Hansel ve Gretel, Tüm Zamanların En Harika Masallarından Biri
Zamana direnen bazı masallar vardır. Bunların en çok bilinenlerinden bir tanesi Hansel ve Gretel’dir. Özellikle verdiği ahlaki değerler sebebiyle, çocuk edebiyatında çok ünlü bir masaldır.
Hansel ve Gretel, Grimm Kardeşler tarafından yazılan klasik bir Alman masalıdır. Grimm Kardeşler hikayeyi çocuklara uygun hale getirmek için daha yumuşak ve hoş hale getirmeye çalışmıştır.
Hansel ve Gretel: Masalın özeti
Masal, ormanda karısı ve iki çocuğu ile birlikte yaşayan bir oduncunun hikayesini anlatır. Yiyecek fazla yemekleri olmadığından zor bir yaşantıları vardır. Bir gün, Hansel ve Gretel yemek aramak için evlerinden çıkmaya karar verir. Eve geri dönmek istediklerinde ise ormanın ortasında kaybolmuşlardır.
Zencefilli kurabiye ve şekerle kaplı küçük bir evin bulunduğu açık alanı bulana kadar yürürler. O kadar açlardır ki, evi görür görmez koşarak yemeye başlarlar. Aniden, dost canlısı bir gülümsemeyle yaşlı bir kadın ortaya çıkar ve çocukları içeri davet eder. Hansel ve Gretel tıka basa yerler.
Ardından, yaşlı kadın çocuklara yatak hazırlar ve onları bir odanın içine tıkar. Kadın, aslında çocuklar için başka planları olan bir cadıdır.
Cadı, çocukların kendisi için çalışmasını ister. Gretel temizlik ve yemek pişirmekten, Hansel ise ağır işlerden sorumludur. Ancak çok çelimsiz olduğundan, cadı onu şişmanlatmak için bir kafese kilitlemiştir.
Bir gün cadı Hansel’in dolgunlaşmasını beklemekten sıkılır ve onu kafesten çıkarmaya karar verir. Bu noktada Hansel ve Gretel kaçma vaktinin geldiğini anlar.
Hansel ve Gretel’in kaçışı
O gün ekmek yapılacağından, cadı Gretel’e fırını ısıtmasını söyler. Kız, cadı dumanların arasında kalırsa kardeşiyle kaçabileceğini biliyordur. Bu nedenle, cadıdan fırını kontrol etmesini ister.
Fırın açıldığında, duman dışarı çıkar ve cadı kül olur. Kaçmadan önce, çocuklar yanlarına yolculuk için gerekli miktarda yiyecek alırlar. Ayrıca, altın ve gümüş dolu bir sandık bulurlar.
Çocuklar sonunda kaçmayı başarır. Göle ulaştıklarında, büyük bir beyaz kuğu onları karşıya geçirmeyi teklif eder. Orada babalarıyla karşılaşırlar. Eve döndükleri için herkes çok mutludur.
Masallar ve değerler
Masallar, çocuklara önemli değerleri öğretmenin en etkili ve eğlenceli yollarından bir tanesidir. Hem klasik hem de modern masallar, ahlaki değerler içerir. Genellikle çocuklara hayatta karşılaşacakları gerçek durumlarla nasıl mücadele edeceklerini öğretirler.
Hansel ve Gretel’in öğretileri: Benzersiz bir masal
Hansel ve Gretel masalı, çoğunlukla kardeşler arasındaki ilişki üzerinde durur. Kardeşler kendilerini kötü durumdan kurtarmak için birlikte bir strateji bulmaya çalışır.
Hansel ve Gretel, karşılaştıkları bu sorunları birlikte çözebileceklerini dünyaya ve kendilerine gösterir. Bu da, engelleri aşmak için birlikte çalışmanın önemini öğretir.
“Hem klasik hem de modern masallar, ahlaki değerler içerir. Genellikle çocuklara hayatta karşılaşacakları gerçek durumlarla nasıl mücadele edeceklerini öğretirler.”
Hansel ve Gretel’in öğrettiği bir diğer ahlaki değer ise, bir kitabı asla kapağına göre yargılamamak gerektiğidir. Çünkü görünüş yanıltıcı olabilir. Kişinin görünüşünün, zekası ve becerileriyle hiçbir ilişkisi yoktur. Tıpkı cadıda olduğu gibi, hiçbir şey göründüğü kadar iyi değildir.
Buna ek olarak, her zaman aileniz, eviniz ve sahip olduğunuz yiyecekler için minnettar olmalısınız. Ailenizi sevmek, duygusal iyiliğiniz için önemlidir. Ayrıca, bir sorun veya kriz olduğunda da destek görmek gereklidir.
Özetlemek gerekirse, Hansel ve Gretel çocuklarınıza okumanız gereken masallardan bir tanesidir. Çocukları hem eğlendirir, hem de hayatlarında bir şekilde karşılaşacakları durumlar hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ayuso García, N. (2013). Literatura Infantil como medio para enseñar valores. https://uvadoc.uva.es/handle/10324/3122
- Colomer, T. (2001). La enseñanza de la literatura como construcción de sentido. Lectura y vida, 22(1), 6-23.
- Marín-Montoro, M. (2018). La transmisión de valores en los cuentos de los Hermanos Grimm. http://tauja.ujaen.es/handle/10953.1/8524