Hamileliğin Her 3 Aylık Döneminde Görülen Uyku Sorunları
Hamile kadınların zaman zaman uyumada güçlük çekmesi normaldir. Gebeliğin dokuz ayı boyunca anne adayları, çok çeşitli fiziksel ve duygusal değişimler yaşar.
Hamileliğin bir hastalık olmadığını muhtemelen duymuşsunuzdur. Aslında bu doğrudur, ancak hamileliğin birçok yan etkisi de bulunur.
Artık enerji seviyenizi yüksek tutmak için uykuya eskisinden daha çok ihtiyacınız olacak. Bununla birlikte, hamileliğiniz süresince uyumakta zorluk çekmeniz de olasıdır.
Anne ve baba adayları, bebekleri doğduğunda çok fazla uyuyamayacaklarını bilir. Yenidoğanlar çok fazla ilgi ve bakıma ihtiyaç duyar.
İlk birkaç ayda bebekler; acıktıkları, bezlerini kirlettikleri ya da sadece rahatsız hissettikleri için bile geceleri birkaç kez uyanabilirler.
Bebek doğduktan sonra, ebeveynlerin uyku düzeninin bozulduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bunun yanında, kadınlar hamilelikleri süresince de uyumada zorluk çekerler.
İlk üç aylık dönemden itibaren, hamile kadınların normalden daha fazla dinlenmeye ihtiyacı olabilir. Bu tamamen normaldir. Vücut, içinde meydana gelen değişikliklerden dolayı yorulur.
Bu dönemde plasenta oluşur ve vücut bol miktarda kan üretir. Bu süreç çok fazla enerji gerektirir ve sürekli yorgun hissetmeniz muhtemeldir.
Bir diğer sorun, birçok kadının hamileyken uykuya dalmada zorluk çekmesidir. Fiziksel rahatsızlığın yanında, vakit darlığı ve kaygı da bu duruma sebep olur.
Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, hamileliğin her üç aylık döneminde nasıl uyuyacağınızı öğrenmeniz önemlidir. Uyku ihtiyacınız hakkında daha fazla bilgi edinerek doğru çözümlere ulaşabilirsiniz.
Hamilelik sırasında uyumada zorlanma
Hamilelik sırasında meydana gelen tüm hormonal ve fizyolojik değişimler göz önünde bulundurulduğunda, çoğu kadının uyku problemi yaşaması hiç de şaşırtıcı değildir.
Her trimester (üç aylık dönem), yeterince dinlenmenize engel olan birçok zorlukla birlikte gelir.
Hamileliğin ilk üç aylık dönemi
Hamileliğinizin ilk döneminde, gün içinde kendinizi çok daha yorgun hissettiğinizi göreceksiniz. Günlük işlerinizi yürütecek enerjiden yoksun kalabilirsiniz.
Dahası, geceleri de uyku düzeninizde bazı değişimler yaşayabilirsiniz. Bu durum, üzerinizdeki fiziksel ve duygusal stresten kaynaklanır.
Bu yetmezmiş gibi, bir de geceleri birçok kez tuvalete gitmek zorunda kalırsınız. Bu, uykunuzu böler ve sonuç olarak ertesi güne daha yorgun bir şekilde başlamanıza sebep olur.
Ara ara yaşadığınız bulantı ve kusmalar sadece gün içinde değil geceleri de görülebilir. Bu, banyoya gitmenizi gerektiren bir başka nedendir.
“Uyumak için tek bir şeye ihtiyacınız var; rahminizdeki bebeğin size izin vermesi”
-Anonim-
Hamileliğin ikinci üç aylık dönemi
Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde çoğu kadın, uyku problemlerinden ve diğer gebelik semptomlarından bir miktar rahatlama sağlar.
Ancak, bu dönemde uykunuzu etkileyebilecek bazı yeni sorunlar ortaya çıkabilir ve bunları yaşamanız durumunda tanımlayabilmeniz önemlidir.
Öte yandan, artık daha az sıklıkla banyoya gidecek ve daha derin bir uyku çekebileceksiniz. Ancak, unutmayın ki içinizdeki canlı artık büyümeye başlıyor.
Doğru uyku pozisyonunu bulmakta güçlük çekebilir, geceleri mide yanması ve hazımsızlık şikayetlerinden muzdarip olabilirsiniz.
Hamileliğin üçüncü üç aylık dönemi
Çoğu kadın hamileliğin üçüncü ve son aşamasında uyumada güçlük çeker. Ayrıca bu dönemde kendinizi daha ağır ve daha rahatsız hissedersiniz. Hem fiziksel hem de duygusal olarak büyük değişiklikler yaşarsınız.
Bu dönemde bacak krampları, burun tıkanıklığı ve kas ağrısı gibi şikayetleriniz olabilir. Yatakta hareket etmekte ve uyumak için doğru pozisyonu bulmakta zorlanabilirsiniz.
Bebeğiniz mesanenize baskı uyguladığı için tuvalete gitme amacıyla sık sık uyanmanız gerekir.
Sizi her üç aylık dönemde nelerin beklediğini öğrendiğinizde, dinlenme ihtiyacınızı gidermek için daha hazırlıklı olursunuz.
Hamilelik sırasında uyumakta güçlük çekmek kesinlikle normaldir ve tüm hamile kadınların yaşadığı ortak bir durumdur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Parra, P. E. (2014). SUEÑO Y EMBARAZO.
- Hedman, C., Pohjasvaara, T., Tolonen, U., Suhonen-Malm, A. S., & Myllylä, V. V. (2002). Effects of pregnancy on mothers’ sleep. Sleep medicine, 3(1), 37-42.