Prodromal Doğum Nedir?

Prodromal Doğum Nedir?

Son Güncelleme: 10 Şubat, 2019

Prodromal doğum, doğum anının yaklaştığını ilan eden ilk kasılmaların başladığı süreç için kullanılan bir terimdir. Bu kasılmalar günlerce ya da saatlerce sürebilir. Buna ek olarak, her kadın bunu farklı şekilde tecrübe eder.

Serviksin hazırlanması

Prodromal doğum süreci serviksin olgunlaşmasını ve hazırlanmasını sağlamak içindir. Bu aşamada bebek başını serviks yönüne çevirir ve baskı uygulamaya başlar. Bu serviksi yumuşatmaya yardımcı olur.

Serviksin yumuşaklığı, uzman tarafından dokunularak hissedilebilir. Serviks ne kadar olgunsa servikal açıklık o kadar hızlı meydana gelir.

30. haftadan itibaren hamile kadınlar kasılmalar yaşar. Bu kasılmalar “Braxton Hicks Kasılmaları” olarak bilinirler ve işlevleri rahimi doğum sürecine hazırlamaktır.

Bu aşamada vajinal bölgede hafif bir baskı ile birlikte birkaç saniye süren, göbeğinizin sıkıştırılması hissini deneyimlersiniz.

Prodromal doğumun aksine “Braxton Hicks kasılmaları” acı ya da rahatsızlık hissi vermezler. Hatta bazı durumlarda kadınlar tarafından fark edilmezler bile. Ancak prodromal doğum süreci kendini rahatsızlık hissi ile belli eder.

Prodromal doğumu sürecini nasıl anlarız?

Prodromal doğum süreci düzensiz kasılmalardan oluşur. Bu sürecin bilindik bir düzeni ya da yoğunluğu yoktur. 15 ila 45 saniye sürebilecek olan kasılmalar bir dakikaya kadar da çıkabilir.

Bu süreci tanımlayacak birçok belirti vardır: Bebeğin pozisyonu, annenin durumu ve annenin acı eşiği. Prodromal doğumda tecrübe edilen rahatsızlık hissinin adet ağrısına ya da böbrek ağrısına benzediği söylenir.

Bir diğer önemli faktör ise belirtilerin bir doğumdan diğerine değişkenlik gösterebilmesidir. İlk kez anne olacak kişilerde bu süreç, ikinci ya da üçüncü doğumlardan daha farklı bir şekilde kendini gösterir.

Prodromal kasılmaların yoğunluğu değişkendir. Bazıları ilk başta çok fazla acı yaratıp daha sonra kaybolabilirken bazıları neredeyse fark edilmezler. Çok çeşitli kasılmalar arasında gidip gelebilirsiniz.

Önemli olan takip ettiği düzenin farkında olmaktır. Kasılmalar düzenli hale geldiğinde doğum başlamış demektir. İlk doğum kasılmaları yaklaşık 4 ya da 5 dakikada bir gerçekleşir.

Prodromal doğum süreci genellikle akşamları ya da geceleri gerçekleşir. Bu, vücutta stres önleyici ya da gevşeme hormonu olarak bilinen oksitosinin salındığı zaman zarfıdır.

Bazı uzmanlar bu aşamada fiziksel aktivitenin arttırılmasını tavsiye eder. Bu, kasılmaların yoğunlaşarak doğum anının yaklaşmasına yardımcı olacaktır.

Prodromal doğum sürecinde ne yapılmalı?

Bu süreçte hastaneye gitmenize gerek yok. Özellikle ilk kez doğum yapacak anne adayları prodromal kasılmaları çoğu zaman gerçek doğum kasılmaları ile karıştırdıkları için hemen hastaneye giderler.

Kasılmaların tipini tanımlayabilmek için belirtileri ayırt edebilmeniz çok önemlidir. Eğer kasılmalar süre ve yoğunluk açısından düzenli değilse doğum başlamamış demektir.

Doğum kasılmaları her 7, 5 ya da 3 dakikada bir meydana gelir. Genellikle aynı ağrı dizisine ya da ağrı artışına sahiplerdir. Bunlara ek olarak mukoid tıkacın çıkmasını tetikleyebilir ya da suyunuz gelebilir.

göbeğini tutan hamile kadın

Nefes egzersizi yapın. Prodromal doğum boyunca nefes teknikleri çalışın ve ana doğum anında bu nefes tekniklerini kullanın.

Eğer kasılmalar güçsüzse abdominal nefes kullanılabilir. Bu, vücudu ve zihni rahatlatmaya yardımcı olur.

Kasılmalar yoğunlaştığı zaman göğüs seviyesinde nefes almanız tavsiye edilir. Hava burundan alınarak göğüs şişirilir. Sonra ağızdan verilir. Bu ağrıyı kontrol etmenize katkıda bulunur.

Dinlenin ve susuz kalmayın

Dinlenin. Prodromal doğumdaki kasılmaların düzensiz olduğu gerçeği göz önüne alındığında, anneler dinlenmek için kasılmalarının olmadığı zamanlardan faydalanmalıdır. Bu şekilde vücut hem kendini toparlar hem de enerji toplar.

Bazı hamile kadınlar kasılmaları olmadığında yürümeyi ya da egzersiz yapmayı tercih ederler. Bunu yapma kararı annenin o anki rahatsızlık ve yorgunluk durumuna bağlı olacaktır.

Vücudunuzu susuz bırakmayın. Bazı durumlarda bu süreçte kadınlar iştahını kaybederler. Bunun saatlerce sürebileceğini ya da günlere yayılabileceğini ve bununda rahatsızlığı arttırabileceğini unutmayın.

Eğer anne yemek istemiyorsa sorun değil. Ancak susuz kalmaması önemlidir. Önerilen miktarda su tüketmesi gerekir. Ayrıca infüzyon ya da izotonik içecekler ile desteklenebilir.

Bu aşamada hafif yemekler tavsiye edilir. Ağır sindirim gerektiren yiyecekler, annenin fiziksel rahatsızlığını arttırır.

Vücudunuzla bağlantı kurun. Prodromal doğum, hamilelik sürecinin sona erdiğinin habercisi olduğundan annenin, kendisini doğumun yaklaştığı fikrine hazırlaması önemlidir.

Bir uzmanla temasın sürdürülmesi kaygının azalmasına yardımcı olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.