Çocuğunuzun Ergenlik Çağında Alkol Almasını Nasıl Önlersiniz?

İnsanların alkol almaya karar vermesinin pek çok sebebi olabilir. Ergenlik çağındaki çocuğunuzun alkol alma sebebi de alkolün ona daha sosyal, serbest ve enerjik hissettirmesi olabilir. Fakat ebeveynlerin bu durumu zekice ve dikkatli bir şekilde ele alması gerekir.
Çocuğunuzun Ergenlik Çağında Alkol Almasını Nasıl Önlersiniz?

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Günümüzde alkol tüketimi dünyanın her yerinde teşvik edilmektedir ve gençler sadece iki saat içinde dört ya da beş alkollü içecek tüketebilmektedir. Hatta bazı gençler ayda iki ila dört kez sarhoş olabilmekte ve bu da ebeveynlerin şu soruyu sormasına yol açmaktadır: “Çocuğumun ergenlik çağında alkol almasını nasıl önleyebilirim?”

Aşırı alkol almanın ve diğer kötü alışkanlıkların riskleri düşünüldüğünde, ergenlik çağındaki çocuğunuzun alkol almasını nasıl önleyebileceğinizi bilmek çok önemlidir. Bu konuda yapmanız gereken ilk şey, sakin olmaktır.

Ebeveynler bu konuya bir uzman yardımıyla ve çocuklarıyla beraber yaklaşmalıdır, tabii ki bu, çocuklarının alkolün etkisinde olduğu bir anda yapılmamalıdır. Eğer ergen çocuğunuz eve sarhoş gelirse, öncelikle onun güvenliğini sağlamalı ve ertesi gün, akşamdan kalma halinin geçmesini beklemelisiniz.

Ardından, onu azarlamadan ya da ceza verme tehditlerinde bulunmadan onunla sağlıklı bir konuşma yapmanız gereklidir.

Çocuğum alkol alıyor!

Çocuğunuzun alkol almasını önlemekle ilgili uzmanlar, alkol alımının farklı aşamaları için olası çözümler önermektedir. Bunlar; alkol almadan önce, alkol alma esnasında ve alkol aldıktan sonra olarak üç aşamaya ayrılmaktadır.

Önleyici bir tedbir olarak, alkol tüketmenin vücuda yapacağı zararlı etkiler hakkında çocuğunuzu bilgilendirmeniz gerekir. Ayrıca, alkol tüketimi ile ilgili kurallar da belirleyebilirsiniz.

İkinci aşamada ise iletişim ve tolerans çok önemlidir. Ebeveynler olarak, çocuğunuzun ara sıra mı yoksa sürekli olarak mı alkol tükettiğini anlamanız gerekir.

Ne kadar alkol tükettiği, ne tür bir alkol tükettiği ve bunu kiminle ve nerede yaptığı da bilmeniz gerekenler arasındadır. Tüm bu önemli bilgileri sadece çocuğunuzdan alabilirsiniz. Bu yüzden, onunla sürekli olarak sağlıklı bir iletişiminiz olması güven ve saygı ortamı inşa edilmesine yardımcı olacaktır.

alkol alan gençler

Çocuğunuzun alkol tüketimi düzenli bir hale geldiyse bile, zamanında ve uygun davranarak bunu çözebilirsiniz. Çocuğunuzun sağlıklı yaşamasına yardımcı olmak için onu ve arkadaşlarını çok iyi tanımalısınız.

Çocuğunuzun yaptığı aktivitelere ve dahil olduğu çevreye karşı dikkatli olmanız gereklidir. Bu bağlamda, benzer durumda olan ebeveynlerle işbirliği yapmak sizin için faydalı olacaktır.

Uyarı işaretlerine karşı dikkatli olun

Sarhoşluğun sebebi ister deneyimsizlik ister alkolün etkilerine karşı zayıflık olsun, ebeveynlerin belli başlı bazı işaretlerin farkında olması gereklidir.

Eğer çocuğunuzun odaklanmasında ve reflekslerinde sorun varsa, hobilerine karşı ilgisini kaybettiyse, normalden çok daha fazla para harcıyorsa, dışarı çıkma sıklığı arttıysa bunlar bazı sorunlar olduğunun işaretçisi olabilir. Sorunları önleyebilmek için bu gibi işaretlerin farkında olmak çok önemlidir.

