Sanal Eğitim: Bilmeniz Gerekenler
Geleneksel okullarda verilen eğitim yerine sanal eğitim epey tercih edilen bir metot haline geldi. Sundukları avantajlar dolayısıyla gün geçtikçe daha fazla ebeveyn teknolojik kurumları tercih eder oldu. Örneğin, taşınma planları yapan bir aile çocuğunun başka bir okula transfer olmasının getireceği sorunlarla uğraşmak yerine doğrudan bu teknolojiden yana olabilir.
“Bilgi ve İletişim Teknolojileri uzaktan eğitimi doğrudan etkileyen bir kavram oldu. Teknolojik araçlar sayesinde uzaktan iletişimin kurulabilmesi sonucu öğrenciler aldıkları eğitimden mümkün olduğunca fazla yararlanmaktan sorumlu oldukları için daha özgür, ipleri ellerine aldıkları, disiplinli bir biçimde çalıştıkları bir düzene geçerler.”
-Ferroni ve Velásquez (César Augusto Sierra’nın alıntısından)-
Sanal eğitim seçenekleriniz arasındaysa, ülkenin eğitim bakanlığınca onaylanmış okullarını bulmanız gerekir. Bu okulların geleneksel devlet okullarının ve özel okulların eğitimlerinin standartlarına uygun olduğunun teyit edilmesi adına eğitim planları devlet tarafından incelenmelidir.
Sanal Eğitim ve Avantajları
1. Esneklik
Sanal eğitim tercih eden öğrenciler kendilerine ve ailelerine en uygun programı seçebilirler. Eğitimin uzunluğu ve akademik takvim genellikle geleneksel okullarınkiyle aynıdır fakat ders saatlerinde değişiklik olabilir. Genellikle her an bir öğretmene danışılabilir ve ders kayıtları istenen vakitte dinlenebilir.
2. Boş Zaman
Geleneksel okullarda çocuklar genellikle günün 8 saatini bu kurumlarda geçirirler. Dersler, teneffüsler, okula gidiş geliş ve müfredat dışı aktiviteler çok fazla zamanlarını alır.
Sanal sınıflarda günde yalnızca 5 ya da 6 oturum olur. Ayrıca öğrenci iyi olduğu konuların başlangıç kısımlarını geçerek daha hızlı ilerleyebilir.
3. Sanal Eğitim Maliyeti
Düşünülenin aksine, sanal eğitim pek çok yönden daha ucuzdur. Ulaşım ya da geleneksel okullarda harcama kalemi olan diğer servislerin olmamasından dolayı birikim yapılabilir. Aileler yatırımı iyi bir bilgisayar, kulaklık, mikrofon ve gerekli eğitim materyallerine yapmalıdır.
4. Multimedya Kaynakları
Günümüzde çocukların teknolojiye bir yakınlıkları olduğu aşikar. Sosyal ağlara benzer interaktif eğitim kaynakları, animasyonlar ve eğitim platformları çocuklar için harika bir motivasyon kaynağı olabilir.
5. Bağımsız Hareket Etme
Çocuklar kendi eğitimlerinden sorumlu olmaya başladıkları zaman, disiplin ve bağımsız hareket etme gibi çeşitli yetilerini geliştirme imkanı bulurlar. Zorlandıkları konulara daha çok vakit ayırırken, onlara kolay gelen konular üzerinde daha az dururlar. Bu sayede, kendi hızlarına göre çalışma alışkanlığı edinirler.
Sanal Eğitim ve Dezavantajları
- Bu tarz eğitimi tercih eden aileler sosyal etkileşimlerin daha az olduğundan yakınırlar. Çevrimiçi platformlar üzerinden grup aktivitelerine katılınsa da, burada pek de insan etkileşiminden bahsedemeyiz.
- Teknolojik arızalar sanal eğitime ket vurabilir. İyi bir bilgisayarınız ya da hızlı bir internetiniz yoksa, dersleri takip etmek zorlaşabilir.
- Her öğrenci farklıdır. Bazıları öğretmen ve akranlarının destek ve motivasyonuna daha fazla ihtiyaç duyar. Ayrıca konsantrasyon ve zaman yönetimi problemi olanların da evde ilgisi dağılabilir.
- Uygun kurumlar tarafından oluşturulmamış sanal eğitim programları da vardır. Eğer bu okullardan birini tercih ederseniz, öğrencinin hak ettiği eğitim derecesini saydırmakta zorlanabilirsiniz.
Sanal eğitim günümüz toplumunun ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte. Bundan dolayı gün geçtikçe daha fazla insan bu metodu tercih eder hale geldi.
Tabii birçok avantajı olmasına rağmen, bu metot yine de herkes için uygun değil. Sanal eğitimi tercih etmeden önce, çocuğunuz için en etkili eğitim stratejisinin ne olduğuna karar vermelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ossa, G. C. (2002). Tendencias educativas para el siglo XXI. Educación virtual, online y@ learning. Elementos para la discusión. Edutec. Revista electrónica de tecnología educativa, (15), a025-a025. http://edutec.es/revista/index.php/edutec-e/article/download/542/276
- Rosario, J. (2005). La Tecnología de la Información y la Comunicación (TIC). Su uso como Herramienta para el Fortalecimiento y el Desarrollo de la Educación Virtual. Disponible en Observatorio para la CiberSociedad en http://www. cibersociedad. net/archivo/articulo. php.
- Tellería, M. B. (2004). Educación y nuevas tecnologías. Educación a Distancia y Educación Virtual. Revista de Teoría y Didáctica de las Ciencias Sociales, (9), 209-222. https://www.redalyc.org/pdf/652/65200912.pdf
- Varón, C. A. S. (2013). La educación virtual como favorecedora del aprendizaje autónomo. Revista Panorama, 5(9). https://journal.poligran.edu.co/index.php/panorama/article/view/37/0