Gebeliğin 30. Haftası: Bilmeniz Gerekenler
Gebeliğin 30. haftası bebeğin sinir sistemi ve genel gelişimi için çok önemlidir. Bu hafta biraz alışveriş yapmanın ve geleceğin tüm sorumluluklarını düşünmenin tam zamanıdır.
Gebeliğin 30. haftası bebek nasıl olur?
Bu dönemde bebekler artık o kadar küçük değildir. Aslında, ortalama olarak yaklaşık 20,5 cm uzunluğunda ve yaklaşık 1360 gr ağırlığında olurlar. Elbette bu, ebeveynlerinin özelliklerine ve bebeğin gelişimine bağlı olarak değişmektedir.
Ancak yine de rahim içinde serbestçe hareket edebilirler, bu yüzden endişelenilmemelidir. Sonraki haftalarda, doğmaya hazırlanmak için gerekli şekli alırlar. Kısa süre sonra burada olacaklar!
Lanugoyu hatırlıyor musunuz? Bu ince saç tabakası, deri altında bir miktar yağ oluşmaya başladığı için kaybolmaya başlar. Bu iyi bir şeydir çünkü vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olur.
Dahası, yeni nöronlar yaratılır, böylece beynin boyutu artar ve bebekler uyaranlara tepki vermeye başlar. Bu sebeple, duyulmasalar bile, onlara olan tüm sevgi gösterilmelidir.
Hamilelik artık sona eriyor! Gelecekte karşı karşıya kalınacak yeni sorumluluklar konusunda endişelerin olması ve gergin hissedilmesi kesinlikle normaldir, merak etmeyin. Bu hamilelerin sevdikleriyle vakit geçirmesi ve ihtiyaçları olan tüm soruları sormaları için mükemmel bir zamandır.
Aileyle vakit geçirmek, bu deneyimi yaşamak için en iyi seçeneklerden biridir. Bunu daha önce yaşamış olan ebeveynler, büyükanne ve büyükbabalar ve arkadaşlarla konuşmak gerçekten iyi bir fikir olabilir. Ancak, durumun kontrolden çıktığı düşünülürse, her zaman profesyonel yardım istenebilir; örneğin, bir psikologla konuşulabilir.
Gebeliğin 30. haftası boyunca karşılaşılan yaygın semptomlar
Gebeliğin 30. haftasında muhtemelen aşağıdaki belirtilere aşina olunacaktır:
- Besinleri kusma: Karındaki artan basınç ve hormonların sindirim sistemi kası üzerindeki etkisi gastroözofageal reflülere neden olur. Bundan kaçınmak için yatmadan önce çok fazla yememeye çalışılmalı ve baharatlı yiyecekler yenmemelidir.
- Kabızlık: Bu aynı zamanda vücudun ürettiği hormon miktarının bir sonucu olabilir. Ciddi bir hale gelmedikçe, bu sorun genellikle bol su içerek ve lif bakımından zengin yiyecekler yiyerek çözülebilmektedir.
- Sürekli çiş yapma dürtüsü: Bebek mesaneye yakın büyüdüğünden, sürekli baskıya neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonundan muzdarip olunabileceği için her türlü ağrıya ya da yanma hissine dikkat edilmelidir.
- Varisli damarlar: Rahim, pelvisin içindeki kan damarlarına baskı yapabilir ve varisli damarlara neden olabilir. Bu rahatsızlık doğum yaptıktan sonra genellikle hafifler, ancak çok büyüklerse doktora gidilmelidir.
- Uykusuzluk: Gece boyunca birçok şeyi düşünmek ve uykuya dalmakta zorlanmak son derece normaldir. Kendi kendine ilaç alınmamalıdır çünkü bunun bebeğin üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Ancak durum kontrolden çıkarsa, bir profesyonele gidilmelidir.
Bu dönemde doktora gitmek gerekli midir?
Doğum öncesi bakımı asla bırakılmamalıdır. Doktoru, hamile kişiye ne sıklıkla kontrol yaptırması gerektiğini söyleyecektir, çünkü durum bebeğe ve anneye göre değişiklik gösterebilir.
Kişi hamile olduğunu yeni öğrendiyse (bu olabilir), olası herhangi bir sorunu ortadan kaldırmak ve kendisinin ve bebeğinin sağlığını korumak için hemen doktora gitmelidir.
Doktorun hamile kişiden yaptırılmasını isteyebileceği testler ve bunların yaptırılmasının nedeni
Genellikle, bu süre zarfında hiçbir test gerekmez; ancak doktor aşağıdaki testlerin yaptırılmasını isteyebilir:
- Tam kan sayımı: Bu şekilde doktor hemoglobin değerlerini görebilir ve annenin anemik olup olmadığını öğrenebilir.
