Oyuna Başlamadan Önce Rol Atamak İçin Eğlenceli Yollar
Çocuk oyunlarında, sporlarında ya da aktivitelerinde rol atamak için bazı eğlenceli yolları bu yazımızda bulabilirsiniz. Çoğu durumda, belirli oyunları oynamaya başlamadan önce, belirli bir pozisyonu kimin oynayacağına ya da grupların nasıl oluşturulacağına karar vermeniz gerekir.
Örneğin, saklambaçta “ebe”nin kim olduğunu, yani diğer herkesi aramaktan sorumlu kişiyi seçmelisiniz; ve bir basketbol maçı oynamak için de iki takım oluşturmanız gerekir. Bu kararları olabildiğince adil bir biçimde almak için en iyisi rastgele seçim yapmaktır.
Oyun Oynamaya Başlamadan Önceki Seçimler İçin Eğlenceli Formüller
Çöp Çekmek
Çöp çekmek, rol atamak söz konusu olduğunda klasik bir tekniktir. Bu durumda, oyuncuların oyuna katılmak istediği kadar çubuğa sahip olmanız gerekir.
Çubukların uzunlukları değişebilir, ancak bunlardan biri diğerlerinden daha kısa olmalıdır. Ayrıca, çubukları bir ucunu kapalı bir yumruk içinde, hepsi eşit boyutta görünecek şekilde gizleyebiliyor olmalısınız. Bunun için çubukları biraz kesmeniz gerekebilir.
Ardından, katılımcılardan biri çubukları elinde saklamak ile sorumlu olmalıdır. Sonra, geri kalan kişiler çubuklardan birini sırayla almalıdır. Bu anlamda, son çubuk (eğer o kişi oynayacaksa) onu tutan kişiye aittir. Ve kim en kısa çubuğu seçerse, hangi rol atanıyorsa o, o rolü oynayacaktır.
Bir alternatif olarak, eğer çubuğunuz yoksa chopstick, kibrit, pipet ya da başka herhangi bir küçük nesneyi kullanabilirsiniz.
El Kulesi
Oyuncular yan yana durur ve bir daire oluşturur. Bundan sonra, katılımcılardan biri ellerinden birini ortaya koyar ve diğerleri de birer birer ellerini üst üste koyarak bir el kulesi oluşturur.
Sonra herkes yüksek sesle “1, 2, 3… el kulesi!” diye bağırır. Üçe kadar sayarken, eli dipte olan oyuncular ellerini kulenin üstüne koymalıdır. Ve grup “kule bitti” diye bağırdığında, aynı anda ellerini çekmeli ve havaya kaldırmalıdırlar.
Her oyuncu, avuç içi dairenin içine ya da dışına bakacak şekilde elini kaldırmaya karar verir. Böylece, eli grubun geri kalanıyla ters yöne bakacak şekilde kalan kişi, oyunda belirli bir rolü üstlenen kişi olur. Tüm katılımcıların avuç içleri aynı yöne bakarsa, etkinliği tekrarlarlar.
Ayak Çekme
Rol atamak için bir başka yol da oyuncuların bir daire içinde durması ve bir ayaklarını ortaya koymasıdır. Tüm oyuncuların ayaklarının uçları birbirine değmelidir.
Oyuncular pozisyon aldıktan sonra yüksek sesle şunu söylemelidir: “1, 2, 3… çek!” Bundan sonra, her katılımcı ayağını çemberden çekecek mi, ya da olduğu yerde mi bırakacak, karar verir.
Ardından, oyuncular ayakları daire içinde olan mı, yoksa dışında olan mı daha fazla oyuncu olduğunu bulmak için sayarlar. Böylece, azınlıkta kalan katılımcılar bu süreci sadece bir kişi kalana kadar tekrarlar. Beraberlik durumunda oyunu tekrar oynarlar.
Oyun Oynamadan Önce Rol Atamak İçin İdeal Bir Yol: Altın ve Gümüş
Bu aktivite özellikle oyuncuları takımlara ayırmak söz konusu olduğunda faydalıdır. Takım kaptanı olarak görev yapacak oyunculardan ikisi yüz yüze olmak zorundadır. Bunu yaparken, aralarında birkaç metrelik bir mesafeyi korumaları gerekir.
Sonra biri bir ayağını diğerinin önüne koyarak ve “altın” diyerek başlar. Aynı zamanda diğer kaptan da “gümüş” derken aynı hareketi yapar.
Kaptanlar bu işlemi birbirlerine yakınlaşana kadar tekrar ederler. Bu noktada, biri “benim” demeli ve diğerinin ayağına basmaya çalışmalıdır. Kim başarılı olursa, o zaman “uygun” demeli ve ayağını yanlamasına, kendi ayağı ile partnerinin ayağının arasına koymalıdır. Bunların her ikisini de yapmayı başaran kişi, takım üyelerini seçerken ilk önce başlayacaktır.
Gördüğünüz gibi, bir oyunu oynamaya başlamadan önce rol atamak için farklı yollar çok eğlenceli olabilir. Dahası, spor için ve oyun oynamaya elverişli çok hoş bir atmosfer yaratırlar. Peki ya ne bekliyorsunuz? Çocuklarınıza, bir dahaki sefere arkadaşlarıyla birlikte olduklarında bunları denemeyi öğretin!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Allué, J. M. (1998). El gran libro de los juegos. Barcelona: Parramón Ediciones.