Doğumdan Sonra Epizyotomi Dikişlerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Bugün bile, doktorlar doğuma ilişkin çeşitli konularla mücadele etmektedir. Zaman geldiğinde başka bir seçenek olmadığında, tek önemli olan anne ve bebeğin sağlığıdır. Doğumdan sonra epizyotomi dikişlerinin iyileşmesine nasıl yardımcı olacağınızı öğrenmek için bu yazımızı okuyun.
Doğumdan Sonra Epizyotomi Dikişlerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Son Güncelleme: 22 Temmuz, 2020

Doğumdan sonra epizyotomi dikişlerinin iyileşme süreci pek çok annenin yaygın endişelerinden biridir. Bebeğinizin ihtiyaçlarının yanı sıra, doğumun özel bakım gerektiren bazı sonuçları da olmaktadır.

Epizyotomi sonrası, hemşireler yara bakımını hastanede yapmaya başlar. Bununla birlikte, anne eve döndüğü andan itibaren bakımı kendisi yapmalıdır.

Bu yüzden, komplikasyonları ve enfeksiyonları önlemek için bazı noktaları göz önünde bulundurmalısınız. Bu yazımızda, doğum sonrası epizyotomi dikişlerinin iyileşme sürecine yardımcı olacak bazı ipuçları paylaşacağız.

Epizyotomi nedir ve ne zaman gereklidir?

Epizyotomi, doğum sırasında gerekli görüldüğünde uygulanan bir prosedürdür. Doktor vajinal açılmayı artırmak için anüs ve vulva arasında bir kesik oluşturur. Bu prosedür, bebeğin dışarı çıkışını kolaylaştırır. Bebek doğduktan sonra, kesiğe dikiş atılır.

Bu prosedürün en yaygın sebepleri bebeğin çok büyük olması ve dışarı çıkmada zorlanması, doğum kanalında yanlış pozisyonda olması veya doğumda dış vajinal yırtılma riski olmasıdır.

Epizyotomi dikişlerinin iyileşmesi ne kadar süre alır?

Eğer bu tür bir dikişiniz varsa, doğum sonrası iyileşme biraz daha acılı olabilir. Bununla birlikte, süreç sadece birkaç gün sürer. Epizyotomi dikişlerinin iyileşme süresi, kesiğin uzunluğuna bağlıdır. Bunun yanı sıra, sizin bakıma ne kadar dikkat ettiğinizle de ilişkilidir.

Epizyotomide dikişler bölgedeki kasları ve deriyi birleştirmelidir. Bu dikişler genellikle eriyen veya kendiliğinden düşen bir materyal kullanılarak atılır.

yeni doğan bebek

Birinci derece epizyotomide rahatsızlık genellikle 2-3 hafta sürer. Bununla birlikte, üçüncü ve dördüncü derece epizyotomilerde iyileşme bir ayı bulabilir. Genellikle iç kesiğin de olduğu durumlarda iyileşme süresi uzar.

Eğer iyileşme süresinde gerekli disiplini sağladıysanız, yaranız kolayca ve tamamen iyileşecektir. Çoğunlukla, dikişleri aldırmak için doktora gitmenize gerek kalmaz ancak bu iyileşme sürecinde herhangi bir enfeksiyon olmadığında geçerlidir.

Doğumdan sonra epizyotomi dikişlerinin bakımı nasıl yapılır?

Epizyotomiden sonraki dikişlerin doğum sonrasında rahatsızlığa sebep olabileceğini zaten biliyoruz. Neyse ki, zaman içerisinde kendiliğinden eriyen dikişler de bulunur. Çok hassas bir bölge olduğundan, hijyene özen göstermeli ve aşırı dikkatli olmalısınız.

Nemlilik, yaranın iyileşme sürecini uzatır. Bu yüzden, vajina bölgesini sık sık yıkamaktan kaçınmalısınız. Tuvaletinizi yaparken de özellikle dikkatli olmalısınız.

Bütün dikişleri önden arkaya doğru temizlemeniz ve kurulamanız gerektiğini unutmayın. Tuvalet kağıdını dikişlere çok fazla sürtmeden sadece dokundurmaya çalışın.

Yıkamak için nötr veya tuzlu bir sabun ile pamuklu havlu veya steril gazlı bez kullanın. Öte yandan, kokulu ürünler kullanmamaya özen gösterin çünkü bunlar yarayı tahriş edebilir.

uyuyan anne baba

Diğer bakım tavsiyeleri ve önlemler

Pamuk kullanımını tavsiye etmiyoruz çünkü iplikler dikişlere takılabilir. Sonrasında da nemi emerek epizotomi dikişlerinin kurumasını engeller.

Buna ek olarak, doğum sonrası kompresi sık sık değiştirin ve plastikten yapılanlarını kullanmamaya özen gösterin. Böylece yara hava alabilir. Ayrıca, alerjik reaksiyonları önlemek için selüloz gibi materyallerden yapılmış kompres kullanmaya özen gösterin.

Antiseptik konusunda, en iyisi aktif bileşen olarak klorheksidin içerenlerdir. Bu, emziren anneler için en idealidir. İyot içeren antiseptiklerden kaçınmalısınız çünkü sütünüze geçebilir ve bebeğinizde olumsuz etkilere yol açabilir.

Son olarak, epizyotomi dikişlerini günde birkaç kez havalandırın. Böylece iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Bir başka önemli nokta ise, dikişlerin iyileşme süresini hızlandırmak için uzun süre ayakta kalmaktan kaçının.

Buna ek olarak, ağır kaldırmamaya özen gösterin. Ayakta durmak ve ağır kaldırmak iyileşmeyi zorlaştırır ve süreyi uzatır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Corrêa Junior MD, Passini Júnior R. Selective Episiotomy: Indications, Techinique, and Association with Severe Perineal Lacerations. Rev Bras Ginecol Obstet. 2016 Jun;38(6):301-7.
  • Laine K, Yli BM, Cole V, Schwarz C et al. European guidelines on perinatal care- Peripartum care Episiotomy. J Matern Fetal Neonatal Med. 2021 Dec 12:1-6.
  • Jiang H, Qian X, Carroli G, Garner P. Selective versus routine use of episiotomy for vaginal birth. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Feb 8;2(2):CD000081.
  • Shmueli A, Gabbay Benziv R, Hiersch L, Ashwal E, Aviram R, Yogev Y, Aviram A. Episiotomy – risk factors and outcomes. J Matern Fetal Neonatal Med. 2017 Feb;30(3):251-256.
  • Faraji A, Aghdaki M, Hessami K, Hosseinkhani A, et al. Episiotomy wound healing by Commiphora myrrha (Nees) Engl. and Boswellia carteri Birdw. in primiparous women: A randomized controlled trial. J Ethnopharmacol. 2021 Jan 10;264:113396.
  • Abedian S, Abedi P, Jahanfar S, Iravani M, Zahedian M. The effect of Lavender on pain and healing of episiotomy: A systematic review. Complement Ther Med. 2020 Sep;53:102510.
  • MedlinePlus. Ejercicios de Kegel. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000141.htm.
  • SueloPélvico. Guía Masaje Perineal – Recuperación Episiotomía. Disponible en: https://www.suelopelvico.eu/guia-del-masaje-perineal-recuperacion-episiotomia/.
  • Manual MSD. Parto de evolución lenta. Disponible en: https://www.msdmanuals.com/es/hogar/salud-femenina/complicaciones-del-parto/parto-de-evoluci%C3%B3n-lenta.
  • MedlinePlus. Infecciones por estafilococo. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/staphylococcalinfections.html.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.