Belki çocuğunuzun sınıf arkadaşları alkol aldığı için itibar kazanmış ve çocuğunuz da aynısını yapmaya çalışıyor olabilir. Ya da bir aile üyesi veya hayran olduğu birinin davranışlarını taklit etmek istiyordur.

Çocuğunuzun ergenlik çağında alkol almayı istemesinin pek çok farklı sebebi olabilir. Bazı gençler içki içmenin onları daha arkadaş canlısı, serbest ve güçlü yaptığını hissedebilir.

Bazıları da duygusal ya da kişisel sorunlarından kaçmak için bunu kullanabilir. Kendilerini ellerinde şişeyle görmemenizi sağlasalar da alkol alan gençler genellikle kötü karakter, ilgisizlik ve alaycı bir mizah anlayışıyla dikkat çekerler.

Böyle durumlara göz yummanız gerekmez. Ebeveynler olarak, öncelikle çocuklarınızın alkol aldığını kabul etmelisiniz. Çünkü ancak böyle onlara yardımcı olabilirsiniz. Alkolün belirtilerini tespit etmek gayet kolaydır.

“Ebeveynlerin, çocuklara alkol tüketmenin olumsuz etkileri hakkında gerekli bilgileri vermesi gereklidir.”

Çocuğunuzun ergenlik çağında alkol almasını nasıl önleyebilirsiniz?

Çocuğunuza kaba bir şekilde davranmak, onun alkol almasını engellemeyecektir. Aksine, çocuğunuzun içine kapanmasına ve aranızda iletişim eksikliğine yol açacaktır.

Bu da çocuğunuzun özel hayatıyla ilgili paylaşım yapmamasına ve sizden gizli alkol almak için yollar aramasına sebep olacaktır. Tehdit etmek ve ceza vermek asla işe yaramaz.

Karşılıklı saygı, pozitif teşvik, bilgi sahibi olmak ve çocuklarınıza iyi örnek olmak kesinlikle daha faydalı olacaktır. Ergenlik çağındaki çocukların, alkolün ve diğer maddelerin başta merkezi sinir sistemi olmak üzere genel olarak sağlık üzerindeki zararlı etkileri hakkında bilgi sahibi olması gerekir.

Birkaç saat için alacağınız keyif, organ yetersizliği sebebiyle birkaç dakika içinde son bulabilir. Ayrıca, pek çok insanın düşündüğünün aksine alkol sorunlarınızı çözmez: sadece onları ertelemenize sebep olur.

bira içen gençler

Dikkate alınması gereken risk faktörleri

Ergenlik çağında çocukları olan ebeveynlerin bazı risk faktörlerinin farkında olması gerekir. Bunların arasında; alkol ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olmamak, evde sıklıkla ve yüksek miktarda alkol tüketmek, evde kuralların olmaması ve aile üyeleri arasında saygı eksikliği yer almaktadır.

Alkol işin içine girdiğinde fevri davranışlar, gerginlik, özgüven kaybı ve mantıklı düşünme becerisinde azalma ortaya çıkar. Tüm bunlar, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalardır.

Tek başına endişelenmek de çözüm değildir, bunun yerine ergenlik çağındaki çocuğunuzun alkol almasını nasıl önleyeceğiniz sorusunu sorduktan sonra gereken aksiyonları almalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Espada, J. P., Méndez, X., Griffin, K., & Botvin, G. J. (2003). Adolescencia: consumo de alcohol y otras drogas. Papeles del psicólogo, 84(9), 17.
  • Cicua, D., Méndez, M., & Ortega, L. M. (2008). Factores en el consumo de alcohol en adolescentes. Pensamiento psicológico, 4(11), 115-134. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3091227
  • Avellaneda, A. S., Pérez, M. E. G., & Font-Mayolas, S. (2010). Patrones de consumo de alcohol en la adolescencia. Psicothema, 22(2), 189-195. https://www.redalyc.org/pdf/727/72712496003.pdf
  • Inglés, C. J., Delgado, B., Bautista, R., Torregrosa, M. S., Espada, J. P., García-Fernández, J. M., … & García-López, L. J. (2007). Factores psicosociales relacionados con el consumo de alcohol y tabaco en adolescentes españoles. International Journal of Clinical and Health Psychology, 7(2), 403-420. https://www.redalyc.org/pdf/337/33717060010.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.