Hamileliğin Dördüncü Üç Aylık Dönemi Neden Önemlidir?
Hepimiz insan gebeliğinin üç trimestere bölündüğünü biliriz. Bu aşamalarda bebek annenin rahminin içinde büyür ve gelişir. Peki ya bebek doğduktan sonra hamilelik bitmezse? Bebeğin ilk ayları doğum öncesi gelişimin üç aşaması kadar önemliyse ne olacak? Aslında, gebeliğin dördüncü üç aylık dönemi teorisi de bunu öneriyor.
Bebekler dünyaya geldiklerinde, hayatlarıyla yüzleşmeye hazır olduklarına inanma eğilimindeyiz. Daha sonra birçok ebeveyn, bebeğin ortaya çıkabilecek şikayetleri, ağrıları veya komplikasyonları ile uğraşırken hayal kırıklığına uğrar.
Ebeveynler kendilerine neyi yanlış yaptıklarını veya bebeklerine ne olduğunu sorarlar. Bununla birlikte, bebek için uyum sağlamanın ne kadar zor olabileceğini anlarlarsa, durumu anlamak ve sakin kalmak daha kolay olacaktır.
Hamileliğin Dördüncü Üç Aylık Dönemi (Trimester) Neden Önemlidir?
Amerikalı çocuk doktoru Harvey Karp, dördüncü üç aylık dönem teorisini geliştirdi. İnsan bebeklerinin hayatta kalmaya hazır olarak geldiklerini, ancak bakıcılarının yardımı olmadan bunu yapamayacaklarını öne sürüyor. Bu nedenle, yeteneklerini geliştirmeye devam etmek için birkaç aylık dış dünyaya (dış rahim) hazırlanmaya ihtiyaçları olacaktır.
Bunu anlamak için doğadaki benzer durumlara bakmalısınız. Örneğin, çoğu memeli doğduktan sonra ayakta durabilir ve hatta yürüyebilir ya da koşabilir.
Oysa insanlar daha uzun süre bakıcılarına bağımlıdır. Bu nedenle dördüncü üç aylık dönem teorisi: tüm bebeklerin, tam süreli bir hamilelikten sonra doğanların bile birçok yönden erken doğduğunu belirtir.
Sinir sistemlerini tam olarak geliştirmek için, fetüslerin anne rahminde daha uzun süre kalması gerekir. Ancak bebeğin kafası daha büyük olacağı için bu, doğum anını zorlaştırabilir. Sonuç olarak, yaşamın ilk ayları gebeliğin başka bir aşaması olarak düşünülmelidir.
Zor Bir Geçiş
İlk aylarda bebekler genellikle anksiyete, kramplar ve uyku sorunları belirtileri gösterirler.
Bu, bir hastalık veya düzensizlikle ilgili olmaktan çok uzaktır. Aslında bu çok normaldir. Unutmayın ki bu aşamada, anne rahmine kıyasla tamamen farklı bir çevrede olurlar:
- Rahim içindeki sıcaklık 36.5 ° C civarındadır. Dışarıda sıcaklık değişir ve bazen oldukça farklıdır.
- Doğmadan önce çok fazla uyarılmaya (kokular, ışıklar, yüksek sesler) maruz kalmazlar. Rahim dışında, her zaman bilinmeyen ve ezici uyaranlarla karşılaşırlar.
- Hamilelik sırasında anneler bebeklerinin evi, yiyecek tedarikçisi ve tek arkadaşıdır. Bu nedenle asla aç, susuz veya kızgın hissetmezler. Doğduklarında, tüm bu yeni hoş olmayan duygular ortaya çıkmaya başlar ve bebek bunlarla nasıl başa çıkacağını bilemez.
- Her şeyden önce bebekler anneleriyle sürekli temas halindeydi. Dünyaya geldiklerindeyse yalnızlık, ayrılık ve korku duygularını yaşarlar. Annelerini her zaman hissedemezler ve onlara ihtiyaçları vardır.
Hamileliğin Dördüncü Üç Aylık Dönemini (Trimester) Nasıl Ele Almalısınız?
Bu yazıda verilen tüm bilgileri göz önünde bulundurarak gebeliğin devamı olarak görülen, dördüncü üç aylık dönemi deneyimlemelisiniz. Bebeklerin kendilerini çevreleyen dünyaya uyum sağlamalarına gerek kalmaz. Bunun yerine, anne karnındaki ile aşağı yukarı aynı koşullarda olmaları gerekmektedir.
Bunu yapmak için, bebeğiniz her istediğinde bebeğinizin cildine dokunmalı ve beslemelisiniz. Ek olarak, aşırı uyarılmadan kaçınmaya çalışmalısınız. Onları elinizden geldiğince kollarınızda tutun, onlara şarkı söyleyin ve sallayın. Bu onlara doğduklarında kaybettikleri rahatlığı ve güveni verecektir.
Sonuç olarak, bebeğiniz artık rahminizin içinde değildir. Ama sanki oradaymış gibi size ihtiyaçları vardır. Onları şımartmayın, çünkü doğru bir şekilde geçiş yapmalarına yardım ederseniz, psikolojik ve duygusal gelişimleri daha iyi olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Karp, H. (2015). The Happiest Baby on the Block; Fully Revised and Updated Second Edition: The New Way to Calm Crying and Help Your Newborn Baby Sleep Longer. Bantam.
- Karp, H. (2004). The “fourth trimester”. Contemporary Pediatrics, 21(2), 94-104. https://www.drdefranca.com/the-fourth-trimester-and-colic.html