Çocuklarda Benlerle Alakalı Bilmeniz Gereken Her Şey

Eğer çocuklarda benler ve bunların simetrisi, boyutu, rengi ve gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız okumaya devam edin. Bu yazıdaki bilgiler ışığında normal dışı semptomları tanıyabilirsiniz.
Çocuklarda Benlerle Alakalı Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 09 Mart, 2019

Ebeveynlerin çocuklarının sağlığı açısından benlerin farklı tiplerini, özelliklerini ve uyarıcı belirtilerini bilmelerinde fayda var. Daha fazla bilgi sahibi olmak için okumaya devam edin.

Benler genellikle yuvarlak veya oval bir şekle sahip olan farklı renkte cilt lekeleridir. Tıpta melanocytic nevus olarak bilinen benler vücudun herhangi bir bölgesinde bulunabilirler. Bununla birlikte, epidermis ve subkütan doku arasında herhangi bir katmanda görülme ihtimalleri vardır.

Benler her zaman dikkat edilmesi gereken bir konu olmuştur. Bunlar iyi huylu tümörler olsalar bile her zaman özel bakım gerektirirler. Tabi ki de burada önemli olan soru çocuklarda benlere nasıl bakılması gerektiğidir.

Benler açık tenli kişilerde daha sık görülür. Fakat yine de her ten renginden kişide benlere rastlanma ihtimali vardır. Bu sebeple, ne olduklarını ve nasıl bakılmaları gerektiğini bilmekte fayda var. Benlerin tipleri ve şekilleri de nasıl bakılmaları gerektiği konusunda dikkat edilmesi gereken özelliklerdir.

Ben nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, benler aslında iyi huylu tümörlerdir. Başka bir deyişle, cilt renginden farklı olarak yumru şeklinde gelişen derideki bir takım değişikliklerdir.

Benler çok koyu tenli kişiler dahil herkeste görülebilir. Fakat, açık tenli kişilerde benlere rastlanma ihtimali daha yüksektir.

Bir yetişkinde ortalama 20 ben görülebilir. Çocuklarda bu sayı neredeyse yarısı kadardır. Çocukların sahip olduğu benlerin sayısı zamanla artabilir veya azalabilir.

Çocuklarda benlerin temel özellikleri

Benlerin en temel özelliklerinden biri semptomsuz olmalarıdır. Başka bir deyişle benin olduğu bölgede herhangi bir kaşınma, yanma veya sıvı çıkışı görülmez.

İkinci ortak özellikleri ise renkleridir. Tam renkleri ve koyuluk dereceleri birbirinden farklı olsa da genelde kahverengidirler. Bazı durumlarda kırmızı veya mavi renkte olabilirler.

benleri belirlemek

Benler genellikle yuvarlak veya oval bir şekle sahiptirler. Düz, tek renkli ve yaklaşık 5 milimetre gibi çok küçük bir boyutta olabildikleri gibi 8-10 milimetre büyüklüğünde ve yumru halinde de olabilirler.

Melanom nedir?

Bu kısım oldukça önemlidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde benler hakkında konuşurken melanom kelimesi sıkça karşımıza çıkar. Melanom dünyada en sık rastlanan hastalık türlerinden biri olan cilt kanseri anlamına gelir.

Bu terim benler ile yakından alakalıdır çünkü her ikisi de neredeyse aynı görünüşe sahip olduklarından ötürü gözle ayırt etmesi çok zordur. Fakat melanomlar şekil ve renk bakımından daha asimetrik olduklarından ötürü sağlıklı benlerden bu yönleriyle ayırt edilebilirler.

“Benler cilt renginden farklı olarak yumru şeklinde gelişen derideki bir takım değişikliklerdir.”

Benleri gizlemenin bir yolu var mıdır?

Cilt tipine bağlı olarak bazı çocukların cildi benlere daha yatkın olsa da göz önünde bulundurulması gereken başka faktörler de vardır.

Örneğin, uzmanlara göre uzun süreli ve sık sık güneş ışınlarına maruz kalmak benlerin sayısını arttırıcı bir etkiye sahiptir.

Bu sebeple, özellikle de sabah 11 ve öğlen 3 saatleri arasında çocuklarımızı güneş ışınlarından korumalıyız. Her zaman yeterli miktarda güneş koruyucu kullanın ve güneş ışınlarına uzun süreli maruz kalmaktan kaçının.

Bu önlemler sayesinde çocuklarda benlerin artma ihtimalini %5 oranında azaltabilirsiniz. Bu önlemler aynı zamanda yüzdeki çillerin görünümünü de azaltır.

cilt üzerinde benler

Hangi tip benler alınabilir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi iyi huylu tümörler herhangi bir semptom vermezler. Üzerlerinde veya etraflarında rahatsız edici herhangi bir fiziksel belirti bulunmamaktadır.

Fakat, çoğu kişi benlerin estetik bir sorun olduğunu ve göze kötü gözüktüğünü düşünür. Bu sebeple, benleri aldırma konusunda bir dermatologdan yardım isteyebilirler.

Çocuklarda benlere gelecek olursak, yapılması gereken en önemli şey onlara asla dokunmamaktır. Eğer kaşıntı, acı ve kızarıklık gibi sebeplerle çocuğunuza rahatsızlık veriyorsa bir çocuk doktoruna veya çocuk dermatoloğuna danışmanızda fayda var. Bir uzmana başvurarak çocuğunuzun benlerini nasıl tedavi etmeniz gerektiği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Artık benler ve özellikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunuza göre çocuklarda benler hakkında daha dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın. 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.