Gebeliğin 7. Ayında Erken Doğum

Bebekler gebeliğin 28. ve 32. haftaları arasında doğduğunda, bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor. Bu yazımızda, gebeliğin yedinci ayındaki erken doğumla ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Gebeliğin 7. Ayında Erken Doğum

Son Güncelleme: 03 Nisan, 2020

7. ayda doğan bebeklerden bahsettiğimizde, söz konusu gebeliğin 28. ve 32. haftaları arasında gerçekleşen bir doğum oluyor. Neyse ki, bu tür erken doğumlarda yeni doğanların yaşama şansı yüksek.

Bununla birlikte, gebeliğin 7. ayında doğan bebeklerin solunum cihazına bağlanması gerekecektir çünkü akciğerler henüz olgunlaşmamıştır. Ayrıca, bebeklerin beslenmesine olanak tanıyan emme gibi bazı refleksler de henüz gelişmemiştir. Bu nedenle, bebekler genellikle tüp vasıtasıyla beslenir.

7 aylıkken doğan bebekler

Fetüsün en önemli gelişimleri gebeliğin son 8 haftasında gerçekleşir. 28. ve 32. haftalar arasında doğmak, bebeğin ideal kilosunun ancak üçte birine ulaşabileceği anlamına gelir.

Erken doğum meydana geldiğinde, 7 aylıkken doğan bebekler hemen neonatal resüsitaston ünitesine ihtiyaç duyar. Burada, sağlık ekipleri bebeğin sistemleri olgunlaşana kadar özel bakım ve tedavi uygular.

Maalesef, bebeklerdeki erken doğumdan en çok etkilenen organlar akciğerlerdir. Bu seviyedeki erken doğum, bebeklerin yeterli miktarda pulmoner surfaktana sahip olamadığı anlamına gelir. Hayati önem taşıyan bu madde, oksijenin dokular arasında dolaşımına olanak tanır.

Aynı zamanda, yedinci ayda henüz gelişmemiş olan başka organlar da vardır. Bunlar beyin, akciğerler ve böbreklerdir. Sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi de henüz tam olarak çalışmamaktadır.

Doğumdan sonra bu bebekler hemen kuvöze koyularak neonatal bakıma ihtiyaç duyarlar. Genellikle, solunum desteği alırlar ve bir tüp aracılığıyla beslenirler. Eğer her şey iyi giderse, bebekler daha sonra yoğun tedavi altına alınır.

Ardından, sağlık seviyeleri stabil hale geldiğinde neonatal üniteye geçiş yaparlar. Son olarak ise, herhangi bir tıbbi destek olmadan nefes alabilen ve beslenebilen seviyeye geldiklerinde, anne babaları ile birlikte eve gidebilirler.

yeni doğmuş bebek

7. aydaki erken doğumun sebepleri nelerdir?

Bebeğin erken doğumuna yol açan pek çok farklı sebep vardır. Pek çok durumda, erken doğumun sebebi hamilelikte meydana gelen komplikasyonlardır. Bu komplikasyonlar, annenin süreyi tamamlamasını imkansız hale getirebilir.

Olası komplikasyonlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Preeklampsi ve plasenta previa.
  • Bebeğe yetersiz alan bırakan rahim malformasyonu
  • Amniyotik kesenin erken patlaması veya rahmin aşırı açılması.
  • Gebeliğe bağlı diyabet.
  • Fetal ölüm veya geç dönem düşük.
  • Toksoplazmoz.

Erken doğuma sebep olan diğer faktörler ise tütün, alkol ve uyuşturucu kullanımıdır. Erken doğum riskini azaltmak isteyen anneler bu maddelerin tüketimini azaltmalıdır.

“Eğer anneyseniz, asla tek kişilik düşünmezsiniz. Anne, her zaman kendisi kadar çocuğunu da düşünür.”

—Sophia Loren—

erken doğum kuvözü

7 aylık erken doğumun belirtileri ve semptomları

Erken doğum genellikle acı verici değildir ancak dikkat etmek gereken bazı semptomlar ve belirtiler vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Her 10 dakikada bir veya daha sık kasılmalar.
  • Belde ağrı.
  • Adet dönemine benzer alt karında ağrı.
  • Pelvik bölgede veya vajinada baskı hissinde artış.
  • Vajinal akıntıda artış.
  • Vajinadan sıvı akıntısı.
  • Vajinal kanama.
  • Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi grip semptomları.
  • Fetal hareketlerde ve tekmelemede düşüş.

Bebek için riskler nelerdir?

Günümüzde, neonatal bakımdaki gelişmeler sayesinde erken doğan bebeklerin ölüm oranı düşmüştür. Bununla birlikte, yaşam şansı yüksek olsa da bebekler son derece hassas oluyorlar. Bu nedenle riskler çok yüksek.

Doğrudan riskler

Erken doğan bebekler, yaygın olarak meydana gelen solunum problemlerini çözmek için doğumdan hemen sonra kuvöze alınır. Bu problemin kaynağı, ciğerlerin henüz tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Bu nedenle bebekler solunum desteğine ihtiyaç duyar.

Atardamar kanalı ve sindirim sistemi ile ilişkili diğer riskler de vardır. Bu bebeklerde nörolojik lezyon riski de bulunmaktadır. Hassasiyetleri göz önünde bulundurulduğunda, erken doğan bebeklerde enfeksiyon riski de fazladır.

Uzun vadeli riskler

Günümüzde, 7 aylıkken doğan bebeklerin uzun vadede ne tür sonuçlarla karşılaşacağını belirlemek imkansızdır. Riskleri belirlemek için, bebeklere emar(MR) çekmek ve beyin ultrasonu ile gözlemlemek gerekir.

Çok erken doğumun sonuçları son derece ciddi olabilir. Motor becerilerde ve ciddi zihinsel fonksiyonlarda gerilik, duyusal değişimler ve yüksek tansiyon bunlardan bazılarıdır. Son olarak ise, zamanından önce doğum yapacağınıza dair endişeleriniz varsa hemen doktorunuza danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Organización Mundial de la Salud (OMS). Nacimientos prematuros. 2008. [Disponible en línea].
  • Standford Children’s Health. Prematurez. [Disponible en línea].
  • Mendoza Tascón Luis Alfonso, Claros Benítez Diana Isabel, Mendoza Tascón Laura Isabel, Arias Guatibonza Martha Deyfilia, Peñaranda Ospina Claudia Bibiana. Epidemiología de la prematuridad, sus determinantes y prevención del parto prematuro. Rev. chil. obstet. ginecol. 2016; 81 (4): 330-342. [Disponible en línea]. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262016000400012

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.