İleri Yaşlarda Çocuk Sahibi Olmak Tehlikeli Midir?

Son zamanlarda, birçok kadın gebeliği ileri yaşlara ertelemeye başlamıştır. Bu durum, birkaç değişik faktörden kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak, ileri yaşlarda çocuk sahibi olmak gitgide daha fazla yaygınlaşmaktadır.
İleri Yaşlarda Çocuk Sahibi Olmak Tehlikeli Midir?

Son Güncelleme: 12 Mayıs, 2019

Bununla birlikte, bu durumun anne adayının sağlığı üzerinde de olası bazı sonuçları olabilir. İleri yaştaki gebeliklerde annelerin maruz kaldıkları riskleri ve tehlikeleri öğrenin.

İleri yaşta gebelik ne demektir?

Yaklaşık 10 çiftten 1’i gebeliği ileri yaşlarda tecrübe ediyor. Bu terim, bir kadının 35 veya daha üzeri bir yaşa ulaştıktan sonra geçirdiği hamilelikler için kullanılmaktadır.

Bu durum bir kadının preeklampsi, gebelik diyabeti ve düşük gibi bazı komplikasyon ve hastalıklara maruz kalma ihtimalini önemli ölçüde arttırır. Bu nedenle, bu gebelikler sıkı bir izlem ve kontrol gerektirir.

İleri yaşta gebe kalmanın riskleri

35 yaşından sonra hamile kalmaya karar verenlerin büyük bir kısmı, eğer kadının sağlığı yerindeyse bu sorunlarla karşılaşmaz. Bununla birlikte, bazı kadınlar hem kendi hayatlarını hem de bebeklerini riske sokan bazı komplikasyonlarla karşılaşabilirler.

Aşağıda, ileri yaşta çocuk sahibi olmanın getirdiği bazı komplikasyonlar yer almaktadır.

Yüksek tansiyon

Tüm gebelerin yaklaşık %10’u, hamilelik süresince bir noktada yüksek tansiyon problemi yaşamaktadır. Eğer kadın 35-40 yaşlarında ise bu ihtimal daha da artar.

40 yaş üstü hamilelik

Erken doğum

40 yaş üstü kadınlardaki gebeliklerin yaklaşık %9’u erken doğumla sonuçlanır. Bunun sebebi esas olarak rahmin bebeği taşıma kapasitesinin azalmasıdır.

Kromozomal farklılıklar

İleri yaştaki gebeliklerle ilgili diğer bir risk ise doğumsal malformasyonlardır. İnsan vücudu yaşlandıkça, bir kadının yumurtaları da ayrılma yeteneklerini yitirmeye başlar. Bu da genetik sorunlara yol açabilir.

İleri yaştaki gebeliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkan en yaygın genetik farklılık Down Sendromudur. Bu durum zihinsel engelliliği, kalp problemlerini ve bebek için diğer sağlık risklerini içerir.

Gebelik diyabeti

Gebelik diyabeti, tüm gebeliklerde görülebilen bir durumdur. Ancak 38 yaşın üzerindeki kadınlarda bu risk iki katına çıkar.

Bu durum, insülin verimliliğini azaltan ve kan şekeri seviyesini artıran, hamilelikle ilgili değişikliklerin bir sonucudur.

Diğer patolojiler

İleri yaştaki gebeliklerde başka komplikasyonlar da ortaya çıkabilir. Bunlar; plasenta previa, düşük, çoklu doğum, preeklampsi, ödem ve düşük doğum ağırlığıdır.

Ancak çoğu durumda anne ve bebeğe sağlanan özel bakım ve gelişmiş tıp sayesinde bu gebeliklerin mutlu sona ulaştığını akılda tutmak önemlidir.

Eğer mümkünse sağlıklı bir süreç geçirmeyi garanti altına almak için hamile kalmaya çalışmadan önce doktorunuza danışmanız en iyisi olacaktır.

“40 yaş üstü kadınlardaki gebeliklerin yaklaşık %9’u erken doğumla sonuçlanır”

İleri yaşta çocuk sahibi olmanın avantajları

35 yaşından sonra gebe kalmak söz konusu olduğunda her şey olumsuz değildir. Bu durumla karşı karşıya kalanlar bu zorluğu kabul etmiş ve bunu sevgi ile aşmış kişilerdir.

Yaşamın bu aşamasında hamilelik her ne kadar riskli olsa da, aşağıdaki avantajlar göz önüne alındığında başarıyla sonuçlanması da mümkündür:

  • Bazı kadınlar bilinçli olarak çocuk sahibi olmak için beklemeyi tercih eder. Bu durumdaki kadınların, dengeli bir diyet uygulayıp egzersiz yaparak sağlıklarına gerekli özeni göstermeleri gerekir. Bu faktörlerin tümü sağlıklı bir gebeliğe büyük katkı sağlar.
  • İleri yaşlarda çocuk sahibi olmanın ekonomik avantajları da olabilir. Yaşlı çiftler, hamilelik ve ebeveynlikte oluşacak masrafları karşılamak için genellikle ekonomik olarak daha hazırdırlar.
35 yaş üstü hamilelik
  • Bu gebelikler genellikle planlı olarak gerçekleşirler. Bu nedenle, bebekler çok fazla sevgi ve ilgi görürler.
  • Duygusal ve psikolojik olarak, çiftler bu noktada daha istikrarlı olma eğilimindedir.
  • İleri yaşlarda çocuk sahibi olmayı bekleyen ebeveynlerin, gebe kalmadan önce bazı şeyleri kaçırmış olma gibi düşünceleri olmaz.
  • Uzmanlar, 35-40 yaş arasındaki kadınların kendi bedenlerini daha iyi anlayabildiklerini söylüyor. Bu durum kadınların kendilerine daha iyi bakmalarını sağlar. Bu nedenle beslenme ve fiziksel zindelik gibi konulara daha fazla dikkat ederler.

İleri yaşlarda çocuk sahibi olmanın çok çeşitli avantajları vardır. En önemlisi, ebeveynlerin bu yaşlarda anne-baba olma rolünü üstlenme konusunda daha gerçekçi olmalarıdır. Mutlu bir aile kuracaklarından emindirler. Bu sebeple küçük çocuklarına zaman ayırmaya da özen gösterirler.

Sonuç olarak, ileri yaşlarda çocuk sahibi olmak tehlikeli midir? Tehlike olabilir, çünkü bu yaşlarda komplikasyon riski daha yüksektir. Ancak dengeli bir diyet, orta düzeyde bir egzersiz rutini ve sağlıklı alışkanlıklar bu durumda büyük fark yaratır. Herhangi bir sorunuz veya endişeniz olması durumunda güvenilir bir doktorla konuşmayı unutmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.