Doğum İzniyle İlgili Çok Sorulan 6 Soru
Çocuk sahibi olmak üzereyseniz doğum izninin nasıl olduğunu merak edersiniz. Bu yazıda Avrupa’da bu konuda nasıl bir uygulama olduğunu anlatıyoruz. Böylece konuyla ilgili her açıdan iyi bir şekilde bilgi sahibi olacaksınız.
Doğum izniyle ilgili çok sorulan sorular: Neleri bilmelisiniz?
Böyle bir yasa olduğu için işi olan herkes doğum izni talep edebilir. Burada amaç sadece çocuklara bakmak için çalışmayı bırakmak değildir. Bunun yanı sıra ücretli bir işte çalışmayı çocuk yetiştirmeye uygun hale getirmek için kullanılır.
Doğum izni hakkında bilgi edinmek istiyorsanız aşağıdaki soruları ve cevapları aklınızda bulundurun.
1. Ne zaman doğum izni isteyebilirim?
Yasalara göre çocuğunuzun doğumu için doğum izni talebinde bulunabilirsiniz. Hatta bu iznin tamamını tek seferde kullanmak zorunda değilsiniz. Bölünmesini isteyebilirsiniz.
2. Nasıl isterim?
Yazılı bir mektupla şirketinizden doğum izni talebinde bulunmalısınız. En az 2 hafta önceden bu mektubu iletmenizi öneririz. Yapmanız gereken başka bir şey olmadığından emin olmak için şirketinizin durumunu kontrol edin.
3. Şirketim doğum izni talebimi reddedebilir mi?
Hayır. Yasalara göre tüm şirketler doğum izni talebini kabul etmek zorundadırlar. Bunun yanında, şirketiniz hamile olduğunuz için sizi kovmaya çalışırsa, bu, yasalara aykırı olarak kabul edilir.
Benzer şekilde, bu, doğum izninde olan veya emziren kadınlar için de geçerlidir.
4. Doğum izni istediğimde haklarım nasıl etkilenir?
Bu, doğum izniyle ilgili en sık sorulan sorulardan biridir. Unutmayın ki izniniz boyunca, ne şirket ne de devlet maaşınızı ödüyor olacak. Yani “işsiz” olarak kabul edileceksiniz.
Ancak, izninizin ilk yılında, şirketinizdeki pozisyonunuz sizin için bekletilecek. Yerinizi doldurmak için alınan kişi geçici olarak alınacak. 12 ay geçtikten sonra işiniz hala sizi bekliyor olacak.
Ayrıca eğitim kurslarına, özellikle de işe geri döndüğünüzde faydası olabilecek kurslara katılma hakkına sahipsiniz.
“Yasalara göre çocuğunuzun doğumu için doğum izni talebinde bulunabilirsiniz. Hatta bu iznin tamamını tek seferde kullanmak zorunda değilsiniz. Bölünmesini isteyebilirsiniz.”
5. Kısmi ayrılık talebinde bulunabilir miyim?
Evet, çünkü kanun, annelerin çocuklarının doğumundan sonraki ilk üç yıl boyunca daha az saat çalışmasına izin veriyor. Çalışma saatlerinizi sekizde birden yarıya kadar azaltabilirsiniz.
Örneğin normalde günde 8 saat çalışıyorsanız, kısmi ayrılık döneminde 4-7 saat arasında çalışabilirsiniz. Elbette bu, eskisinden daha az para kazanacağınız anlamına gelir.
6. Doğum izniyle emzirme izni aynı şey midir?
Hayır, ikisi aynı şey değildir. Birincisinde kadınlar çalışmayı bırakırlar. Ancak, emzirme izni çocuğu 9 aylıktan küçük olan anneler içindir. Maaşları azalmadan her gün en fazla bir saat daha az çalışabilirler.
Örneğin, normalde geldiğinizden bir saat sonra işe gidebilir veya bir saat daha erken çıkabilirsiniz. Çocuğunuz yakınsa, öğle yemeği saatine ek olarak gün içinde iki tane yarım saatlik mola da verebilirsiniz.
Ayrıca, bazı şirketler kadınların bu haklarını biriktirip birer gün veya yarımşar gün olarak kullanmalarına da izin verirler. Günde bir saatten hesaplarsak, haftanın sonunda kullanabileceğiniz beş saatiniz olacak. Sekiz saat olana kadar biriktirirseniz bir gün izin kullanabilirsiniz.
Bunlar doğum izniyle ilgili en çok sorulan sorulardır. Ancak bunların dışında başka endişeleriniz varsa, şirketinizdeki İnsan Kaynakları bölümüne danışın. Ayrıca Aile ve Tıbbi İzin Yasası’na da bakabilirsiniz. Unutmayın, evde kalmak ve çocuklarınıza bakmak için izin istemek sizin hakkınızdır.
Maaşınızın tamamından vazgeçmek istemiyorsanız işvereninizle yarı zamanlı çalışmak üzere anlaşabilirsiniz. Zamanınızın %100’ünü çocuklarınıza ayırmak istiyorsanız kanunen bunu yapma hakkına da sahipsiniz.