Hamile Kadınlar İçin Besin Takviyeleri
Eğer bebek sahibi olmayı düşünüyorsanız ve hamilelik sırasında nasıl besleneceğiniz konusunda endişeliyseniz, bugünkü yazımız tam size göre. Hamile kadınlar için besin takviyeleri hakkında genel bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Hamilelik kadar önemli bir aşamada beslenme çok önemli bir rol oynar. Hamilelik döneminde bir kadının bedeni pek çok fizyolojik değişiklikten geçer. Tüm bu değişimler, bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için ona gereken her şeyi sağlamak için gerçekleşir.
Hamilelik, bir kadının enerjiye ve dolayısıyla mikro besinlere en çok ihtiyaç duyduğu dönemdir.
Hamilelikteki besin ihtiyacına adapte olmanın ve düzeninizi buna göre ayarlamanın ne kadar önemli olduğunu unutmamanız gerekir. Burada, sadece hamilelikle ilgili genel ihtiyaçlar değil bir kadın olarak da ihtiyaçlarınız çok önemli.
Belli besinlerin aşırı tüketilmesi ya da eksik tüketilmesi preeklempsi (gebeliğin ikinci yarısında gelişebilen hipertansiyon ve proteinüri ile kendini gösteren rahatsızlık), doğuştan gelen sakatlık, düşük ve başka problemlere yol açabilir.
Uyguladığınız diyetin her zaman besin ihtiyacınızı tamamen karşılayamadığı durumlarda besin takviyeleri gerekebilir. Tabİi ki, bu takviyeler yalnızca bir uzmanın gözetiminde alınmalıdır. Aşağıda, kadınların hamilelik esnasında ihtiyacı olabilecek bazı temel mikrobesinlerden bahsedeceğiz.
Folik asit ve B9 vitamini
Embriyo gelişimi sırasında bu besinlerin eksik olması nöral tüp defektlerine (NTD), doğumsal kalp hastalığına, düşüğe ve pek çok başka komplikasyona yol açabilir.
Eğer bir kadın hamile kalmak istiyorsa, olası bir döllenmeden bir ay öncesinde besin takviyeleri almaya başlaması önerilir. Ayrıca bu takviyeleri hamileliğin ilk üç ayı sonlanana kadar almaya devam etmelidir.
Hamilelikte önerilen doz günde 0.4 miligramdır. Bu miktar, risk altında olan kişiler için günde 5 miligrama kadar yükseltilebilir.
Folik asidin vücudunuzda depolanmadığını unutmamalısınız. Bu da eğer folik asidin faydasını görmek istiyorsanız bunu günlük olarak tüketmeniz gerektiği anlamına gelir. Dahası, takviye alıp almamasından bağımsız olarak her hamile kadın aşağıdaki gibi folik asit açısından zengin olan gıdalar tüketmelidir:
- Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak ve pazı)
- Baklagiller
- Meyveler
- Maya
- Kuruyemiş
Folik asidin pişirildiğinde besin değerini çok büyük oranda kaybedeceğini de unutmamak gerekir. Bu yüzden, meyve ve sebzeleri çiğ yemeniz daha iyi olacaktır.
Besin takviyeleri: İyot
İyot, tiroit hormonlarının sentezi için çok önemli rol oynayan bir mikrobesindir. Bu hormonlar, hem anne karnındaki hem de yeni doğan bebeklerin beyin, kemik, akciğer ve kalp gelişimi için gereklidir.
İyot eksikliği, fetüs ve yeni doğan bebeklerde beyin hasarının başta gelen ve önlenebilir sebeplerinden biridir. Ayrıca, küçük çocuklarda psikomotor gelişimindeki gecikmelerin de ana nedenidir.
Hamilelik esnasında, bir kadının iyot ihtiyacı normalin %20 oranında üzerindedir. Bu yüzden, uzmanlar hamile kadınların düzenli olarak iyotlu tuz kullanmanın yanında günlük 200 mg iyot alması gerektiğini söylemektedir.
Demir
Demir, hemoglobin oluşumunda rol oynar ve bu yüzden diğer işlevlerinin yanı sıra oksijen taşınması için de çok önemlidir. Hamilelik esnasında bir kadının demir ihtiyacını artıracak hematolojik değişiklikler meydana gelir.
Demir eksikliği, hamile kadınların yaygın olarak yaşadığı demir eksikliği anemisine yol açabilir.
Demir eksikliği, erken doğum, yeni doğan bebeklerin fiziksel ve nörolojik gelişiminde eksiklikler, bulaşıcı hastalıklar ve perinatal mortalite (canlı doğan bebeklerin 7 gün içerisinde ölmesi) ile yakından ilgilidir.
Bu yüzden, hamile kadınların ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerinde demir takviyesi alması gereklidir. Bu sayede, demir depolarının boşalmasını önleyebilirler.
Bununla beraber, hamile bir kadının demir takviyesine ihtiyacı olup olmadığına ve bunun miktarına sadece bir doktor karar verebilir. Gerekmediği halde demir takviyesi almanın da risk taşıdığını unutmayın.
Bir diğer önemli besin takviyesi: kalsiyum
Bu, vücudumuzda bol miktarda bulunan bir elementtir. Kalsiyum eksikliği, erken doğum, kemik mineralizasyonunda yetersizlik ve preeklempsiye neden olur.
Hamile kadınların kalsiyum ihtiyacının normale göre daha fazla olmasına rağmen, vücutları bunun sadece %40’ının emilimini sağlayabilmektedir. Bu yüzden, sadece kalsiyum emilimi düşük olan kadınlar için kalsiyum takviyesi tercih edilmelidir.
Multivitaminler
Uzmanlar multivitamin takviyelerinin hamilelikte kullanılmasını önermemektedir. Bunların diğer vitaminlere göre daha faydalı olduğunu kanıtlayan bir bulgu yoktur. Dahası, bazı vitaminler birbiriyle tepkimeye girerek doğru emilimi engelleyebilir.
Diğer besin takviyeleri
Hamilelik esnasında gerekli olan A, D, C, E, vs. vitaminler gibi başka mikrobesinler de vardır. Fakat genel olarak doktorlar bunların takviyesinin kullanılmasını önermez. Kadınlar bu vitaminleri sağlıklı bir diyetle kolayca elde edebilir.
Son olarak, A ve D gibi bazı vitaminlerin fazla alındığında zararlı etkisi olabileceğini de unutmamak gerekir. Bu durum, hem anne hem bebek için tehlikelidir. Bu yüzden, hamile kadınların bir uzman önermediği sürece asla besin takviyeleri almaması gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Zhou SJ, Gibson RA, Crowther CA, Baghurst P, Makrides M. (2006). Effect of iron supplementation during pregnancy on the intelligence quotient and behavior of children at 4 y of age: long-term follow-up of a randomized controlled trial.Am J Clin Nutr 2006 ;83(5):1112-7
- Martínez García RM. (2016). Supplements in pregnancy: the latest recommendations. Nutr Hosp. 2016 Jul 12;33(Suppl 4):336. doi: 10.20960/nh.336. Review. Spanish. PubMed PMID: 27571855
- López MJ, Sánchez JI, Sánchez MC, Calderay M. (2010). Suplementos en embarazadas: controversias, evidencias y recomendaciones. Inf Ter Sist Nac Salud 2010; 34: 117-128.