Hamileyken Salata Yemenin Riskleri

Pek çok kadın, meyve ve sebzeler düzgün yıkanmadığı takdirde salataların ne kadar zararlı olabileceğinden habersiz. Bu yazımızda, kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını korumanıza yardımcı olmak için bazı ipuçlarından bahsedeceğiz.
Hamileyken Salata Yemenin Riskleri

Son Güncelleme: 08 Temmuz, 2020

Salata genellikle son derece sağlıklı bir öğün olarak düşünülürken, hamile kadınlarda salata yemenin bazı riskleri olabilir. Bu riskler, salatadaki malzemelere ve salatanın nasıl hazırlandığına bağlıdır.

Hamilelik sırasında pek çok yiyeceğin tüketilmesi güvenli değildir. Bu yazımızda, hamileyken salata yemenin riskleri hakkında bazı bilgiler vereceğiz.

Hamileyken salata yemenin riskleri

Pek çok kadın, dokuz aylık hamilelik süresinde beslenmesi konusunda ekstra dikkatli davranmaya çalışır. Bununla birlikte, pek çok kişi belirli yiyeceklerin anne ve bebek için zararlı olabileceğinden haberdar değildir. Bu yüzden, konu hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

Bu bağlamda, genel inanç sağlıklı oldukları yönünde olduğundan kadınlar salata yemeden önce hiç düşünmez. Ancak söz konusu hamilelik olduğunda, göz önünde bulundurulacak çeşitli riskler vardır. Hamileyken salata tüketimi çeşitli sorunlara sebep olabilir. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

Salmonella

Salmonella ismini duyduğumuzda, genellikle et, yumurta ve süt ürünleri tüketimiyle ilişkili riskler aklımıza gelir. Bununla birlikte, uzmanlar meyvelerin ve sebzelerin de bu bakteriyel enfeksiyona sebep olabildiğini keşfetmiştir.

Bu yüzden, yemeden önce meyve ve sebzeler çok iyi yıkanmalıdır. Salmonellanın semptomları ateş ve mide-bağırsak ilhitabıdır.

Escherichia coli

Genellikle Escherichia coli olarak bilinen bu bakteri, hamilelik sırasında son derece tehlikeli olabilir. Bağırsaklarda şişkinlikle başlayan rahatsızlığın semptomları ishalden sistite değişiklik gösterir. Meyve ve sebzeleri düzgün yıkamamak bu enfeksiyona yol açabilir.

sebzeleri iyi yıkamak

Toksoplazmoz

Bu hastalık az pişen etler ve çiğ yumurtalar aracılığıyla yayılabilir. Hamile kadınların tükettiği meyve ve sebzeler düzgün biçimde yıkanmadığında toksoplazmoz riski de ortaya çıkar. Toksoplazmozun ana semptomları baş ağrısı, ateş ve kas ağrısıdır.

Anisakiyaz

Bu parazitli enfeksiyon, az pişmiş veya iyi yıkanmamış yiyeceklerden yayılabilir. İlk semptomlar mide bulantısı, kusma ve karın ağrısıdır ancak semptomlar parazitlerin bulunduğu yere göre değişiklik gösterir. Enfeksiyon tedavi edilebilirdir ancak tedavi için doktora danışmalısınız.

“Anisakiyaz parazitine kontamine olmuş yiyecekleri içerebileceğinden, füme balık içeren salatalardan uzak durmak en iyisidir.”

Hastalıkları önlemek için doğru tedbirleri almak

Almanız gereken ilk önlem, yukarıda bahsettiğimizdir. Hamileyken salata yemek ile ilişkili herhangi bir hastalığı önlemek için kullanacağınız malzemeleri her zaman iyice yıkamalısınız.

Paketli ürünlerde malzemelerin önceden yıkandığı belirtilse de, her ihtimale karşı bir kez daha yıkamalısınız. Salata yerken kendinizi hastalıklardan koruyabilmenin diğer yolları aşağıdaki gibidir:

  • Salata malzemelerinizi seçerken endüstriyel sınıflandırmaya dikkat edin ve malzemeleri her zaman buzdolabında saklayın.
  • Evde hazırlamadığınız salataları tüketmekten kaçının. Restoranda yediğiniz salataların iyi yıkanmış olduğundan emin olmak zordur.
  • Hamilelik sırasında tehlikeli malzemelerden uzak durmak kritik önem taşır. Örneğin, çiğ et, çiğ balık ve füme etlerden uzak durmalısınız.
  • Kullanacağınız malzemelerin hepsini iyice yıkamanız gerektiğinin bir kez daha altını çizelim. Böylece hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını korumuş olursunuz.
hamilelikte meyve sebze tüketimi

Hamilelikte kaçınmanız gereken meyveler

Hamile kadınlar, sağlıklı kalmak için hem bol sebze hem de sebzelerin yanı sıra bol miktarda meyve tüketmelidir. Bununla birlikte, söz konusu salatalardaki meyveler olduğunda yukarıdaki noktalara dikkat etmelisiniz. Hamilelikte zararlı olabilecek bazı meyveler aşağıdaki gibidir. Örneğin:

  • Organik olmayan meyveler: Maalesef, organik olmayan meyvelerin tehlikelerine ilişkin çok fazla bilgi yoktur. Bununla birlikte, en çok tarım ilacı kullanılan meyveler şeftali, çilek, elma, nektarin, yaban mersini, kiraz, üzüm ve armuttur.
  • Pastörize edilmemiş meyve suları: Pastörize edilmemiş meyve suları salmonella, E.coli ve kriptosporidyum gibi hastalıklara sebep olabilir.
  • Asitli meyveler: Bu tür meyvelerin hamile kadınlar için ciddi riskleri olmasa da, mide yanması ve asit reflü gibi semptomları artırabilir. Bu yüzden, eğer bu rahatsızlıklardan muzdaripseniz asitli meyve tüketiminizi sınırlamalısınız.

Salatalar, hamilelikte tüketilebilecek en iyi seçeneklerden biridir ancak malzemeler konusunda çok dikkatli olmak ve hijyene dikkat etmek önemlidir. Yıkanmamış meyve ve sebze tüketiminin hem sizin hem de bebeğinizin sağllığını riske attığını unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Academia Española de Nutrición y Dietética. Las mejores verduras y hortalizas en el embarazo.
  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Alimentación segura durante el embarazo. Consejos básicos para 40 semanas de seguridad.
  • Brentwood. Organization of Teratology Information Specialists (OTIS). 1994. Escherichia Coli. E. coli (2021).
  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Lechuga, otras verduras de hoja verde y seguridad se los alimentos. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Enero 2022.
  • Darnton-Hill, I. Asesoramiento sobre nutrición durante el embarazo. Fundamento biológico, conductual y contextual. 2013. Organización Mundial de la Salud. [En línea] Disponible en: https://www.who.int/elena/bbc/nutrition_counselling_pregnancy/es.
  • FDA (US Food and Drug Administration). Listeria from food safety for moms to be.
  • Rodríguez Domínguez Pedro Lorenzo, Martín Ojeda Venelio. Implicaciones obstétricas de la desnutrición materna. Rev. Med. Electrón.  [Internet]. 2011  Ago [citado  2019  Abr  05] ;  33( 4 ): 448-455. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1684-18242011000400007&lng=es.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.