Tütün Dumanı Fetüsü Nasıl Etkiler?
Hamilelik sırasında zarar görmeyi önlemek için tütün dumanının fetüsü nasıl etkilediğini bilmek önemlidir. Tütün dumanı, doğuştan malformasyonlara sahip olma ihtimalinin artmasına sebep olur.
Bebekler anne karnındayken yeterince korunmazlar. Hamile kadınların tütün içmesi veya içenlerle yaşaması hem kendi sağlığını hem de bebeklerinin sağlığını etkileyebilir. Ayrıca birçok kadın hamilelik sırasında sigara bağımlılığını bırakamamaktadır.
Günde beş sigaranın ciddi bir riske neden olmayacağına dair bir efsane vardır ve bu, bazı kadın doğum uzmanlarının bile inandığı yaygın bir yanlış inanıştır. Bu efsane, yoksunluk belirtilerinin karbon monoksit hasarından bile daha kötü olduğu inancına dayanmaktadır.
Bebekler, doğduktan sonraki ilk ay boyunca, ani ölüm ihtimali sebebiyle savunmasızdır. Öte yandan, birçok kişi tütün dumanının fetüslerin DNA’sını değiştirdiğine ve bunun da çocukluk ve yetişkinlikte kısırlık gibi bozukluklara neden olduğuna inanıyor.
Tütün dumanı fetüsü nasıl etkiliyor?
Sigara, kadınların vücudunda altı binden fazla farklı toksin üretir. Buna rağmen, her gün tütün içen birçok hamile kadın vardır.Tütün içmenin ya da tütün dumanına maruz kalmanın asıl riski, plasenta çevresindeki kan dolaşımının azalmasıdır.
Annedeki kan akışının düşük olması, bebeğin hem daha düşük besin maddeleriyle hem de daha az beslenmesi anlamına gelir. Bu da bebeğin yaşam kalitesini etkiler.
Sonuç olarak, bu çocuklar otit, bronşit, şiddetli solunum yolu enfeksiyonları ve zatürre gibi belirli hastalıklara karşı daha savunmasız ve daha yüksek risk altında kalırlar.
Tütün dumanı kalp hastalığının yanı sıra yarık damak veya yarık dudak gibi doğuştan malformasyonların gelişmesine yol açarak da hamileliği etkileyebiliyor. Ek olarak, çocuk dikkat eksikliği bozukluğu (DEB) veya dikkat eksikliği hiperaktif bozukluktan (DEHB) muzdarip olabilir.
Kadınlar çok sigara içtiğinde, çocuklarında sürekli öfke ve asabiyet hali görülebilir. Ek olarak, tütün içmek emen bebekleri de etkiler. Sigara kullanımı kadınlarda sütü azaltabilir. Genelde bebeklerin büyümesi için çok önemli olan bu emzirme aşaması, tütün kullanan annelerin bebeklerinde çok daha kısa sürer.
Bu anlamda emzirme döneminde en fazla riski sigara dumanının kendisi oluşturur. Bu nedenle, emzirmeden önce en az 30 dakika beklemeniz, ellerinizi yıkamanız ve bebeğinizin yanında sigara içmemeniz önemlidir.
Tütünün bebekler için belirli sonuçları
Özetle, tütün içmenin fetüse asıl etkileri aşağıdaki gibidir:
- Plasenta çevresinde kan dolaşımında azalma
- Doğumda artan solunum yolu hastalıkları riski
- Olası deformiteler
- Psikolojik bozukluk riskleri: asabiyet, güçsüz hafıza vb.
“Doğduktan sonraki ilk ay ani ölüm riski arttığından bebekler son derece savunmasızdır.”
Bebeklerin DNA’sında değişim
ABD Ulusal Çevre Sağlığı Enstitüsü’nde bir epidemiyolog olan Stephanie London’a göre, tütün, anneleri sigara içen bebeklerin DNA’sını etkiliyor. Yapılan bir araştırmada 6685 anne ve bebek incelendi ve bu annelerin %13’ü hamilelik sırasında sigara içiyordu.
Bu araştırmada özellikle bebeklerin göbek bağları incelendi ve elde edilen sonuçlar, anneleri hamilelik sırasında tütün içen bebeklerin göbek kordonlarının, sigara içmeyenlerin çocuklarına göre altı binden fazla şekilde mutasyona uğradığını gösterdi.
Tütün dumanının fetüsü tam olarak nasıl etkilediğini bulmak için uzmanlar, mutasyona uğramış genlerin akciğerlerin ve sinir sisteminin gelişimine karşılık geldiğini saptadılar.
Bebeklerin DNA’larındaki değişiklikler, yarık dudak ve yarık damak gibi başka genetik bozukluklara da neden olabiliyordu. Her halükarda, tütün içmek ve dumanına maruz kalmak ile hamilelik konusundaki genetik araştırmalar halen devam etmektedir.
Sonuç olarak, fetüsler tütün dumanına maruz kalmamalıdır. Özellikle de bağımlılık boyutundaysa, tütün kullanımını bırakmak hamile annelerin ana hedefi olmalıdır.
Hamilelik sırasında bunu başarmanın çok karmaşık olmayan birkaç yolu vardır. Bebeğinizin sağlığı, sizin tütünü bırakma konusunda ne kadar kararlı olduğunuza ve çevrenizin de buna ne kadar dikkat ettiğine bağlıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Samet, J. M. (2002). Los riesgos del tabaquismo activo y pasivo. Salud Publica de Mexico, 44(SUPPL. 1). https://doi.org/10.1590/S0036-36342002000700020
- Pichini, S., Puig, C., & García-Algar, Ó. (2002). Efectos neonatales del hábito tabáquico durante el embarazo y determinantes sociodemográficos en Barcelona. Medicina Clínica, 118(2), 53–56. https://doi.org/10.1016/S0025-7753(02)72278-1
- Aguirre, V. (2007). Tabaquismo durante el embarazo : Efectos en la salud respiratoria infantil. Revista Chilena de Enfermedades Respiratorias, 23, 173–178. https://doi.org/10.4067/S0717-73482007000300004
- https://uvadoc.uva.es/bitstream/10324/5039/1/TFG-G41.pdf
- https://www.academia.cat/files/425-11881-DOCUMENT/Castellanos8304Abr17.pdf
- http://www.scielo.br/pdf/rlae/v18n4/es_21.pdf