Kaçınılması Gereken Kötü Çalışma Alışkanlıkları
Çocuğunuzun ders çalışmak için motivasyonunun olmaması ve bundan dolayı da öğrenme kapasitesinin düşük olması, biraz da kötü çalışma alışkanlıkları ile ilgilidir.
Çocuğunuzun eksik olduğu öğrenim becerilerini belirlerseniz, pes etmelerinin önüne geçebilir ya da içinde bulundukları eğitim sürecini başarılı bir biçimde atlatmalarını sağlayabilirsiniz. Peki çocuğunuzun öğrenme hevesini nasıl canlandırabilirsiniz?
Çocuğunuzun öğrenmeye hevesli olmaması, etkili bir şekilde çalışmalarını sağlayacak öğrenim becerilerinin olmaması ile ilişkilidir. Diğer bir deyişle, çocuklar nasıl ders çalışacaklarını bilmedikleri için tembellik ederler.
Bugünkü yazımızda, çocuklar için en kötü çalışma alışkanlıklarının neler olduklarını irdeledik. Şunu söylemeliyiz ki biraz öz eleştiride bulunmak iyidir ve kişinin gelişmesine yardımcı olur.
Sık Sık Tekrar Edilen Kötü Çalışma Alışkanlıkları
1. Çalışma Planı Yapmamak
Ders programı dışındaki takvimin belirlenmesi ve her öğlen hangi konuya zaman ayırılacağının bilinmesi oldukça önemlidir. Bir şeyleri son dakikaya bırakmak yararlı olmayacaktır.
Bugünün işi yarına bırakılırsa, yorgun ve stresli hissedilmemesi mümkün değil. Eğer bir sınav öncesinde çocuğunuzun midesi ağrıyorsa, bir şeyleri yanlış yapıyordur.
2. Müzik Dinleyerek Çalışmak Kötü Bir Çalışma Alışkanlığıdır
Çocuğun takıldığı konunun ne olduğuna göre, ne kadar konsantre olması gerektiği değişebilir. Müzik dinleyerek çalışırken, kişinin aklı dinlediği müzikteki sözlere kayar. Fakat çocuklar daha az konsantrasyon gerektiren bir şeye çalışırken klasik müzik dinleyebilirler.
3. Dağınık Çalışma Alanı
Hiçbirimiz kağıtlar ve çöplerle dolu bir yerde çalışmak istemeyiz. Çalışma alanının temiz ve düzenli olması, çocukları oturup ders çalışmaya daha fazla teşvik edecektir.
Ayrıca çocukların ihtiyaç duydukları renkli kalemler, silgiler, fosforlu kalemler, cetvel ve kağıtlar gibi her şeyin ellerinin altında olduğundan da emin olun.
4. Yatarak Ders Çalışmak Kötü Çalışma Alışkanlıklarından Biridir
Eğer çocuğunuz hazırlanması çok uzun sürecek zor bir sınava çalışıyorsa, rahat olması çok önemli. Fakat bu durum, yatakta çalışabileceği anlamına gelmiyor. Eğer yatakta çalışırsa, her an biraz kestirmeye meyilli olur. Rahat bir sandalye ve iyi ışıklandırılmış bir çalışma odası onun için yeterli olacaktır.
5. Çalışılacak Materyallerin Düzensiz Olması
Eğer haftalık çalışma çizelgesi hazırlanmamışsa ve çalışılacak notlar hazır değilse, çalışılması gereken gün geldiğinde çocuğunuzun elinde düzenli bir materyal olmaz.
Anksiyetenin de etkisiyle çocuğunuz çalışması gereken şeye odaklanamaz ve daha başlamadan çalışmaktan vazgeçer. Eğer düzgün bir planı varsa ve her gün düzenli not almışsa çok daha rahat çalışacaktır.
6. İçeriği Ezberlemek
Bazen çocukların oturup ders çalışmaktan başka seçenekleri yoktur. Bu onlar için biraz sıkıcı gelebilir. Tabii ki bu durum ders çalışmayı daha eğlenceli hale getirmek için bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanamayacakları anlamına gelmiyor. Kavram haritaları, YouTube videoları… İçeriği öğrenebilmek için ne gerekiyorsa kullanabilirler.
7. Çalışma Alanında Dikkat Dağıtacak Çok Fazla Şeyin Olması
Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanmalarına izin verirken kontrolü de elden bırakmamalısınız. Telefonda Instagram, bilgisayarda Facebook açıkken çalışacakları konu yerine bunlara odaklanırlar. Çalışma saatlerinde gereksiz yere internette dolaşmamaları gerekir.
8. Mola Vermemek En Kötü Çalışma Alışkanlıklarından Biridir
Maraton halinde çalışmak hiç de faydalı bir şey değildir. Genelde insanların konsantrasyon süresi 50 dakika ile 1 saat arasındadır. Isınma olarak sayılabilecek şeylere çalışarak başlanmasını tavsiye ederiz. Ardından her saat başı ara verilmeli, oda havalandırılmalı, bir şeyler atıştırılmalı ve pür kafayla yeniden çalışmaya başlanmalı.
9. Salonda Ya Da Mutfakta Çalışmak
Ağabeyi televizyon izlerken, annesi telefonda konuşurken, köpek havlarken çocukların ders çalışması mümkün değil. Çocukların kendilerine ait sessiz, herhangi bir dikkat dağıtacak öğeden uzak bir çalışma alanları olmalıdır.
Kötü Çalışma Alışkanlıkları Üzerine Varabileceğimiz Sonuç
İlk adım her daim hataların farkında olmak olduğu için, çocukların kötü çalışma alışkanlıklarının farkında olmaları başarıya giden ilk adım olacaktır.
Artık neler yapılmaması gerektiğini konuştuğumuza göre, umarız bu tavsiyelerimiz çocuğunuzun daha iyi çalışma alışkanlıkları edinmesine yardımcı olur. İşin sırrı motivasyon ve azimde yatıyor.
“İlk adımı motivasyon sayesinde atarsınız. Devam etmenizi sağlayan ise alışkanlıktır.”
-Jim Ryun-
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Quintanilla Paz Soldán, F. Hábitos de estudio. [material de apoyo al tutor]. Recuperado de: www.prepa8.unam.mx
- Laureano, C. A., & Ampudia, L. G. (2019). Procrastinación: Revisión Teórica. Revista de investigación en psicología, 22(2), 363-378. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8162710
- Pastor-Vicedo, JC, Martínez-Martínez, J., Jaén Tévar, Y., & Prieto-Ayuso, A. (2019). Los descansos activos y la mejora de los aprendizajes en educación infantil: una propuesta de intervención. SPORT TK-Revista EuroAmericana de Ciencias del Deporte , 67-72. doi:10.6018/sportk.401131
- Pérez, GC, García, EC, Carbó, AR, & Antolí, NS (2010). Organizarse mejor.: Habilidades, estrategias, técnicas y hábitos de estudio . Editorial