Çocuklarda Dermoid Kist Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda dermoid kist genelde yüzde oluşan iyi huylu tümörlerdir. Bu yazımızda, bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.
Çocuklarda Dermoid Kist Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Son Güncelleme: 22 Kasım, 2020

Dermoid kistler genelde yüz ya da baş kısmında gelişen yumrulardır. Doğumda ortaya çıkabileceği gibi sonradan çocukluk çağında da gelişebilir. Bu yazımızda, çocuklarda demoid kist hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz.

Çocuklarda dermoid kist nedir?

Dermoid kist doğuştan gelen konjenital bir hastalıktır, yani çocuklar bu hastalıkla doğarlar. Çocuklardaki dermoid kisti birkaç ay sonra çocuk yeterince gelişmiş hale gelene kadar fark etmek çok zordur. Cenin gelişimindeki bir anomali sonucunda ortaya çıktığı için embriyonik yapıdadır.

Dermoid kistler farklı boyut ve yapıda olabilen yuvarlak şekildeki tümörlerdir. Çoğu zaman yüz ya da baş kısmında ortaya çıkar. Ancak vücudun herhangi bir yerinde olma ihtimali de vardır.

Cenin gelişim sürecindeyken vücudun bazı yerlerindeki deri katmanları olması gerektiği gibi gelişmez. Bu da orada bir boşluk (ciltte bir çukur) oluşturarak bu boşluğa başka maddelerin birikmesine ortam hazırlar. Örneğin, ter bezleri, (eski) yağ bezleri ya da kıl folikülleri.

üzgün bir çocuk

Çocuklarda dermoid kist semptomları nelerdir?

Dermoid kistler yavaş büyüyen tümörlerdir. Genelde yuvarlak ve nispeten yumuşak olurlar, ayrıca cilt yüzeyinden kolayca oynatılabilir yapıdadır. Hatta ten rengiyle aynı renge sahiptir, bazen de hafif maviye çalan bir renkte olabilir.

Bu kistler herhangi bir semptoma yol açmaz. Ancak, genelde yüz ya da baş kısmında olduğu için bazı riskler içerir. Riskli olmasının sebebi birçok sinir ve yapısal sistemlerin olduğu bir bölgede yer almasıdır.

Dermoid kistin yol açtığı komplikasyonlar çocuk büyüdükçe vücudun hassas yapılarını etkilemeye başlar. Bu komplikasyonlar genelde nörolojik ya da gözle ilgili olur.

Kistler bulundukları bölgeye göre çocuklarda utanç ve düşük öz saygıya da sebep olabilir. Bu da tedavide ele alınması gereken bir başka faktördür. Ayrıca kistin içinde biriken maddeler sebebiyle enfekte olması ve abselere yol açması da muhtemeldir.

Dermoid kistlerin tanısını koymak

Çocuğunuzda tuhaf bir şeyler olduğunu fark etmeye başladığınız zaman bir an önce doktora göstermelisiniz. Doktor kisti ve etrafındaki bölgeleri muayene edecek ve gerekirse bazı testler isteyecektir.

çocuklarda dermoid kist

Doktor kisti muayene etmek dışında röntgen, tomografi ya da emar çekmek isteyebilir. Bu testler çocukta demoid kist mi yoksa başka bir tümör mü olduğunu anlamak için yapılır. Dahası, bu testler sayesinde kistin tam olarak nerede olduğunu ve etrafındaki alanları etkileyip etkilemediğine de bakılır.

Çocuklarda dermoid kist nasıl tedavi edilir

Dermoid kistler genelde ameliyatla alınır. Ancak her zaman olduğu gibi bu operasyonun nasıl ve ne zaman yapılacağını uzman kişi belirler. Diğer faktörlerin yanı sıra kistin boyutuna ve yerine, çocuğun yaşına da bakılır.

Neleri unutmamalı

Dermoid kistlerin iyi huylu ve normalde büyük komplikasyonları olmadan teşhis ve tedavi imkanı olan bir tümör çeşidi olduğunu unutmayalım. Bu yüzden fazla endişelenmeye gerek yoktur.

Ancak, başka bir tümör olma ihtimaline karşın çocuğunuzda herhangi bir yumru gördüğünüz zaman hemen doktora götürmelisiniz. Yeni bir yumru ya da daha önce baktırmış olduğunuz eski bir yumrunun büyümesi gibi durumlarda da aynı özeni göstermelisiniz. Çocuk doktorunuz doğru teşhisi koyarak en uygun tedaviye başlayacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.