İlişkideki Krizlerin Üstesinden Gelme Yolları

Tartışmasız bir ilişki yoktur. Bununla birlikte, ilişkideki krizlerin sonuçları her zaman olumsuz olmayabilir. Bazen tartışmalar sayesinde ilişkiyi güçlendirmek de mümkündür.
İlişkideki Krizlerin Üstesinden Gelme Yolları

Son Güncelleme: 28 Aralık, 2019

Hayattaki farkı durumlar, ilişkinin gidişatını etkileyebilir. Bununla birlikte, ayrılıklar da meydana gelebilir çünkü zaman ilişkileri daha da yıpratabilir. Bu yazımızda, ilişkideki krizlerin sebeplerinden ve bu krizleri nasıl aşabileceğinizden bahsedeceğiz.

İlişkinin başında her şey mükemmeldir. Karşımızdaki insanla ilgili her şeyi severiz ve onunla geçirdiğimiz her dakika harikadır.Bununla birlikte, zaman geçtikçe partnerimizde daha önce dikkatimizi çekmeyen özellikler keşfedebiliriz.

Bu endişe verici bir şey değildir çünkü her çift bu dönemden geçer. Bunu, ilişkilerin geliştiği doğal bir süreç olarak düşünmek gerekir.İlişki zamanla geliştikçe, çocuk sahibi olmak, birlikte yaşamak ve artan sorumluluklar gibi faktörler de  ilişkiyi etkiler.

Bütün bunlar, çiftlerin yaşamında karmaşık anlara yol açabilir. Böyle durumlarda, iki tarafın da bu zor zamanların ilişkiyi bozmasına izin vermesini önlemek için çaba sarf etmesi gerekir. İlişkilerde krizler yaşanması normaldir, önemli olan bu krizlerin nasıl üstesinden gelineceğidir.

İlişkilerdeki krizlerin olası sebepleri

Daha önce de belirttiğimiz gibi, zaman bu çatışmaların ana sebebidir ve bu tamamen doğal bir süreçtir. Yıllar geçtikçe, coşkumuz bizi daha eleştirel ve talepkar hale getiren bir kişi veya bir durum sebebiyle gölgelenebilir.

Bu durum, sadece çiftlere mahsus değildir. Arkadaşlar arasında da böyle durumlar görülebilir. Öte yandan, ilişkilerdeki bu zor anlar çözüme kavuşturulmamış anlaşmazlıklar olduğunda da görülebilir. Taraflardan biri eskisi kadar ilgili değilse veya diğer kişilerle ilgili sorunlar da varsa işler karmaşık bir hal alabilir.

Bu, olağan dışı bir durum değildir. Dünya üzerindeki her ilişki aynı yollardan geçer. Aslında, ilişkideki krizlerin üstesinden gelmek olumlu değişimleri de beraberinde getirebilir.

ilişkide anlaşmazlıkları çözmek

İlişkideki krizleri nasıl belirleyebilirsiniz?

İlişkideki krizler, genellikle günlük hayatta tespit edilebilecek net sinyaller verir. Bu sinyallerden bazıları:

  • Birlikte bir şeyler yapmaya veya muhabbet etmeye istek duymamak
  • Sürekli (bazen oldukça şiddetli olabilen) kavgalar
  • Güvensizlik, karşılıklı veya tek taraflı acı çekme
  • Cinsel isteksizlik ve daha az yakınlaşma
  • Yıkıcı ve can yakıcı bir eleştiriye varan, sürekli karşı tarafın hatalarını gözlemleme hali

İlişkideki krizlerin üstesinden gelmenin yolları

Bu, istediğimiz her problemin çözümünde uygulayabileceğimiz mekanik bir sistem olmasa da, aşağıda bahsedeceğimiz öneriler ilişkideki krizlerin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.

1. İletişim kilit rol oynar

İlk olarak, iletişimin çok önemli olduğunu unutmamak gerekir. İki tarafın da nerede duracağını bilmesi önemlidir ancak bir taraf bitirmek istiyorsa, çok başarılı bir konuşma bile ilişkiyi kurtaramayabilir.

