Boşanmış Çiftlerin Çocuklarına Nasıl Yardımcı Olunur

Duygusal olarak atlatması kolay bir durum olmadığı ve onların güvenlik ve özgüven gibi kavramlarla ilişkilerini etkilediği için boşanmış çiftlerin çocuklarına gerekli ilgi ve şefkat gösterilmelidir.
Boşanmış Çiftlerin Çocuklarına Nasıl Yardımcı Olunur

Son Güncelleme: 23 Mart, 2020

Ebeveynlerin boşanması tüm aile için epey zorlu bir süreçtir. Bu süreç özellikle çocukların hayatından çok büyük değişimlere yol açabilir. Boşanmış çiftlerin ergenlik çağındaki çocuklarında bu süreç yürütülemez bir hale gelebilir.

Ne yazık ki, zorlu bir ayrılık geçirmek zorunda kalan çiftler yok değil. Ebeveynler için yapılabilecek en iyi şey ayrılmak olsa da, çocuklar böyle bir durum karşısında oldukça zorlanabilirler. Bu bağlamda, boşanmış çiftlerin gençlik çağındaki ve henüz çocuk yaştaki çocuklarına nasıl yardım edebileceklerini bilmeleri oldukça büyük önem taşır.

Eskiden boşanma oranları daha düşükken böyle bir durumu olan çocukları “fark etmek” çok daha kolaydı. Fakat günümüzde ne yazık ki çocuklu çiftlerin boşanması çok daha yaygın bir durum haline geldi. Hatta öyle ki, artık bu çocukların çoğunlukta olduklarını söyleyebiliriz.

Bu zorlu süreç çocukların duygusal ve fiziksel istikrarında bir kırılmaya yol açabilir. Aşina oldukları yaşam tarzı bir bozulmaya uğradığı için bir noktaya kadar bunun yaşanması gayet normaldir.

Tabii ki bu olumsuz süreçleri aşmak imkansız da değildir. Saygı, anlayış, sabır ve nezaket sayesinde bu zorlu süreç atlatılarak yeni bir sayfa açılabilir.

Boşanmış Çiftlerin Çocuklarında Görülen Durumlar

Ergenlik ve çocukluk çağında, ebeveynler çocukların gelişimlerinde oldukça önemli bir rol oynarlar. Çocukların ebeveynleriyle ilişkilerinin sekteye uğraması, onlar için bir kayıp manasına gelebilir ve bu da zihinsel dünyalarına yansıyabilir. Böylesi bir durumun olası sonuçları şu şekildedir:

  • Çocuklara gösterilen ilgi azalır. Çoğu ebeveyn bu zorlu süreci atlatmak için kendilerini çocuklarına adasa da, kendilerine ya da soruna odaklandıkları durumlar da olabilir. Böyle bir durumda da, ilgi çocuktan uzaklaşır ve bu da çocuğun özgüvenini, davranışlarını ve duygusal istikrarını olumsuz yönde etkiler.
  • Hayattaki radikal değişimler. Boşanma ailenin ekonomik durumunu ve yapılan hesapları da etkiler. Eğer boşanma sonrasında çocukların başka bir yere taşınması gerekirse, bu onların tüm çevrelerini değiştirmeleri gerektiği anlamına gelir.
  • Akademik başarıda düşüş görülür. Anksiyete, stres ve gerginlik gençlerin sorumluluklarını aksatmasına neden olur.
  • Yetişme. Çoğu ebeveyn böyle bir durumda çocuklarına karşı borçlu hisseder, onlara tutamayacakları sözler verir ve onlar tarafından kolaylıkla manipüle edilebilirler.
  • Bağımlılık batağına düşme ihtimali doğar. Başıboş bırakıldığını hisseden çocuklar, bağımlılık yapan kötü maddelerin ağına daha kolay düşebilirler.
Boşanmış çiftlerin çocukları

“Gençler gibi, boşanmış çiftlerin çocukları da dinlenme, değer görme ve takdir edilme ihtiyacı duyarlar.”

