Düşük ile Sonuçlanan Gebeliklerin Yaygın 5 Nedeni

Düşükler, gebeliklerin yaklaşık yüzde 10 ila 20'sinde meydana gelir. Düşüklerin en yaygın nedenlerinin ne olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.
Düşük ile Sonuçlanan Gebeliklerin Yaygın 5 Nedeni

Son Güncelleme: 21 Mart, 2021

Düşük, gebeliğin ilk 20 haftasında fetüsün kaybedilmesidir. Düşükler yaygın bir durumdur çünkü gebeliklerin yüksek bir yüzdesi risk altında olabilir. Düşüklerin nedenleri birbirinden farklı olabilir, ancak bu nedenlerden birinin veya birkaçının varlığı hamileliği kendiliğinden sonlandırabilir.

Bunu tam olarak anlamak istiyorsanız, bu makaledeki bilgileri kaçırmayın.

Düşükleri anlamak

Düşük, hamileliğin erken sonlandırılmasıdır. Bu, fetüs öldüğünde ve annenin vücudundan atıldığında olur.

Kendiliğinden düşük, hamileliğin 20. haftasından önce veya en fazla 24. haftada gerçekleşir. Bundan sonrası ölü doğum olarak sınıflandırılır.

Düşükler birçok şekilde olabilir. Bazen anne sadece birkaç belirti gösterir, ancak rahim ağzı kapalı kalır. Bu durumlarda, yatak istirahati ve tıbbi kontroller, düşüğün önlenmesine yardımcı olabilir. Bu, düşük tehdidi olarak bilinir.

Diğer zamanlarda, rahim ağzı açılır ve düşük gerçekleşir. Son olarak, fetüs öldüğünde, ancak annenin vücudundan atılmadığında eksik bir düşük gerçekleşebilir. Bu durumda tıbbi tedavi veya küçük bir cerrahi prosedür ile kalıntılar alınabilir ve bu hamileliği sonlandırır.

Düşük riski yaşayan hamile kadın

Düşük yapmanın belirtileri

Her hamile kadının, bu semptomlardan herhangi birini fark ederse dikkat etmesi gerekir, çünkü bu, düşük belirtilerini tespit etmesine yardımcı olacaktır:

  • Vajinal kanama ve kan pıhtıları
  • Karın ağrısı ve krampları
  • Bel ağrısı
  • Ateş veya titreme
  • Baş ağrısı
  • Anormal veya kötü kokulu vajinal akıntı

5 düşük nedeni

Düşüklerin birçok nedeni olabilir. Bunlar travmalar, hastalıklar veya enfeksiyonlar, genetik bozukluklar, yetersiz beslenme veya madde bağımlılığı olabilir. Bununla birlikte, bir hamileliği sonlandırabilecek en yaygın nedenler şunlardır:

Rahim ağzı veya rahimdeki sorunlar

Düşüklerin yaygın tıbbi nedenleri, rahimde doğuştan anormallikler, ameliyat sonrası zayıf yara iyileşmesi veya çok zayıf bir rahim ağzı anlamına gelen rahim ağzı yetmezliği ve rahim fibroidlerinin varlığıdır. Ancak, bu son durumun hamilelikleri tamamen etkilediği kanıtlanmamıştır. Karın ağrısı, düşüklerin nedeni olabilir.

Beli ağrıyan hamile

Kronik hastalıklar

Kronik bir hastalık kesinlikle hamileliği etkileyebilir. Hamilelik için en zararlı hastalıklar arasında diyabet, lupus gibi immünolojik hastalıklar, HIV, kan pıhtılaşma sorunları ve polikistik over sendromu vardır.

Kabakulak, kızamıkçık, kızamık, bel soğukluğu ve listeriya gibi bulaşıcı hastalıklar da hamilelikleri etkileyebilir.

Uyuşturucu kullanımı, alkol veya tütün

Bu son derece bağımlılık yaratan ve zararlı maddelerin kullanımı, büyük bir risk oluşturabilir. Ayrıca, hamile kadınların tükettikleri ilaçlar, çaylar veya fazla kahve konusunda dikkatli olmaları gerekir, çünkü bazı araştırmalar bunların hamilelikler üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini öne sürmektedir.

Yaş

Yaş, hem 35 yaşın üzerindeki kadınlar için hem de genç anneler için düşük gelişmesine katkıda bulunabilir. Aslında, 35 yaşın üzerindeki kadınların düşük yapma riski diğer yaş gruplarından iki kat daha fazladır.

Yüksek kromozom sayısı

Döllenmiş yumurta anormal derecede yüksek bir kromozom sayısına sahip olduğunda, genellikle annenin vücudu embriyoyu reddeder ve düşük meydana gelir.

Kahve içen hamile kadın

Yukarıda bahsedilen en yaygın nedenlere ek olarak, obez olma, daha önce düşük yapmış olma, yaralanma ve travma geçirme, yetersiz beslenme ve bazı antiinflamatuar ilaçlar kullanmış olma gibi bilmeniz gereken başka nedenler de vardır.

Artık tüm bu bilgilere sahip olduğunuza göre, vücudunuza dikkat edin ve uygun gördüğünüz zaman doktorunuza görünün.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Castillo, S., Fuentes, A., Paulos, A., & De la Rosa, E. (2014). Estudio cromosómico en abortos espontáneos. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología. https://doi.org/10.4067/S0717-75262014000100007
  • Martinez-Garcia, M., Gavin, E., Plaza, J., Perez-Aytes, A., Marin-Reina, P., Lorda-Sanchez, I., … Trujillo-Tiebas, M. J. (2016). Recomendaciones de buenas prácticas para el diagnóstico genético de abortos espontáneos e interrupciones voluntarias del embarazo por presentar defectos congénitos. Clinica e Investigacion En Ginecologia y Obstetricia. https://doi.org/10.1016/j.gine.2015.03.004
  • Garrido Calderón, J. E. (1995). El Aborto En La Historia. Acta Medica Dominicana.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.