Taraflar bu gereklilikleri yerine getirdikten sonra, önemli olan bakış açılarını açık net ve haklı çıkma çabası içermeden ifade etmeye çalışmasıdır. Bunun yanı sıra, karşı tarafın düşüncelerini anlamaya çalışmak ve empati kurmak gerekir. Uzlaşmak istiyorsanız, haklı olmanın bir faydası yoktur.

Eğer bu tartışmada yer alan üçüncü bir taraf yoksa, sorunu çözmek çiftlere kalır. Bu nedenle sakin ve olgun bir iletişim kurmak önemlidir. Taraflar olumlu bir şekilde tartışmaya ve ilişki için neyin en iyi olduğunu bulmaya çalışmalıdır.

2. Birbirinize zaman verin

Genellikle, ilişkideki krizler yüzünden meydana gelen ayrılıklar uzun sürmez. Bazen taraflardan birinin, düşünebilmek için zamana ihtiyacı olabilir.

Böyle durumlarda, hem karşı tarafa hem de kendinize biraz zaman tanımalısınız. Tek başına zaman geçirmek iyi bir fikir olacaktır. Yapmaktan hoşlandığınız şeyler ve planlarınız konusunda düşünün. Bu süreç, istekleriniz doğrultusunda çalışmak için iyi bir başlangıç olabilir.

Bu, sorunlardan kaçmak anlamına gelmez. Aksine, özellikle sizi mutlu eden diğer şeylere odaklanmak zihninizi temizlemeye ve olumlu düşünceler benimsemeye olanak tanıyacaktır.

3. Mantıklı kararlar verin

İlişkide olmak için diğer kişiye karşı duygularınız olması gerekse de, mantıklı olmanız gerekir. Her zaman duygularımızın bizi ele geçirmesine izin veremeyiz. Sorunları çözmek için mantıklı düşünmek gerekir.

Eğer sürekli partnerinizle ilgileniyorsanız ve onunla sağlıklı ve istikrarlı bir ilişkiniz olsun istiyorsanız, her türlü anlaşmazlık çözülebilir. Bununla birlikte, eğer durum bundan farklıysa, ilişkiye devam etmek sizi mutlu etmeyecek ve iki tarafı da fazlasıyla incitecektir.

ilişkide krizlerin üstesinden gelmek

Düşüncelerinizi açık açık belirtmeli ve partnerinizle uzlaşmalısınız. İlk olarak partnerinizi neden sevdiğinizi ve onunla neler paylaştığınızı hatırlayın.

Onunla ve onsuz bir geleceğin nasıl olacağını hayal etmeye çalışın. Bir ilişkide olmak, sadece kendinizi düşünmeniz gerektiği anlamına gelmez. Partnerinizin duygularını da göz önünde bulundurmak, tatmin edici bir ilişki için gereklidir.

Daha önce de söylediğimiz gibi, bu bir matematik formülü değildir. Bu nedenle, sizinle paylaştığımız ipuçları her durumda geçerli olmayabilir. İlişkinizin durumunu en iyi siz bilirsiniz. Yani, ne yapacağınıza karar vermek sizin işinizdir.

Özellikle de hırslı davranışlara yatkınsanız, ilişkideki krizleri atlatmak zor olabilir. Gerçekten ne istediğinize ve ikiniz için de neyin en iyi olduğuna odaklanın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Beck, A. T. (2009). Con el amor no basta: cómo superar malentendidos, resolver conflictos y enfrentarse a los problemas de pareja. Barcelona [etc]: Paidós, 2003 Barcelona [etc.]: Paidós, 2003.
  • Morfa, J. D. (2003). Prevención de los conflictos de pareja. Desclée de Brouwer.
  • Vargas, J., & Ibáñez, J. (2007). Solucionando los problemas de pareja y familia: fundamentos teóricos y alternativas de solución a los conflictos desde la perspectiva del vínculo. Editorial Pax México.
  • Willi, J. (1985). La pareja humana: relación y conflicto. Ediciones Morata.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.