Tolkien 'den Ufuk Açan 4 Özlü Söz
Bugünkü yazımızda Tolkien ‘in ufuk açan 4 özlü sözünü sizlerle paylaşmaktan memnuniyet duyarız. Her şeyden önce hatırlatmak isteriz ki edebiyatın insanları pek çok farklı yönden düşündürme gibi güçlü bir özelliği vardır.
Konu fantastik kurgu edebiyatı olduğunda, yansımalar küçük ama önemli detaylar olarak karşımıza çıkarlar. Okuyucuda hoş bir zevk uyandıran bu detaylar büyü, fantastik yaratıklar ve hatırlanmaya değer karakterler olabilirler.
Yüzüklerin Efendisi’ni okumayı veya izlemeyi sevmeniz fark etmeksizin, fantastik türdeki bu yapıtların derin bir anlam taşıdığını inkar edemezsiniz.
Öyle ki, bu derin anlam elf ırkının estetiğine, orta çağın orklarına ve hobitlere kadar uzanmaktadır. Bu yapıtta ışık tutulan önemli konulardan biri ise iyi ve kötünün savaşıdır.
Bu efsanede açık ve net bir şekilde ortaya konulan bir mesaj vardır. Fakat, eser aynı zamanda yolculuk boyunca farklı yer ve zamanlarda ortaya çıkan ve okuyucuyu düşünmeye iten pek çok detay barındırmaktadır. Hepsi bir araya geldiğinde, kişisel gelişime büyük ölçüde katkıda bulunan bir başyapıt ortaya çıkar.
Tolkien ‘den ufuk açan 4 özlü söz
Tolkien’in ufuk açan bu sözleri sayesinde, insan ilişkilerinin derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkacaksınız. İyi ve kötü arasında sürdürdüğümüz savaşı inceleme konusunda yol göstereceklerdir.
Değerlerimiz ve bunların işleyiş biçimleri hayatta çeşitli şekillerde karşımıza çıkar. Bunlardan en önemlileri ise cesaret, arkadaşlık, dürüstlük, kibarlık ve yenilikçiliktir.
Bununla birlikte, karakterler arasında geçen birtakım dialoglar bizlere sabretmek, karar vermek, mutlu olmak ve kişisel gelişim hakkında önemli noktaları öğretir.
Unutmayalım ki, J.R.R. Tolkien profesyonel hayatının büyük bir kısmında profesör olarak görev yapmıştır. Öğretme konusunda çok yeteneklidir ve öğrencilerini düşünme sanatı ile alakalı eğitme konusunda büyük bir ilgi duymaktadır.
En büyük amacı, sınırları aşmak ve öğrencilerin bilgiyi aramak ve bilgiye erişmek konusunda yeterince meraklı ve araştırmacı olmalarını sağlamaktır.
Sabretmek
Tolkien’in ufuk açan 4 özlü sözünden biri Silmarillion isimli kitabından alıntılanabilir. Bu kitapta, zorlu şartlara rağmen hiçbir zaman umudunu kaybetmemeyi ve Tanrı’nın hiçbir zaman bizleri yalnız bırakmayacağını ele almıştır.
“Mithrandir dedi ki: “Bir çoğu dünyada başımıza gelebilecek nadir şanslardandır. Ve çoğu zaman bilge olan gücünü kaybettiğinde zayıf olan yardımına koşar.”
Başımıza gelebilecek nadir şanslar sözüyle Tolkien hiçbir şeyin aynı kalmadığına ve sürekli bir değişim olduğuna atıfta bulunur. Sonuç olarak, hayat koşulları her zaman değişkenlik gösterebilir.
Tolkien’in bize hatırlatmak istediği, hepimizin bildiği “Her şey geçicidir.” veya “Hiçbir şey sonsuza dek sürmez.” sözleridir. Başka bir deyişle, hayat beklenmeyen sürprizlerle doludur diyebiliriz. Fakat, ayakları yere basan bireyler olabilmek için bu koşullara ayak uydurmayı bilmeliyiz.
Zor zamanlarda ihtiyaç duyduğumuz yardımla alakalı Tolkien’in verdiği mesajlar çok açıktır. Her zaman zorluklara karşı bir çözüm mutlaka vardır. Fakat bu yardım her zaman aynı kaynaktan gelmek yerine farklı şekillerde karşımıza çıkabilir.
Öğrenme aşkı
Tolkien’in ikinci ufuk açan özlü sözü ise Hurin’in Çocukları kitabından gelmektedir. Kitapta verilen mesaj çok açık ve nettir. Eğitim alan herkesin öğrenme isteği olmayabilir.
“Pek çok kişi öğretir ancak yalnızca birkaç kişi gerçekten öğrenir.”
Eğitim alınan yerlerde, öğrenmeye ilgili olmayan ve anlatılan konuyu dinlemeyen kişilere çoğunlukla rastlanır. Bunun sonucunda bu kişiler hayatlarının ilerleyen zamanlarında pek çok zorlukla karşılaşırlar. Unutmayın ki, doğru bir şekilde öğrenebilmek için bu konuda istekli olmak ve nasıl öğrenilmesi gerektiğini bilmek gerekir.
Daha iyi bir dünya
Tolkien’in ufuk açan üçüncü özlü sözü ise ünlü romanı Hobbit’den alıntılanmaktadır. Bu romanda Tolkien, insanlara değer vermeyi, maddiyata değil de maneviyata önem vermeyi vurgulamaktadır.
Her şeyden önce, arkadaşlık, sevgi ve hayattaki güzel anları birlikte paylaşmak insanı mutlu eder ve iyi hissettirir.
“Eğer insanlar mutluluğu maddiyata tercih etselerdi dünya daha keyifli bir yer olurdu.”
Hiç şüphesiz bu cümle dünyadaki en acımasız gerçeklerden biri olan maddiyatçılığı hatırlatmaktadır. Toplumlar varlık ve zenginlik yerine insanlığa değer verselerdi dünya çok daha iyi bir yer olurdu ve hiç şüphesiz insanlar iyi hissetmenin gerçek bir şekilde tadına varabilirlerdi.
Yaşamaya değer bir hayat
Tolkien’in ufuk açan özlü sözlerinden sonuncusu ise ünlü üçlemesi Yüzüklerin Efendisi’nden alıntılanmaktadır. Bu eserde yazar bizleri, bir an olsun durup zamanı nasıl geçirdiğimizi değerlendirmeye ve birey olarak karşımıza çıkan her fırsattan gerçekten ne ölçüde faydalanıp bunun sonucunda ne kadar iyi hissettiğimizi düşünmeye davet eder.
Böylelikle, hayat ve mutluluk üzerine daha derin düşünebilir ve buna ulaşmanın yollarını arayabiliriz.
“Tek yapmamız gereken, bize verilen zamanı nasıl değerlendireceğimize karar vermek.”
Unutmayın ki, derin düşünce ve yapıcı eleştiri kişiyi geliştiren iki önemli ve güçlü yöntemdir. Gerçekleri daha iyi anlamayı ve hayata karşı proaktif bir tutum sergilemeyi kolaylaştırır.
Tolkien bunu çok iyi biliyordu ve yapıtları aracılığıyla bildiklerini insanlıkla paylaşmak istedi. Kişisel gelişiminize büyük ölçüde katkıda bulunacak bu eserlere bir göz atmanızı şiddetle tavsiye ederiz.