Anne Olmak İstiyorum Ama Korkuyorum
Anne olmaktan korkmak, düşündüğünüzden daha sık rastlanan psikolojik bir durumdur. Pek çok kadın anne olmak istediğinde böyle hisler besler. Bunun yanı sıra, bu kararın hayatlarını sonsuza kadar değiştireceğinin de farkındadırlar.
Sosyal baskılar ve aile, çoğu zaman bu tür bir korkunun beraberinde gelir. Kadınlar neden anne olmaktan korkar? Aşağıda bu konuyu daha iyi anlamanıza yardımcı olacağız.
Kadınlar anne olmaktan neden korkar?
Pek çok kadın hem anne olmak ister hem de bundan korkar. Bu, oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bu nedenle sizin için bazı önerilerimiz var.
Hamilelik beklenmeyen bir haber olmasa bile, hamile olduklarını öğrendiklerinde kadınlar son derece duygusal olabiliyor. Bununla birlikte bazıları da korkuyor ve gergin hissediyor. Hamilelik pek çok kadında karmaşık duyguları da beraberinde getiriyor.
Anne olmayı isteseniz bile, korkmanıza neden olabilecek pek çok faktör vardır. Genellikle, hayatınızda daha önce deneyimlemediğiniz bir şey yaşayacak olmanız ve hayatınızın büyük ölçüde değişeceği fikri sizde endişeye neden oluyor. Bununla birlikte, pek çok kadın kendini anneliğe ve anneliğin getirdiği sorumluluklara hazır hissetmiyor.
Bununla birlikte, bazı kadınların endişesi de maddi sebeplerden kaynaklanıyor. Böyle bir durumda, evinizi ve maddi durumunuzu bebeğin ihtiyaçlarına uygun hale getirmeniz gerekecektir.
Anne olmayı istiyor muyum?
Bu durumda kadınların aklına gelen ilk soru, gerçekten anne olmayı isteyip istemedikleridir. Aslında, bazı kadınlar annelik korkusu ile anne olmak istememeyi birbirine karıştırıyor.
Bazen kadınlar bu konu üzerine düşünmez ve konusu açıldığında da “Tabii ki anne olmak istiyorum” der. Bununla birlikte, bu istek çoğu zaman toplumda hala var olan cinsiyetçi baskılardan kaynaklanıyor olabilir. Hala pek çok toplum, isteyip istemediklerine önem vermeksizin kadınların çocuk sahibi olmasını bekliyor.
Buna ek olarak, pek çok kadın anne olmaya hazır olduğunu ve bebek doğduğunda annelik duygularının kabaracağını hissediyor. Ancak, bu durum her zaman böyle olmuyor. Yapmanız gereken ilk şey kendinize gerçekten anne olmayı isteyip istemediğinizi sormaktır. Ardından, annelikle ilgili sizi endişelendiren şeylerin ne olduğuna karar vermeli ve bunları nasıl aşabilceğinizi düşünmelisiniz.
Tıbbi komplikasyon korkusu
Pek çok kadın, hamilelik ve doğumda meydana gelebilecek komplikasyonlar yüzünden anne olmaktan korkmaktadır. Bazen de, bebeğin veya kendisinin hayatını kaybedebileceği korkusu kadınların anne olma isteğinin önüne geçebilmektedir. Bu, yersiz bir endişedir.
Pek çok ülkede, doğum ve hamilelik sırasında tıbbi bakım imkanları oldukça gelişmiştir ve bu nedenle de komplikasyonların sayısı olabilecek en az seviyeye indirilmiştir. Bu yüzden anne adayları bu tür endişelerinden kurtulmalıdır.
Anne olmaya karar verdiğinizde, donanımlı bir hastaneye giderek daha rahat bir hamilelik süreci geçirmeyi sağlayabilirsiniz.
Ya hazır değilsem?
Bu, hamile kalmadan önce pek çok kadının kendisine sorduğu bir sorudur. Kadınlar anneliği pek çok beceri gerektiren bir iş olarak görüyor ve çocuğun ihtiyaçlarını karşılayamamaktan korkuyor.
Ayrıca, korkunun bir diğer sebebi de bebeğe yeterince iyi bakamama endişesidir. Pek çok kişiye göre, annelik bilinmeyen ve yeni bir kavramdır. Sonuçta, bebek doğduktan sonra alışılan yaşam tarzında önemli değişiklikler yapmak gerekiyor ve bu da doğal olarak kadınları korkutuyor.
Korkunuzla başa çıkmanın en iyi yolu, çocuk sahibi olan yakın ve güvenilir dostlarınızla konuşmaktır. Deneyimleri hakkında onlara sorular sorabilir ve kendi çocuğunuzu doğurmaya karar vermeden önce arkadaşlarınızın çocuklarıyla vakit geçirebilirsiniz.
Yardım isteyin
Anne olmak isteyen pek çok kadın korkularının üstesinden tek başına geliyor. Bununla birlikte her kadının farklı olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir. Herkesin korku seviyesi farklıdır.
Eğer anne olmaktan korkuyorsanız ve bu korkunuzu tek başınıza yenebileceğinizi düşünmüyorsanız, bu konuda size yardımcı olabilecek bir uzmandan yardım almanızı öneriyoruz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sashka Krtolica. Patricia Roncallo. Edúcame.com. Embarazo y emociones. Extraído de: https://www.bienvenidamatrona.com/ebooks/guia-educativa-embarazo-y-emociones.pdf
- Inmaculada De Molina-Fernández. Lourdes Rubio-Rico. ; Alba Roca-Biosca. María Jimenez-Herrera. Ansiedad y miedo gestantes ante el parto. 2015. Extraído de: http://www.scielo.mec.pt/pdf/rpesm/n13/n13a03.pdf