Plasenta Previa Nedir?

Plasenta previa, hamilelikte meydana gelen bir bozukluktur. Plasenta previa, plasentanın rahim içindeki normal yerine değil, rahim ağzına yerleşmesidir. Bazı vakalarda,  rahim ağzının bir bölümünü veya tüm rahim ağzını kapatır.
Plasenta Previa Nedir?

Son Güncelleme: 10 Mayıs, 2019

Plasenta previa’nın farklı semptomları arasında en yaygın görüleni, hamileliğin üçüncü trimesterinde ağrısız kanamadır.

Bu bozukluk, oval biçimli bir organ olan plasentayı daha çok etkiler. Asıl görevi göbek bağı aracılığıyla bebeği beslemek olan plasentanın normal yeri rahmin üst kısmıdır.

Uzmanlara göre, plasenta previa hamileliğin ilk trimesterinde meydana gelen bir durumdur. Hamilelik ilerledikçe, plasenta büyür ve rahim ağzına yakınlaşır. Bu da iç kanama gibi pek çok komplikasyona neden olur. Bu komplikasyonlar sezaryen doğumu gerektirebilir.

Plasenta previanın farklı türleri

Doktorlar plasenta previayı 4 kategoriye ayırıyor:

  • Plasentanın rahim ağzını tamamen kapatması, tam (total) plasenta previa olarak biliniyor.
  • Plasenta rahim ağzına yakınsa, marjinal plasenta previa olarak biliniyor.
  • Kısmi (parsiyel) plasenta previa, plasentanın rahim ağzının bir kısmını kapatması anlamına geliyor. Bu, sadece rahim ağzı açılmaya başladığında meydana gelir.
  • Eğer plasentanın ucu rahim ağzına gelmezse, bu durum da düşük plasenta previa olarak bilinir.

Doktorlar plasentanın yerini ultrasonla belirleyebilir. Bu test genellikle hamileliğin 16. ve 20. haftaları arasında yapılır.

hamilelikteki komplikasyonlar

Plasenta previa teşhisi konulduysa ne yapmalısınız?

Plasenta previanın tedavisi, hamileliğin kaçıncı haftasında olduğunuza göre değişir. Eğer bu teşhis ikinci trimesterde konulduysa panik yapmayın çünkü hamilelik ilerledikçe plasenta rahim ağzından uzaklaşabilir ve sorun ortadan kalkar.

Plasenta rahime tutunup orada kalmaya devam etse de, rahim ağzı genişledikçe yavaş yavaş uzaklaşabilir. Plasenta büyüdükçe, kan akışının daha iyi olduğu rahmin üst kısmına doğru ilerleme eğilimindedir.

“ Hamilelik ilerledikçe, plasenta büyür ve rahim ağzına yakınlaşır. Bu da iç kanama gibi pek çok komplikasyona neden olur.”

Tavsiyeler

Söz konusu plasenta previa olduğunda, öncelikle sakin olmaya çalışmalısınız. Hamileyken rahat ve neşeli olmalısınız. Ağır eşyalar kaldırmaktan veya gereksiz efor sarf etmekten kaçınmalısınız. Bunlar kanama riskini artırır.

Plasenta previanın belirli bir sebebi olmadığını unutmayın. Bununla birlikte, bazı uzmanlar bunun endiyometrumda meydana gelen vasküler sorunlar ile ilgisi olduğunu düşünüyor. Endometrium rahmin iç tabakasına verilen isimdir.

Plasenta previaya sebep olabilecek bazı faktörler aşağıdaki gibidir:

hamilelikte doktor kontrolü

Risk faktörleri:

  • Düşükle sonuçlanan sık gebelikler
  • Uyuşturucu veya sigara bağımlılığı
  • Geç yaşta hamile kalmak
  • Önceki hamileliklerden rahim lezyonları
  • Birden fazla sezaryen doğum
  • İkiz hamilelikler

Bu durumun tedavisi için özel bir ilaç olmasa da, fazla kanamanın olmadığı vakalarda doktor tokolitik ilaç kullanımı önerebiliyor. Bununla birlikte, bu hastalığın teşhisi konulan hastalar, kanamayı önlemek için gerekli miktarda demir ve folik asit almaya özen göstermeliler.

Plasenta previa teşhisi konulan kadınların, hamilelik boyunca daha fazla kanaması olur. Doktorlar bazen plasental ayrılmayı önlemek için, anne adayının doğuma kadar hastanede kalmasını önerir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dulay, A. Placenta previa. Manual MSD- Versión para profesionales. [En línea].
  • Gordon: Obstetrics Gynecology & Infertility. 5th Edition. Scrub Hill Press Inc. 2001.
  • Lambrou: The Johns Hopkins Manual of Gynecology and Obstetrics. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia. 1999.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.