İkiz Bebek Mi Bekliyorsunuz? Doğum Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Daha önceden duyduklarınızın aksine, ikiz bebek bekliyor olsanız bile vajinal doğum yapmanız mümkündür. Tabii ki, herhangi bir müdahale gerektirmeyen bir doğum için gerekli olan iki faktör vardır. İlki doğum sırasında annenin durumu, ikincisi ise bebeğin karındaki pozisyonudur.
İkiz Bebek Mi Bekliyorsunuz? Doğum Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 23 Mayıs, 2019

Söz konusu ikiz bebekler olduğunda doğum süresi 40 haftadan azdır. Eğer anne adayı 37. haftaya kadar normal bir hamilelik dönemi geçirmişse, doktor vajinal doğumu uygun görür.

Bununla birlikte, yüksek riskli hamileliklerde kadın doğum doktorunuz sezaryeni tercih edebilir. Pek çok uzman, meydana gelebilecek herhangi bir komplikasyonu önlemek amacıyla hamileliğin başından itibaren sezaryen doğumu önerir.

Bebeklerin pozisyonu

Vajinal doğum ihtimali olduğunda, ikiz bebeklerin pozisyonu da belirleyici bir faktördür. Eğer bebeklerin ikisi de baş aşağı ise vajinal doğum şansınız artmaktadır.

Bunun yanı sıra, bebeklerden birinin pozisyonu tersken de vajinal doğum hala bir seçenek olabilir. İkizlerden biri doğduğunda, diğer bebeğin de doğum için doğru pozisyonu alma ihtimali vardır. Bununla birlikte, eğer bebeklerin ikisi de ters pozisyondaysa tek seçenek sezaryen doğumdur.

Ayrıca, sezaryen doğumu gerektiren farklı durumlar da mevcuttur. Örneğin, plasenta previa, leğen kemiğinin darlığı, amniyotik sıvının erken gelmesi ve göbek bağıyla ilgili sorunlar ile alakalı risk faktörleri vajinal doğumu zorlaştırabilir.

Bu yazımızı da okuyun: Hamilelikte Amniyotik Sıvı Eksikliği

Son olarak ise, eğer prematüre doğum gerçekleşecekse burada da sezaryen tek seçenektir. Aynı durum, bebekler aynı su kesesini paylaşıyorlarsa veya yapışık ikizlik gibi bir doğum kusuru söz konusuysa da geçerlidir.

anne karnında ikizler

İkizlerde vajinal doğum

Vajinal doğum ikiz hamileliklerde pek yaygın değildir ancak tek bebek bekleyen annelerde de ikiz bebek bekleyen annelerde de süreç aynı şekilde ilerler. İlk olarak amniyotik kesenin patlaması sonucu annenin suyu gelir ya da kasılmalar başlar.

Eğer doğum kasılmalarla başlarsa, anne kasılmaların sıklığı 5 dakikada bir olana kadar bekleyebilir. Hastaneye gittikten sonra, annenin 10 santimetrelik bir açılma olmasını beklemesi gerekir.

Eğer annenin suyu gelmişse, sıvının rengi açık olduğu sürece beklemek mümkündür. Bununla birlikte, eğer sıvının rengi koyuysa acilen hastaneye gidilmelidir.

İkiz doğumlarında, ilk bebeğin ve ikinci bebeğin doğumu arasında geçen süre 20-30 dakika arasında olabilir. Doğum süreci daha hızlı olur çünkü ikiz bebekler doğduklarında daha küçüktür.

Bebekleri koruyabilmek için hemşireler onları hemen bir kuvöze koyarlar. Bunun ardından anne bebeklerini emzirebilir.

İkiz bebek bekleyenler için tavsiyeler

1.Doğum öncesi bir kursa katılın. Bu hazırlık kursları hem anne babaları doğum sürecine hazırlar hem de diğer anne babalarla fikir alış verişi yapmaya olanak tanır.

2. İkiz doğumla alakalı riskler konusunda araştırma yapın. Bunun amacı doğum konusundaki korku ve endişelerinizi artırmak değildir. Aksine, riskleri önlemeye yardımcı olur. Örneğin, anne diyabet veya yüksek tansiyon hastasıysa, komplikasyonlar oluşabilir. Böyle durumlarda, kan kaybı riski yüksektir. Ayrıca göbek bağı veya plasentadaki sıkışmadan kaynaklanan komplikasyonların riski de artar. Söz konusu ikiz hamilelikler olduğunda prematüre doğum da sık karşılaşılan bir durumdur.

İkiz hamileliklerinin %50’si bebeklerin ağırlığı ve rahmin boyutu nedeniyle 37. haftadan önce gerçekleşir.

3. Doktorunuzu iyi seçin. İkiz hamileliklerindeki yüksek risk göz önünde bulundurulduğunda, kendinize iyi bir kadın doğum doktoru seçmeniz önemlidir. Eğer herhangi bir problem yaşanırsa, doktorunuz gerekeni yapacaktır. Sürecin daha iyi ilerleyebilmesi için doğumhanede iki hemşire olması da gereklidir.

yeni doğmuş ikiz bebekler

4. Bebekleriniz doğduktan sonra yardım alın. Bebeğin doğumu ailede pek çok değişime yol açarken, ikiz bebekler söz konusu olduğunda durum daha da farklıdır. Bebeklere bakmak için eşinizden ve aile büyüklerinizden  yardım almanız gerekebilir.

Tabii ki, en önemli şey sakin kalmak ve doğum sürecini olumlu bir şekilde karşılamaktır. Bebeğiniz dünyaya gelmeden önce eşinizden, arkadaşlarınızdan ve ailenizden destek almak size iyi gelebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bateni ZH, Clark SL, Sangi-Haghpeykar H, et al. Trends in the delivery route of twin pregnancies in the United States, 2006–2013. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2016;205:120-126. doi:10.1016/J.EJOGRB.2016.08.031
  • Melka S, Miller J, Fox N. Labor and delivery of twin pregnancies. Obstet Gynecol Clin N Am 44 (2017) 645–654 http://dx.doi.org/10.1016/j.ogc.2017.08.004

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.