İlk Defa Anne Baba Olacaklar İçin Rehber
Size destek olmak ve gerginliğinizi azaltmak adına, ilk defa anne baba olacaklar için hazırladığımız bu mini rehber bilmeniz gereken en önemli şeyleri söylüyor.
İlk çocuk hayatta bir defa sahip olacağınız umut ve mutluluk dolu bir tecrübedir.
Bununla birlikte, yeni bir bebeğin gelişi ebeveynlerin daha önceden aşina olmadıkları durumlarla karşılaşmalarına sebep olur. Bez değiştirme, banyo yaptırma ve beşik seçimi gibi işler ve kararlar hep bu keşfedilmemiş bölgenin bir parçasıdır.
İşte bu listedeki basit öneriler de sizi minik yavrunuzun gelişine hazırlayacak.
Bu şekilde, evinizi bebeği karşılamak için hazırlarken bu rehber size ilk çocuğunuzun bakımı ile ilgili faydalı bilgiler sağlayacak.
İlk defa anne baba olacaklar için rehber
1. Bez değiştirme
Bebeklerin sık sık bezlerinin değiştirilmesi gerektiği bir sır değil. Ki bazı bebekler çok narin bir cilde sahip olup sık sık bezlerinin değiştirilmesi gerekir. Eğer bebek bezi zamanında değiştirilmezse, ciltleri kızarır ve reaksiyon verir.
Cildi bu kadar hassas olmayan bazı bebekler ise bir süre bez değiştirilmeden bekleyebilir ve onların bezlerini belirli aralıklarla değiştirebilirsiniz. Emzirmeden hemen önce veya sonra gibi aralıklarla.
Ancak her durumda en iyisi, bebeğinizin bezini kakasını yaptıktan hemen sonra değiştirmenizdir. Ki bu şekilde bebek bezinin sebep olabileceği isilik veya diğer reaksiyonlardan da kaçınabilirsiniz.
2. Bebeğinizi yıkamak ve temizlemek
Söz konusu bebeğinizi yıkamak olduğunda sizlere bebeğinizin uyanık ve mutlu olduğu saatleri tercih etmenizi tavsiye ederiz. Aynı zamanda, odanın yeteri kadar ılık olduğundan ve banyo sırasında ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin elinizin altında olduğundan da emin olun.
Bir kap sıcak su, havlu, pamuk topları, temiz bir bez ve temiz kıyafetlere ihtiyacınız olacak.
3. Tırnak kesme
Yeni doğmuş bebeğinizin tırnaklarını keserken tercih edebileceğiniz birden fazla yol var. Eğer bir tırnak makası kullanacaksanız alttaki bıçağın bebeğinizin tenine zarar vermeyeceğinden emin olun.
Siz bu işi yaparken bebeğiniz sakin olmalı. O yüzden de o uyurken tırnaklarını kesebilir veya bir yakınınızdan siz tırnaklarını keserken bebeğinizi tutmasını isteyebilirsiniz.
Banyo yaptıktan sonra bebeğinizin tırnaklarının daha yumuşak olacağını ve bu yüzden daha rahat kesebileceğinizi de unutmayın. Ve eğer kazara bebeğinizin parmağına zarar verirseniz yaralı bölgeye kanamayı durdurması için hemen sterilize gazlı bez uygulayın.
“Siz kahraman yetiştirmiyorsunuz, evlat yetiştiriyorsunuz. Ve onlara bir evlat gibi davranırsanız onlar da birer kahramana dönüşür, sadece sizin gözünüzde kahraman olsalar bile”.
-Walter M. Schirra-
4. Beşik seçimi
İlk defa anne baba olacaklar için hazırladığımız bu rehberdeki dördüncü önerimiz ise beşik seçimi.
Çocuğunuz için seçeceğiniz yatağın bir bebeği güvende tutmak için kullanılan her türlü araca aslında ihtiyacı yoktur. Tek ihtiyacınız olan şey, üzerinde düzgünce ve sıkıca serilmiş bir çarşaf olan ve beşiğe uyum sağlayan rahat ve düz bir döşek.
Eğer bebeğinizin beşiğinin üzerine herhangi bir oyuncak asmak istiyorsanız bebeğin ulaşamayacağı bir yerde olmasına dikkat edin. Eğer beşiğe bebeğinizin ulaşabileceği noktalarda herhangi bir şey asarsanız bu boğulmaya sebep olabilir.
Hatta beşiğin kenarlarına bir battaniye asmak da tehlikelidir çünkü bu battaniye bebeğinizin üzerine düşebilir. Kısacası beşiğin içerisinde emzik dışında hiçbir nesne bulunmamalıdır.
