Martorell, N., Salas, A., & Sancho, S. (2007). Dislexia. Detección, diagnóstico e intervención interdisciplinar. Enginy.
- Aragón, L. E. (2001). Intervención con niños disléxicos: evaluación y tratamiento. México: Trillas. http://www.trillaseduforma.com/zona-prensa/ficheros/resenas/8466541675.pdf
- Artigas-Pallarés, J. (2002). Problemas asociados a la dislexia. Revista de Neurología, 34(1), 7-13. http://ardilladigital.com/DOCUMENTOS/EDUCACION%20ESPECIAL/LOGOPEDIA/TRASTORNOS%20LENGUAJE/DISLEXIAS/Problemas%20asociados%20a%20la%20dislexia%20-%20Artigas%20-%20art.pdf
- Mondragón Barrios, L. (2007). dislexia. Salud Mental.
- PRODISLEX. (2010). Protocolos de detección y actuación en dislexia. PRODISLEX.