Çocuklara Farklılıklara Saygı Duymayı Öğretmek
Toplum giderek daha çeşitli hale gelmektedir. Bu sebeple, çocuklar farklı yaşam biçimlerine sahip kişilerle yaşamak durumunda kalmaktadır. İnançlar, gelenekler, değerler ve davranışlar, kişilerin hoşgörüsünü ve empati yeteneğini test etmektedir. Bu nedenle, çocuklara farklılıklara saygı duymayı öğretmek gerekir.
Savaşlar, ideolojik çatışmalar ve karşılıklı cepheleşmeler, farklılıklara saygı duyulmadığı için ortaya çıkmaktır. Eğer çocuğunuzun sosyal adalet savunucusu olmasını istiyorsanız, aşağıdaki önerileri uygulamak isteyebilirsiniz.
Çocuğunuza farklılıklara saygı duymayı öğretmenin 5 yolu
Başkalarına saygı duyabilme yeteneği, çocuklara tüm hayatları boyunca fayda sağlayacaktır. Çeşitliliklere değer verebilmek, daha iyi olmayı, yeni fikirlere sahip olmayı, anlayışı ve sosyal ilişkileri güçlendirmeyi sağlar.
1. Görmek istediğiniz davranışları benimseyin
Örnek olun. Başkalarına saygılı davranarak, farklılıkları hoşgörü ile karşılayarak ve her zaman kucaklayarak dönüşüme başlayabilirsiniz.
Çocuğunuzun davranış modellerini oluşturmaya çalışmadan önce, nasıl davrandığınızı analiz edin. Ayrımcı şakalardan ve basmakalıp kuralları tasdik eden yaklaşımlardan uzak durun. Bunlar, çocuğunuzun başkalarını nasıl gördüğünü etkileyen faktörlerdir.
Saygı, bir değer ve bir erdemdir. Saygıyı anlamak için kendimden başlamalıyım. Aynı zamanda, başkalarına saygı duyabilme yetisini de benimsemeliyim. Sadece fikirler değil, duygular konusunda farkılıklar da önemli. Bunu anladığımda, karşımdakini dinlemem gerektiğini de öğreneceğim. Kendimi kontrol ediyorum, sınırlarımı biliyorum, saygılıyı davranıyorum, bunu başkalarına yöneltiyorum ve etrafımdakilere değer veriyorum.
–Dora Herrera–
2. Çocukların öz saygılarını oluşturmasına yardım edin
Eğer çocuğunuzun farklılıklara saygı duymasını istiyorsanız, ilk olarak onun öz saygısını geliştirmesi için çabalayın. Özgüvenli insanlar genellikle başkalarını değiştirmeye çalışmadan, oldukları gibi kabul ederler.
Özgüvenli çocuklar, kendi kararlarına güvenebilir. Sürü psikolojisini benimsemez. Kendi inançlarını, başkalarının inançlarını zedelemeye çalışmadan savunabilir.
3. Çocuklarınızın yeni tecrübeler yaşamasına izin verin
İnsanların, inançlar bakımından kendisine benzeyen kişilerle iletişim kurmak istemesi yaygın görülen bir durumdur. Bununla birlikte, tamamen farklı bir insanı kabullenmenin kilit noktası onunla birlikte yaşamaktır.
Çocuklarınızı, konfor alanlarında kalmaları için cesaretlendirmeyin. Dünyayı başkalarının gözünden görmelerine yardımcı olun.
4. Soruları cevaplamaya hazır olun
Bu, kaçınılmaz bir süreçtir. Çocuklar, kendilerine tuhaf gelen davranışları ve şeyleri açıklamanızı bekleyecektir. Böyle bir durumda, durumu düzgün bir şekilde ele alabilmek için hazırlıklı olmalısınız.
Aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun:
- Olumlu şeylere odaklanın. Çocuğunuz size farklı ırklar, vücut biçimleri, giyim tarzları ve diller hakkında sorular sorduğunda, onlara olumlu, direkt ve dürüst cevaplar verin.
- Soruları görmezden gelmeyin. Size bir şey sorduklarında, çocuklarınıza mutlaka cevap verin. Hayat ve toplum hakkında fikir sahibi olabilmek için çocukların bilgiye ihtiyacı vardır.
- İyi huyu güçlendirin. Küçük çocuklar, sosyal normların bilincinde değildir. Bu nedenle, onlara saygılı olmayı öğretmek çok önemlidir.
- Farklılıkların iyi olduğunu ve birçok yönden birbirimizin aynısı olduğumuzu anlamalarına yardımcı olun. Bu özelliklerin bizi eşsiz yaptığını çocuklarınıza gösterin. Çeşitli özelliklerimiz olsa da, mutlaka ortak bir şeylere sahibiz.
5. Hoşgörülü olmak temel ilkedir
Çocuklar, insanların görünüşlerine veya mesleklerine bakmadan herkese eşit miktarda saygı duymalıdır. Bu, çocuğunuza sürekli olarak tekrarlamanız gereken bir durumdur. Böylece çocuk bu davranışı içselleştirir ve uygulamaya başlar.
Bunu başarmanın bir yolu medyayı kullanmaktır. Çocuk kitapları, filmleri ve oyunları çocuklara önemli dersler verir.Unutmayın, çocuğunuza saygılı davranmayı öğretmenin ilk adımı, saygılı davranmaktır.
Tanımamız ve kabul etmemiz gereken farklı sosyal fikirler ve kültürlere sahip kocaman bir dünyada yaşıyoruz. Ayrımcılık yapmak ve başkalarını dışlamak, sadece her bireye özgü mükemmelliği tanıma fırsatını kaybetmeye neden olur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Wild, R. (2011). Libertad y límites. Amor y respeto: Lo que los niños necesitan de nosotros. Herder Editorial.
- Morales Jaimes, O. D., & Silvera López, D. G. (2019). INFLUENCIA DE LOS JUEGOS COOPERATIVOS EN EL DESARROLLO DEL VALOR DE RESPETO EN LOS NIÑOS Y NIÑAS DE LA INSTITUCIÓN EDUCATIVA INICIAL Nº 33″ CORAZÓN DEL NIÑO JESÚS” DE LA TINGUIÑA-ICA. http://repositorio.unh.edu.pe/handle/UNH/3030
- Calderón, M. (2012). La educación inclusiva es nuestra tarea. https://repositorio.minedu.gob.pe/handle/20.500.12799/1791
- Batallán, G., & Campanini, S. (2007). El” respeto a la diversidad” en la escuela: atolladeros del relativismo cultural como principio moral. Revista de Antropología Social, 16, 159-174. https://www.redalyc.org/pdf/838/83811585006.pdf
- Vinasco, I. C. A. (2018). Ambientes escolares: Un espacio para el reconocimiento y respeto por la diversidad. Sophia, 14(2), 84-93. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6522059