Bu da beşikte oyuncak, katlanmış veya serbest duran çarşaf, battaniye, peluş hayvan veya beşik tamponu olmayacak anlamına geliyor. Unutmayın ki bebeğiniz nesneleri yüzünden uzaklaştırabilecek ve kendini kurtarabilecek yeteneklere henüz sahip değil.
Ayrıca bebeğinizin beşiği bir pencerenin yanında da olmamalı, zira perdeleri çekiştirirken bebeğinizin üzerine düşmesi ve yaralanması ihtimali var.
5. Mama sandalyesi seçimi
Mama sandalyesi seçimi düşme riskinden kaçınmak için çok önemli. O yüzden doğru tercihi yapabilmek için aşağıda belirtilen tavsiyelere uymanızı öneriyoruz:
- Devrilmemesi için geniş bir tabanı olan mama sandalyelerini tercih edin.
- Çocuğunuzun güvenle oturabilmesi için emniyet kemeri olduğundan emin olun.
- Mama sandalyesi bebeğinizin boyu ve ağırlığına uygun olsun.
- Birlikte düşmelerine sebep olabileceği için bebeğinizin kardeşlerinin mama sandalyesine asılmamasına dikkat edin.
Eğer tüm bunlar size yorucu geldiyse mama sandalyesi seçimini biraz erteleyebilirsiniz. Zira bebeğiniz yaklaşık 6 aylık olup da mama yemeye başlamadan önce buna ihtiyacınız olmayacak.
Hatta aslında, ilk başlarda bebeğinizi dik oturmasını gerektirecek pozisyonlarda tutmamanızı tavsiye ederiz. Bu yüzden de hangi mama sandalyesinin bebeğiniz için daha iyi olacağına karar verip satın almadan önce bir süre bekleyebilirsiniz.
6. Bebek arabası seçimi
Yürüyüşe çıkmak ebeveynlerin bebekleriyle birlikte yapabilecekleri harika bir aktivite. Ve yeni doğmuş bebeğiniz için bir bebek arabası satın alırken aşağıda bahsedilen detayları mutlaka hatırlayın:
- Geniş bir tabanı olan, sağlam ve kolay manevra yapılabilen bir bebek arabası tercih edin.
- Eğer bir şehirde yaşıyorsanız ve zaman zaman bebek arabası ile toplu taşıma araçlarına binmeniz gerekecekse hafif modellere odaklanın. Aynı zamanda kolayca katlanabilecek kompakt modellerden olmalı.
- Bebek arabasının frenlerinin kolay kullanılacağından emin olun.
- Alışveriş sepeti, bardak/şişe tutacağı gibi ek özellikleri incelerken ihtiyaç ve tercihlerinizi dikkatle göz önünde bulundurun. Ve eğer bebek arabasında bir alışveriş sepeti varsa bu mutlaka arka tarafta olmalı.
7. Oyuncaklar
Son olarak da, minik yavrunuz için oyuncak seçerken, güvenli olup olmadıklarını her zaman düşünün. Küçük oyuncaklar yutarak boğulma tehlikesinden dolayı bebekler için güvenli değildir.
Hatta aslında, herhangi bir oyuncağın güvenli denilebilecek kadar büyük olup olmadığını test edebileceğiniz bazı araçlar da var. 1 yaşından küçük bebekler için en iyi seçenekler: çıngırak, peluş hayvanlar ve yumuşak bebekler diyebiliriz.
Ayrıca bebekleri mıknatıs ve pillerden uzak tutmak da çok önemli.
Çünkü bunlar yutulduğunda veya nefesle içine çekildiğinde son derece tehlikelidir. Aynı tehlike sönük ya da şişmiş olması fark etmez balonlar için de geçerlidir. Çünkü 8 yaşından küçük çocuklarda balonlar boğulma riski yaratır.
Umarız ilk defa anne baba olacaklar için hazırladığımız rehber bu maceranın getireceği zorluklara sizi hazırlamıştır. Sizler için her şeyin en güzelini diliyoruz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Asociación española pediatría. Guía práctica para padres. Extraído de: https://enfamilia.aeped.es/sites/enfamilia.aeped.es/files/guia_practica_padres_aep_1.pdf
- Diario de Ibiza. Los 10 libros imprescindibles para los padres. Extraído de: https://www.diariodeibiza.es/cultura/2016/04/29/10-libros-imprescindibles-madres/838697.html
- UNICEF. Bienvenido bebé. Extraído de: http://files.unicef.org/uruguay/spanish/bienvenido_bebe.pdf