Boşanmış Çiftlerin Çocuklarına Yardımcı Olmak İçin 3 İpucu

Boşanmış çiftlerin gençlik ve çocukluk çağındaki çocuklarının canını sıkan belirli durumlar vardır. Bundan dolayı temkinli olunmalı ve bazı hatalardan kaçınılmalıdır.

Değişime ayak uydurabildiklerinden emin olmak için ebeveynlerin ve diğer yetişkinlerin çocukların çevresinde olduğundan emin olmak yararlı olabilir. Bu konuda, tavsiyelerimiz şu şekilde:

1. Diyalog Kurmak Oldukça Önemli

Kötü bir süreçten geçen bireylerin içlerini dökecek birine sahip olmaları oldukça önemlidir. Tabii boşanmış çiftlerin çocukları da bu kategoriye dahil.

Eğer çocuklar bu duruma büyük tepki veriyorlarsa, onlara karşı açık ve anlayışlı olmak büyük bir önem teşkil eder. Ayrıca, onlara henüz sizinle paylaşmak istemeyecekleri şeyleri söylemeleri için ısrarda bulunmayın.

Bazı şeyleri akışına bırakmalısınız. Çocuklar bir duygu ya da düşüncelerini paylaşmalarının zamanı geldiğini düşündüklerinde, böyle bir paylaşım ihtiyacı duyduklarında, rahat hissetikleri bir kişiye açılacaklardır.

2. Değişime Uyum Sağlamaları İçin Onları Özgür Bırakın

Boşanma sonrasında genellikle çocukların kimle yaşayacağı konusunda tartışmalar meydana gelir. Bu da yaşanan ciddi sorunlardan biridir.

Ebeveynlerin hayatlarını yeniden kurmaları için yapmaları gereken değişikliklerin yanı sıra, çocuklar da yeni durumlara alışmak adına hayatlarını şekillendirmelidirler. Tabii ki sürekli tartışmanın yaşandığı ve gergin bir atmosferin hüküm sürdüğü bir ortam, sürece hiç de yardımcı olmaz.

Bundan dolayı, çocuklara kendi kararlarını verebilmeleri adına imkan tanımalısınız. Esasında, şu an yaşadıkları evde kalan ebeveynleri ile daha çok vakit geçirmeyi tercih edebilirler.

Bu gayet doğal ve kabul edilebilir bir tercihtir. Bu evi terk eden ebeveyne karşı bir itaatsizlik ya da öfke gösterisi anlamına gelmemektedir.

Tren yolunda çökmüş sigara içen adam

3. Yaşadığınız Tartışmalara Çocukları Da Dahil Etmeyin

Yeni boşanmış çiftlerin birbirleri ile iletişim kurması için ortak noktaları çocukları olsa da, böylesi bir bu durum ebeveynler arasındaki sorunları çocukların çözecekleri anlamına gelmiyor. Ebeveyn olarak hiçbir şekilde doğru yoldan sapmamalısınız.

Tam tersi, eğer arabulucu olmak istemiyor ya da olumlu bir şeye ön ayak olmak için bunu tercih etmiyorlarsa, çocukların ebeveynlerinin tartışmalarına dahil olmamaları gerekir.

Benzer şekilde, çocuğunuzun önünde eski eşinizle ilgili olumsuz görüşlerinizi belirtmemelisiniz. Ayrıca, aranızda artık iyi bir ilişki olsa dahi çocuklarınızı onların hayatları ile ilgili bilgi sahibi olmak için kullanmamalısınız.

Herkes hayatın bir noktasında bir yol arkadaşına ihtiyac duyar. Özellikle ergenlikte ebeveynlerin boşanması, bu durumu sekteye uğratan ciddi bir durumdur. Bu süreçte psikolojik destek alınması gereklidir ve hatta bunun yapılması önerilir. Genç evladınıza böyle bir seçeneği olduğunu belirtmenizde fayda vardır.

Duygusal olarak atlatması kolay bir durum olmadığı ve onların güvenlik ve özgüven gibi kavramlarla ilişkilerini etkilediği için boşanmış çiftlerin çocuklarına gerekli ilgi ve şefkat gösterilmelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.