- Kan kimyası: Bu, genellikle önceki aşamalarda meydana gelse de, kan şekerini ölçmek ve gebelik diyabeti olup olmadığını kontrol etmek için çok yararlıdır.
- HIV için kan testi: Bu, doktorların enfeksiyonu zamanında tespit etmesini sağlar ve anneye bu hastalığının bebeğine bulaşmasını önlemek için önlemler alma şansı verir.
- Pıhtılaşma testleri: Sonuçlara bağlı olarak, doktor doğum ya da sezaryen sırasında herhangi bir kanama olasılığı olup olmadığını belirler.
- Obstetrik ultrason: Bu, tüm farklı aşamalarda gereklidir. Bebeğin sağlığına bağlı olarak, doktor anneden daha karmaşık testler yaptırmasını isteyebilir.
Gebeliğin 30. haftası ile ilgili sorulan en yaygın sorular
Aşağıdakiler, annelerin gebeliğin 30. haftasında sorma eğiliminde oldukları en yaygın sorulardır.
1.Obstetrik ilaçlarımı almaya devam etmem gerekli mi?
Normal gebelikler sırasında doktor, bebeğin düzgün bir şekilde gelişmesine yardımcı olmak için bazı ilaçlar yazabilir.
Cevap Evet. Doktor anneye demir ya da folik asit gibi belirli ilaçlar verdiyse, doktor aksini söylemedikçe bunlar alınmaya devam edilmelidir.
2.Tansiyonuma dikkat etmeli miyim?
Evet. Her zaman ölçülmek zorunda değil ama buna dikkat edilmelidir. Ayrıca, şiddetli baş ağrısı ya da kollarda ve bacaklarda şişme gibi diğer semptom türlerine de dikkat edilmelidir. Tüm preeklampsi vakalarının tıbbi acil durumlar olduğu unutulmamalıdır!
3.Bu aşamada seks yapabilir miyim?
Duruma göre değişir, çoğu durumda bu dönemde seks yapmaya devam edilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak seks rahim kasılmalarına neden olabilir ve bu sebeple bazen uygun olmayabilir.
İhtiyacınız olan her şeyi hazırlayın
Bu artık son aşamadır. Öyleyse, bebeğin nerede uyuyacağı gibi şeyler düşünülmeli, bir isim seçilmeli ve biraz kıyafet alınmalıdır. Ve en önemlisi, eş, aile ve arkadaşlarla bu zaman iyi değerlendirilmelidir!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bellieni, C. V., Severi, F., Bocchi, C., Caparelli, N., Bagnoli, F., Buonocore, G., & Petraglia, F. (2005). Blink-startle reflex habituation in 30-34-week low-risk fetuses. Journal of perinatal medicine, 33(1), 33–37. https://doi.org/10.1515/JPM.2005.005
- Matthews, L. G., Walsh, B. H., Knutsen, C., Neil, J. J., Smyser, C. D., Rogers, C. E., & Inder, T. E. (2018). Brain growth in the NICU: critical periods of tissue-specific expansion. Pediatric research, 83(5), 976–981. https://doi.org/10.1038/pr.2018.4
- Maldonado-Durán, M., Sauceda-García, J. M., Lartigue, T. (2008). Cambios fisiológicos y emocionales durante el embarazo normal y la conducta del feto. Perinatología y reproducción humana, 22, 5–14.
- National Health Service [Updated 2020 Dec 2]. Indigestion and heartburn in pregnancy. Available from: https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/indigestion-and-heartburn/
- Reeder, C. F., Hambright, A. A., & Fortner, K. B. (2018). Dyspnea in Pregnancy: A Case Report of a Third Trimester Mediastinal Mass in Pregnancy. The American journal of case reports, 19, 1536–1540. https://doi.org/10.12659/AJCR.910725
- Reichner C. A. (2015). Insomnia and sleep deficiency in pregnancy. Obstetric medicine, 8(4), 168–171. https://doi.org/10.1177/1753495X15600572
- Becher, N., Adams Waldorf, K., Hein, M., & Uldbjerg, N. (2009). The cervical mucus plug: structured review of the literature. Acta obstetricia et gynecologica Scandinavica, 88(5), 502–513. https://doi.org/10.1080/00016340902852898
- Pires, T. F., Pires, P. M., Costa, R., & Viana, R. (2020). Effects of pelvic floor muscle training in pregnant women. Porto biomedical journal, 5(5), e077. https://doi.org/10.1097/j.pbj.0000000000000077