Hamilelik Sırasında Neden Çatlaklar Oluşur?
Kadınların vücutları, hamilelik sırasında çok sayıda değişiklikten geçer, hem fiziksel hem de duygusal olarak. Bazı fiziksel değişiklikler, özellikle de geri dönülemez ise, duygusal yaralara bile neden olabilir. Hamilelik sırasında çatlakların oluşumu, bu duruma bir örnek olabilir.
Hamile kadınların karın ya da daha farklı bölgelerinde oluşabilen bu izler, cilt gerilince ve elastikiyetini kaybedince ortaya çıkar.
Bir kadın, bir çocuk doğurduğu zaman çok fazla değişiklik yaşanır. Her şey tekrar planlanır, rutin işler, boş zamanlar ve hatta uyku bile. Günlük yaşamınızdaki bu karmaşaya ek olarak, aynı zamanda vücudunuz da bazı değişiklikler geçirir. Çatlaklar da bunlardan biridir.
Çok sayıda kadın, çatlaklara sahip olmanın, anne olmanın bir parçası olduğunu anlayışla karşılar. Fakat kadınların çatlaklarından utanması da aynı şekilde yaygın karşılaşılan bir durumdur.
Hamilelik sırasında, bir kadının cildi gerilir ve bu da bu izlerin oluşmasına neden olur. Çatlaklar, en yaygın şekilde karın çevresinde meydana gelir çünkü bu bölge en çok büyümesi gereken bölgedir.
Vücudunuz karnınızın büyümesi için yer açar ki içinde gelişen hayata yaşayacak yer temin etsin; böylece bebeğe yer açılsın.
“Çatlaklar, vücudunuzu mahvetmedi. Siz, yara berelerini hak etmiş bir dişi kaplansınız.”
-Anonim-
Çatlaklar, kırmızı çizgiler olarak başlar. Zaman içinde gümüş ya da belki beyaza bile döner. İyi haber şudur ki bazı vakalarda, çatlakları önlemek ya da görünümlerini azaltmak mümkündür.
Bunu yapmak için, hamilelikte, çatlaklar meydana gelmeden önce, doğru tedbirleri almalısınız. Cildinize bakım yapmak, onu içten ve dıştan nemlendirmek ve karnınıza masaj yapmak, çatlaklardan kaçınmak ve görünümlerini azaltmak için önemlidir.
Fakat çatlaklar ilk etapta neden meydana gelir?
Hamilelik sırasında neden çatlaklar oluşur?
Çatlaklar, hamile bir kadının vücudu, cildinden daha hızlı büyümeye başlayınca meydana gelir. Bu, cildi stres altına sokar, yüzeyinin altındaki elastik liflerin kırılmasına neden olur. Bu da, bu kadar çok kadının çatlaklardan korkmasına neden olur.
Hamilelik sırasında çatlakların en çok oluştuğu iki bölge karın ve göğüslerdir. Aynı zamanda üst ve alt kollarda, kalçada ve uyluklarda da meydana gelebilir.
İzler, hafif morumsu çizgiler ve kırmızı izler olarak başlar ve yavaş yavaş rengi griye ya da beyaza doğru solar. Kırmızı ya da mor iken, içlerinde kan bulunur.
Dünya çapında kadınların yaklaşık %90’ı, hamilelik sırasında genellikle altıncı ya da yedinci ayda çatlak geliştirir.
Karın bölgenizde çatlak geliştirip geliştirmeyeceğinizi belirlemede genetiğiniz önemli bir rol oynar. Eğer anneniz hamileyken çatlak geliştirdiyse, sizin de geliştirecek olmanız oldukça olasıdır.
Çatlaklarınızın rengi, cildinizin rengine bağlı olacaktır. Eğer çok soluk bir ten renginiz varsa, hamileliğinizde daha erken çatlak geliştirme olasılığınız yüksektir ve daha çıkıntılı olabilir.
Öte yandan eğer daha koyu bir cilt renginiz varsa, hiç çatlağa sahip olmayabilirsiniz ya da daha küçük de olabilirler. Aynı zamanda daha fazla melanine sahip olan ciltler, daha esnek olmaya eğilimlidir.
Çatlakları önlemeye ve tedavi etmeye yarayan yöntemler olsa da, onların sizde işe yarayıp yaramayacağını bilmenin bir yolu yoktur.
Herhangi bir stratejinin kesinlikle işe yaradığı henüz kanıtlanmadı. Akılda tutmak gereken tek şey, zaman içinde çatlaklarınızın rengi açıldıkça daha az fark edilir hale geleceği.