Çocuğunuzun Tek Başına Oynamasını Sağlamanın Yolları
>Çocuklar ebeveynleriyle kaliteli zaman geçirmeli ve eğlenmelidirler; bu kuşkusuz, onların sağlıklı bir şekilde gelişmesine ve büyümesine yardımcı olur. Bununla birlikte, çocukların bağımsızlıklarını geliştirmeyi ve yalnız oynamayı öğrenmeleri de önemlidir.
Küçük çocuğunuzla oynayabileceğiniz kaliteli oyunlar kadar özel hayatta sadece çok az şey vardır. Bununla birlikte, her şeyin iyi gittiğinden ve çocuğunuzun güvende olduğundan emin olmak için her zaman sizin gözetiminiz altında olmak üzere, sadece 20 dakikalığına bile olsa, çocuğunuzun kendi başına bir şey yapmayı öğrenmesi gerekiyor. Küçük çocukların sürekli gözetim altında olması gerektiğini unutmayın.
Çocuğunuzun tek başına oynamasını sağlamanın yolları
1. Aynı odada yalnız zaman geçirin
Çocuğunuzun oyuncaklarıya istediğini yapması için aynı odada birlikte yalnız zaman geçirmek iyi bir fikirdir. Bu şekilde çocuğunuz gözetiminizin altında kendi başına oyun oynayabilir. Okuması için kitap ya da oyuncak verebilirsiniz. Çok fazla oyuncak vermeden önce somut oyun fikirleri düşünün.
2. İyi bir örnek olun
İyi bir örnek olabilmek için çocuğunuz sizi kendi başınıza aktiviteler yaparken görmelidir. Bu şekilde çocuğunuz davranışlarınızı taklit edecektir. Örneğin, çocuğunuz sizi izliyorken, bloklarla oynayabilir, kitap okuyabilir, bir kağıda ya da kullanabileceği resim tahtasına resim çizebilirsiniz. (Çocuğunuzun yutma riskini önlemek için toksik olmayan ya da çok küçük olmayan ürünler satın almaya dikkat edin).
3. Ekranlar oyuncakların yerine geçmemeli
Çocuğunuzu eğlendirmek için televizyona, telefon oyunlarına veya tablet uygulamalarına güvenmeyin. Bu, çocuğunuzun bağımlılığını yalnızca sizden ekrana kaydırır. Amaç kesinlikle bu değildir; amacınız, çocuğunuzun bağımsız olması, özgürce oynayabilmesi, kendi oyunlarını icat edebilmesi, hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştirebilmesidir.
4. Güvenli bir alan oluşturmak
Evinizde, çocuğunuzun tehlike veya kendine zarar verme riski bulunmadan tek başına oyun oynayabileceği güvenli bir yer olması çok önemlidir. Bu niteliklere uyan bir oyun alanı düşünün. Kendilerine zarar vermeyecek şekilde düzenlenen yatak odaları bir seçenek olabilir.
5. Bölmeyin
Çocuğunuz tek başına eğleniyorsa onu bölmeyin.Örneğin, akşam yemeği hazır olsa bile çocuğunuzun fazladan 15 dakika oynamasına izin verebilirsiniz. Esnek olun çünkü oyun süresinin fazladan dakikaları çocuğunuzun duygusal gelişimi için çok önemlidir ve aynı zamanda bağımsızlıklarına ve otonomilerine de katkı sağlar. Ne kadar büyürlerse, otonomi o kadar önemli hale gelir.
6. Dağınıklığı dert etmeyin/h3>
Evinizdeki dağınıklığa sinirlenmeyin… Oyun sırasında biraz kaosa izin verin. Çocuğunuz kendi başına eğlenmenin en iyi yolunu keşfedinceye kadar çocuğunuzun kontrolünü bırakın. Oyun bittiğinde çocuğunuzu alkışlayabilir, azar azar da olsa sorumluluk sahibi olması için oyuncaklarını toplamasına yardımcı olabilirsiniz.
7. Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirin
Çocuğunuzun bağımsızlıklarını ve otonomilerini geliştirmek için tek başına oyun oynamasına izin vermek “yalnız olmayı öğrenmesi gerekiyor” diye ona dikkat etmeyi bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Böyle olmamalı. Çocuğunuzun da sizinle birlikte kaliteli zamana ihtiyacı vardır, bu nedenle kaliteli zamanı onlarla önceliklendirmelisiniz. Yalnız oynamak için harcadıkları zaman sınırlandırılmalı ve dahası, sizin yanınızda da kaliteli zaman geçirmeliler.
8. Azar azar
Başlangıçta, bir çocuğun yalnız zaman geçirmekten zevk alması kolay olmadığı için çok normaldir. Oyuna başlamaları bir kaç dakika sürebilir ya da sadece bir kaç dakika oyundan bile mutlu olabilirler. Bir kaç dakikalık solo oyun zamanı planlayarak işe başlayabilirsiniz, gün geçtikçe, çocuğunuz ona en uygun dengeyi bulana kadar zaman dilimini artırabilirsiniz.