Fetal Cerrahi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Fetal cerrahi, doktorların anne rahminin içinde fetüs üzerinde gerçekleştirdiği ameliyatlardır. Bu ameliyatlar, bebeklerde malformasyonlar veya diğer ciddi hastalıklar olduğunda uygulanan bir seçenektir.
İstatistiksel olarak her 1000 gebelikten 1’i bu işleme ihtiyaç duyar. Fetal cerrahi operasyonları, bebeklerin ölmesini veya doğumda ciddi sağlık sorunları yaşamasını önlemeyi hedefler.
Bu prosedür, ilk kez 1995 yılında bir doktor tarafından gerçekleştirildiği için nispeten yeni bir ameliyat türüdür. Yavaş yavaş gelişen bu operasyon hakkında bütün bilgileri sizinle paylaşacağız.
Fetal cerrahi sebepleri
Fetal cerrahi yapılmasını gerektiren bazı sebepler vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Pulmoner tümörler
- Miyelomeningosel (spina bifida)
- Konjenital diyafragma hernisi
- Üriner sistemde tıkanma
- Sakrokoksigeal tertaom
- İkiz gebeliklerde (monokoryonik ikizlerde veya aynı plasentayı paylaşanlarda) değişiklikler
- Servikal tümörler
Fetal cerrahi için teknikler
Fetal cerrahi için iki yaygın yöntem vardır ve her iki durum da bazı riskler içerir. Hem operasyon sırasında hem de daha sonra, hem bebek hem de anne bazı komplikasyonlar yaşayabilir hatta erken doğum riski de olabilir.
Fetal cerrahide aşağıdaki adımlar kullanılır:
- Cerrahlar rahmi açar. Daha sonra cenini kısmen rahmin dışına çıkarırlar, ardından ameliyatı yaparlar.
- Daha sonra cenini tekrar rahme yerleştirirler ve kesiği kapatırlar.
- Bu tekniğe fetoskopi denir ve endoskopiye benzer. Doktorlar rahim içerisine laparoskopik bir kamera yerleştirirler.
Fetal cerrahinin özellikleri
Tıp ve teknoloji ilerledikçe ince ve küçük cerrahi aletler elde etmek kolaylaşıyor. Bu nedenle, doktorlar fetal cerrahi operasyonlarını özel gereksinimlerinize göre uyarlayabilir.
Anne karnındaki bir bebeğin ameliyatı çok hızlı olmalıdır. Sonuçta bu operasyonlarda aynı anda iki hasta tedavi edilir. Ek olarak fetüs, hassas bir zarla sarılmış, küçük, olgunlaşmamış, aktif, yumuşak bir yapıdır. Uzmanların rahme ulaşmak için bu zarı delmesi gerekir.
Cerrahi operasyonların her farklı nedeni, özel bir müdahale türü gerektirir. Bu işlemleri başarıyla gerçekleştirmenin yaklaşık 14 yolu vardır.
Fetal cerrahi operasyonları ilk başladığında, doktorlar en önemli şeyin anne ve bebeği güvende tutmak olduğunun farkındaydı.
“Bu prosedür, ilk kez 1995 yılında bir doktor tarafından gerçekleştirildiği için nispeten yeni bir ameliyat türüdür ve zaman içerisinde yavaş yavaş gelişmiştir.”
Doktorlar ne zaman fetal cerrahiye ihtiyaç duyar
Fetüslerin dokuları son derece hassas olduğundan cerrahlar bu ameliyatı 18 haftadan önce yapamazlar. Öte yandan, 30 haftalık hamilelikten sonra da fetal ameliyatlar erken doğuma neden olabilir.
İkinci durumda, genellikle doktorlar bebeğin doğmasını bekler ve ameliyatı doğumdan sonra yapar. Yani, fetal cerrahi genellikle gebeliğin 18. ve 30. haftaları arasında yapılır.
Operasyonun öncesi, operasyon anı ve sonrası
Doktor bebeğinize fetal hastalık teşhisi koyduktan ve bir yanlışlık tespit ettikten sonra, bir dizi test yapacaktır. Bunlar MRI veya ultrasonla yapılabilir.
Ardından doktorunuz bir amniyosentez yapacaktır. Bu, genetik kusurların bir enfeksiyonla bağlantılı olup olmadığını belirleyen bir testtir.
Çıkan sonuçlara göre, doktorlar anneye ameliyatla ilgili riskler hakkında bilgi verecektir. Ardından ikinci bir randevuda, cerrahlar operasyonun nasıl gerçekleşeceğini ve olası riskleri açıklayacaklardır.
Hamile kadın ameliyat olmayı kabul ederse, riskleri anladığını ve prosedürü gerçekleştirmeyi kabul ettiğini belirten bir onay formunu imzalamalıdır.
Uzman ekibi
Bu operasyonlar alanlarında uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Bu ekip, operasyonun farklı işlemlerini birlikte yürütür. Bu sürece cerrahlar, beyin cerrahları, pediyatristler, kadın doğum uzmanları, MRI yapan radyologlar, neonatologlar, adli bilimciler, sosyal hizmet uzmanları, psikologlar ve hemşireler dahil olabilir.
Konunun hassasiyeti göz önüne alındığında, genellikle anneleri psikolojik açıdan destekleyen psikologların rolü de önemlidir. Karar konusunda annelere yardımcı ve destek olurlar.
Ameliyattan sonra anneler hamileliğe güvenle devam edebilir ancak fetal cerrahi operasyonu geçiren kadınların sezaryen ameliyatı olması gerekir.
Doğum normalde bebek yaklaşık 36 haftalıkken gerçekleşir. Bu şekilde amniyosentez, bebeğin akciğerlerinin yeterince olgunlaştığını gösterebilir.
Kısacası fetal cerrahi operasyonları, bebeklerdeki ciddi şekil bozukluklarını, doğum hastalıklarını ve hatta daha ciddi sorunlar için risk teşkil eden bazı durumları çözmek için mucizevi bir teknik olabilir. Bununla birlikte, cerrahın önceliği her zaman anne ve bebeğin sağlığıdır.