Çocuklara Masal Okumaya Ne Zaman Başlamalı
Çocuklar okumayı yaklaşık olarak 6 yaşında öğrenirler ancak pek çok ebeveyn çocuklarına ne zaman masal okumaya başlayabileceğini merak ediyor.
Çocuklara okuma eylemini tanıtmak için uzmanların önerdiği yaş nedir? Okuma alışkanlığını küçük yaşlarda aşılamanın faydaları nelerdir? Bu yazımızda bütün soru işaretlerinizi gidereceğiz.
Bilgi edinmenin ve öğrenmenin ilk adımının okumak olduğunu göz önünde bulundurun. Bu yüzden, kişinin bilişsel gelişimini iyileştirmede okuma temel bir beceri olarak bilinir.
“Beden için spor neyse, beyin için de kitap okumak odur.”
–Joseph Addison–
Çocuklarımıza ne zaman masal okumaya başlamalıyız?
Doğumdan sonra bir iki yaşlarında çocuklara masal okumaya başlayabiliriz. Hatta bu oldukça önemlidir çünkü bu sayede küçük yaşlardan itibaren çocuklar yavaş yavaş kitap okuma alışkanlığı edinir.
Antonio Manuel Trujillo García’ya göre, çocuk okuyucuların biçimlenmesinin üç temel aşaması vardır:
- İlk aşama çocuğun doğumundan okumayı öğrenene kadar geçen süreçtir. Bu aşama boyunca çocuk okumayı bilmez ve ona kitap okuması için bir başkasına ihtiyaç duyar.
- İkinci aşamada, çocuk okuma kabiliyetini edinmeye başlar. Bu noktada, çocuk okuduğunu daha iyi anlayabilmesine yardımcı olabilmek için başkalarının varlığına ihtiyaç duyabilir.
- Üçüncü aşamadaysa, çocuklar başkalarının yardımı olmadan okuyabilir.
Anne babaların, çocuğun bu süreçlerden geçtiğinden emin olması önemlidir. Bu nedenle, ailecek kitap okumak için zaman yaratmak gerekir. Örneğin her gece uyumadan önce çocuğunuz uyku masalları okuyabilir.
Ayrıca, çocuğunuzun elinin altında çeşit çeşit kitap bulunması da önemlidir. Böylece çocuklar okumak istediklerinde kitaplara kolay bir şekilde ulaşabilirler. Bu, çocuğun merakını artırmaya yardımcı olur bu yüzden el altındaki kitapları alarak özgürce incelemeye ve keşfetmeye çalışırlar.
“Ne kadar çok okursanız, o kadar çok bilirsiniz. Ne kadar çok bilirseniz, o kadar çok gezersiniz.”
– Dr. Seuss –
İyi çocuk kitaplarında aranacak özellikler
Çocuklar için uygun ve güzel kitaplar seçebilmek için, aşağıdaki özellikleri taşıyıp taşımadıklarına bakmanız gerekir:
- Az kelime ve kısa cümleler
- Basit kelimeler
- İlgi çekici resim ve görseller
- Farklı dokular
- Az sayfa
- Çocukların ilgili olduğu konularda hikayeler
“Dünyanızı geliştirmek için pek çok küçük yol vardır. Kitap sevgisi bunların en iyi olanıdır.”
– Jacqueline Kennedy –
Çocuklukta okuma alışkanlıkları geliştirmenin faydaları nelerdir?
Küçük yaşlarda okuma alışkanlığını çocuklara benimsetmenin pek çok faydası vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Kitap okumak çocuğun hayal gücünü ve yaratıcılığını artırır.
- Çocuğun bilişsel otonomisini ve öğrenme becerisini geliştirir.
- Dil gelişimini ve yetkinliğini artırır.
- Yazılı ve sözlü ifade yeteneğini geliştirmeye yardımcı olur.
- Çocuğun kelime haznesini genişletir.
- Yazma becerilerini ve imla kurallarına uygunluğu artırır.
- Çocuğun dikkat etme ve odaklanma becerilerini en yüksek seviyeye çıkarır.
- Çocuğun hafızasını artırır.
Bu nedenle, anne babalar okuma aktivitesini günlük rutinin bir parçası haline getirmelidir. Ancak yukarıdaki faydaları elde edebilmek için, çocuğun okuma alışkanlığını küçük yaşlarda teşvik etmek yeterli değildir.
Çocuk büyüdükçe de, ailesindeki okuma alışkanlıklarını örnek alır ve kitap okumaktan zevk almaya başlar. Çocuğun, anne babasını her konuda rol model aldığını zaten biliyorsunuz. Bu yüzden, eğer çocuk anne babasının kitap okumaktan zevk aldığını görürse onun da aynı davranışları gerçekleştirme olasılığı artacaktır.
Sonunda, kitap okuma alışkanlığını zorlamayla veya bir yükümlülük olarak değil kendi iradesiyle edinecektir. Böylece kitap okumayı boş vakitlerini değerlendirmenin eğlenceli bir yolu olarak göreceklerdir.
“Çocuklara okuyucu olmayı, kitaplardan korkmak yerine onların yanında kendilerini rahat hissetmelerini öğretmeye meraklıyım. Kitaplardan çekinilmemeli, aksine kitaplar eğlence ve merak kaynağı olmalı ve okuyucu olmayı öğrenmenin de harika avantajları olmalıdır.”
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Samaniego, C. (2015). La importancia de la lectura desde una edad temprana. Revista Para el Aula, 15.
- Trujillo-García, A. M. (2011). La importancia de la lectura desde la infancia. Revista digital para profesionales de la enseñanza, (16).