Folik Asit İçeren Gıdalar
Birçok gıda folik asit içerir (vitamin B9), bu vitamin, hamilelik sırasında embriyonun nöral tüp kapanma yetersizliği yaşamasını önlemekten sorumludur. Folik asit eksikliği, ayrık omurga ve anansefali gibi ciddi hastalıklara yol açabilir.
South Carolina Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü’ne göre, bu vitamini günlük olarak az miktarda almak, bebeklerin yarık dudak olmasını engellemektedir.
Folik asit içeren gıdalar
Herkesin beslenme düzenine dikkat etmesi çok önemlidir. Bununla beraber, hamile kadınlar söz konusu olduğunda bu daha da önemlidir. Bebeklerin belli besin ve vitaminlere ihtiyacı vardır.
İşta B9 vitaminini diyetinize dahil etmek için bazı seçenekler:
Yeşil yapraklı sebzeler
Yeşil yapraklı sebzeler folik asit içeren gıdalar arasındadır. B9 vitaminini bol miktarda içeren bazı sebzeler şunlardır: Brokoli, ıspanak (her porsiyon 263 mikrograma kadar folik asit içerir), pazı, yeşil kuşkonmaz ve marul. Bu sebzeleri kolayca diyetinize dahil edebilirsiniz.
Yeşil mercimek
Yeşil mercimek folik asit bakımından zengindir. Ek olarak, diyetinize soya, börülce ya da nohut eklemek de hem bu vitaminden bolca almanızı sağlar hem de yüksek miktarda lif içerir. Lif, bağırsak yolunun doğru şekilde çalışması için çok önemlidir.
Narenciye
Portakal, kavun, kivi, çilek ve ahududu gibi meyveler yüksek oranda folik asit içerir. Avokado da C vitamini, potasyum, demir, magnezyum ve kalsiyumla birlikte B9 vitamini de içerir. Önerilen diğer meyveler ise, portakal, muz ve kavundur.
Kuruyemiş
Kuruyemişler, bu besin için harika bir kaynaktır. Birçok insan kuruyemiş atıştırmayı çok sever. Fıstık, baden, keten tohumu, ayçiçeği çekirdeği ve susam tohumu, hamilelik esnasında yenmesi önerilen gıdalardandır.
Ekmek ve tahıllar
Bazı ekmekler ve tahıllı diğer gıdalar folik asit içermektedir. Bir dilim ekmek, 60 mikrograma kadar folik asit içerebilir. Bu yüzden, hamilelik sırasında sıkça tahıl tüketmeniz önerilmektedir. Bunu kahvaltılarınıza dahil etmekten çekinmeyin.
Hayvansal gıdalar
Hayvansal gıdalar yukarıda saydıklarımız kadar folik asit içermese de yine de B vitamini grubu açısından iyi birer kaynak olabilir. Tavuk ciğeri, hindi, dana eti, deniz ürünleri, balık ve süt ürünleri de iyi birer folik asit kaynağıdır.
“Bazı ülkelerde hamile kadınların bu vitamini kolayca alması için un, folik asitle zenginleştirilmektedir.”
Folik asidin faydaları
Folik asitin çok çeşitli faydaları vardır. Hamilelik sırasında önemli bir rol oynamasının yanı sıra, fetal malformasyonlar, ayrık omurga ve diğer sorunların olmasını da önler.
Peki folik asitin diğer faydaları nedir?
- DNA sentezi ve hücrelerin yeniden düzenlenmesinde önemli bir rol oynar.
- Vücudu kalp hastalıklarına karşı korur.
- Folik asit, göz hastalıkları, uyku bozuklukları ve depresyonu önleyebilir.
- Doğuştan gelen omurga ve beyin hastalıklarını önlemeye yardımı olur.
- Genellikle dejeneratif hastalıklar ve nörolojik bozuklukların tedavisinde kullanılır.
- B9 vitamini vücudun kendini tedavi etmesinde ve yeni hücre yapımında rol alır.
- Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılır.
Artık folik asit içeren gıdalar ve folik asidin faydaları hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre siz de bunu bir an önce diyetinize dahil edebilirsiniz. Bu gıdaları diyetinize dahil etmenize rağmen yine de vücudunuzun ihtiyacının tam olarak karşılanması için doktorunuzun takviye ilaç yazabileceğini unutmayın.
İlginizi çekebilir ...Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dolin CD., Deierlein AL., Evans MI., Folic acid supplementation to prevent recurrent neural tube defects: 4 milligrams is too much. Fetal Diagn Ther, 2018. 44 (3): 161-165.
- Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.