Evden Çalışan Anneler İçin 8 İpucu
Evden çalışan anneler, hem üretken olmak hem de aileleri ile ilgilenmek zorundadır. Evden çalışmak kulağa hoş gelse de, oldukça zor bir iştir. Eğer evden çalışmak istiyorsanız veya hali hazırda evde çalışıyorsanız, disiplinli olmak kilit rol oynar.
Ailenin , komşuların ,sosyal çevrenizin ve ev işlerinin dikkatinizi dağıtmaması çok önemlidir. Evden çalıştığınızda, sorumluluklarınız ikiye katlanır. Bununla birlikte, eğer kendinize hedefler koyarsanız ve işleriniz için belirli stratejiler oluşturursanız her şey mümkün olabilir.
Evden çalışan anneler nasıl organize olur?
1. Çizelge oluşturun
İşlerinizi halletmenin en iyi yolu her biri için bir zaman çizelgesi oluşturmaktır. Doğru zamanı beklemek yerine bir program hazırlayın. İşinize belirli bir zaman ayırın ve bunun dışında kalan zamanda da günlük işlerinizi yapın.
“Özgürlük zordur ve oyalanmayı, kötü zaman yönetimini, hareketsiz bir yaşam tarzını, anksiyeteyi, ilgisizliği ve korkuyu beraberinde getirir. Bunların üstesinden nasıl gelebilirsiniz En temel sorun ertelemedir; bugün yapmamız gereken bir şeyi yarına bırakmaktır.”
–Sergio C. Fanjul–
2. Belirli sınırlar çizin ve aileniz bunları bilsin
Çalışırken çocuklarınızla oynamanın veya onlarla oynarken çalışmanın iyi bir fikir olmadığını unutmayın. İki alakasız aktiviteyi bir araya getirirseniz, hiçbirine odaklanamazsınız ve kaliteli zaman geçiremezsiniz.
Tıpkı ofiste olduğunuz gibi, sadece işinize odaklanmalı ve dikkatinizin dağılmasına izin vermemelisiniz. Çocuğunuza çalışırken size saygı duymasını öğretin.
3. İhtiyacınız olursa yardım alın
Eğer iş yükünüz oldukça fazlaysa, bir bakıcı tutabilir veya aile büyüklerinizden yardım isteyebilirsiniz. Evden çalışan annelerin pek çoğu, çocuklarıyla ilgilenmesi için birini işe almaktadır. Bununla birlikte, eğer zor ve yorucu bir mesleğiniz varsa destek gruplarına gidebilirsiniz. Süper kahramanların bile bir yardımcıya ihtiyacı vardır.
4. Aşırıya kaçmaktan kaçının
İş veya ev fark etmeden, hiçbir aktivitede aşırıya kaçmayın ve çok fazla sorumluluk almayın. Aile, birbirini tamamlaması ve birbirine yardım etmesi gereken bir takımdır. Öncelikleriniz konusunda net olun, kendinize dikkat edin ve görev dağıtmayı öğrenin.
5. Dinlenmek için zaman ayırın
Yorgun ve huysuz biri, işlerini en iyi şekilde halledemez. Her gün çalışmaya başlamadan önce, iyice dinlendiğinizden emin olun. Yeteri kadar dinlenmemek, evden çalışan annelerin fiziksel ve zihinsel olarak yorulmasına neden olur. Hasta olmalarına bile yol açabilir. Çalışan anneler ayrıca, deşarj olmaları gereken zamanı bilir.
6. Mümkün olduğunda evden çıkın
Ailenizle ve iş arkadaşlarınızla iletişim halinde olsanız bile, daha fazlasına ihtiyacınız vardır. İnsan sosyal bir varlıktır. Bu nedenle performansının daha iyi olabilmesi için başkalarıyla iletişim kurmalıdır.
Kendiniz için hazırladığınız programda, dışarı çıkıp bir kahve içmek ve kafanızı dağıtmak için de zaman ayırın. Bunun ne kadar sağlıklı bir alışkanlık olduğuna ve stresi azaltmada ne kadar etkili olduğuna inanamayacaksınız.
7. Çocuğunuzu eğlendirin
Çocuğunuzla bir saat kaliteli zaman geçirdikten sonra, çalışmak için çok daha fazla vaktiniz olacaktır. Mutlu çocuklar etrafı keşfetmeye ve kendilerini oyalamaya başlayacaklardır.
Eğer çocuğunuza eğlenmesi için gerekli malzemeleri verirseniz, kendi kendisine vakit geçirebilir. Bunun sonucunda da sizi rahatsız etmez. Ona kağıt kalem vererek boyama yapmasını da isteyebilirsiniz.
8. Çocuğunuzun uyku zamanlarını fırsata çevirin
Gününüzü planlarken, en karmaşık işlerinizi çocuklarınızın uyku saatine denk gelen zaman dilimine ayarlayabilirsiniz. Böylece iyice odaklanabilir ve işinize zaman ayırabilirsiniz. Çocuğunuz uyanıkken, çok fazla düşünmenizi gerektirmeyen işler yapabilirsiniz.
İşi ve ebeveynliği ayırmak zor olsa da, başarmak mümkündür. Disiplinin ve zaman yönetiminin çok önemli olduğunu unutmayın. Başarılı bir iş kadını ve mutlu bir anne olabilmek için her zaman kendinize özen gösterin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Goldsmith, E.B. (1989). “Work and Family. Theory, research and applications”. Newbury Park. Sage Publications.
- Greenhaus, J. & Powell, G. (2006). “When work and family are allies: A theory of work-family enrichment”. Academy of Management Review, 31, 72-92.
- Greenhaus, J., Collins, K. & Shaw, J. (2003). “The relation between work-family balance and quality of life”. Journal of Vocational Behavior, 63, 510-531
- Jiménez Figueroa, A., & Moyano Díaz, E. (2008). Factores laborales de equilibrio entre trabajo y familia: medios para mejorar la calidad de vida. Universum (talca), 23(1), 116-133. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-23762008000100007&script=sci_arttext
- MSCBS. (n.d.). Conciliación y corresponsabilidad de la vida familiar, laboral y personal. Ministerios de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. Gobierno de España. https://www.mscbs.gob.es/ssi/familiasInfancia/conciliacion/conciliacion.htm