Sonogramlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bu makalede sonogramlar hakkında bilmeniz gereken her şeye göz atacağız.
Sonogramlar hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve neden bebeğinizin sadece bir fotoğrafı olmaktan çok daha fazlası olduğunu öğrenin.
Hamilelik bebeğinizi beklerken ve neye benzeyeceğini düşünürken çok uzun sürüyor gibi görünebilir. Günümüzde bu soruların cevaplarına dair iyi bir fikir verebilecek birçok bilgi olsa da sonogram çekildiği anlar hala özel anlardır.
Sonogramlar ile bebeği görebilir, kalp atışını duyabilir ve büyümesini takip edebiliriz. Hamileliğin gözlemlenmesi için hayati önem taşır, dolayısıyla doktor tarafından önerilen ultrason takvimine uymaya çalışın.
Sonogramlarla ilgili bilmek istediğiniz her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.
Sonogramlar nelerdir ve amaçları nedir?
Sonogram rahim etrafında “seken” ses dalgalarından yaratılan ve bebeğin bir portresini ortaya çıkaran görüntüdür. Prosedür karın bölgesine uygulanan iletken bir jel kullanır, bu da transduserin dalgaları yaymasına yardımcı olur.
Ayrıca transvajinal sonogramlar da vardır, bunlar genellikle ilk üç aylık dönemde yapılır. Metod karın yaklaşımına oldukça benzer fakat vajina yoluyla yapılır. İnvasif bir prosedür değildir, dolayısıyla bebeğinize hiçbir şekilde zarar vermekten korkmanıza gerek yoktur.
Farklı sonogram çeşitleri farklı soruları cevaplamak için tasarlanmıştır, her biri bebeğinizle ilgili yeni bir şey söyleyebilir.
Sonogramlar hakkında bilmeniz gerekenler: farklı tipler
Hamilelikleri gözlemlemek için kullanılan sonogram tipi 2-D’dir (iki boyutlu ultrason). Bunları deşifre etmesi daha karmaşıktır zira profesyonel olmayanlar için o kadar da net görüntüler sunmazlar.
Son yıllarda bebeğin daha iyi bir görüntüsünü sağlayan 3-D (üç boyutlu) sonogramlar popülerleşmiştir. 3-D sonogramların en büyük avantajlarından biri profesyonellerin fetal anormallikleri daha kolay tespit edebilmelerini ve diğer araştırma süreçlerini gerçekleştirebilmelerini sağlamak.
Bu fotoğraflar rahim içinde gördüğünüz görüntüye kütle ve derinlik vermesiyle öne çıkmaktadır.
Son olarak, yenilikçi 4-D sonogramlar bulunmaktadır, bunlar 3-D’lerin hareketli versiyonlarıdır. Birden fazla 3-D sonogram tarafından oluşturulan bir videodur. Ultrason görüntülemedeki en son teknolojidir.
3-D sonogram da 4-D sonogram da henüz kamu sağlık kuruluşlarına gelmemiştir, bu sonogramlar için kliniklere veya özel hastanelere giderek para ödemeniz gerektiği anlamına gelmektedir.
“Bedenimin hayallerindeki çocuk için bir beşik haline geldiğini göreceksin.”
– Laura Victoria
Bir hamilelikte kaç adet sonogram çekilir?
Normalde bir hamilelikte üç sonogram çekilir. Bazen daha fazlası çekilir fakat bunlar her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için farklı açıların görüntülerinin alınmasından oluşur.
İlk sonogram
İlk sonogram hamileliğin altıncı ve on ikinci haftaları arasında çekilir ve hamileliği onaylar. Buna ek olarak müstakbel ebeveynlerin çocuklarını ilk defa gördükleri andır. İlk defa çocuğun kalp atışını duydukları andır, ki bu bir hamilelikteki en duygusal anlardan biridir.
Sonogram hamileliğin hangi zaman gerçekleştiğini belirlediği için, bu sonogram ebeveynlerin beklenen doğum tarihini de öğrendikleri gündür.
İkinci sonogram
Bu, hamileliğin 18 ila 20. haftaları arasında gerçekleşir. Burası cinsel organlar oluştuğu için bebeğinizin cinsiyetini öğreneceğiniz yerdir.
Ayrıca, kalp atışını da görebileceksiniz. Profesyoneller ayrıca bebeğin kafatasının çapını, kalça kemiğinin uzunluğunu ve karın bölgesinin çevresini de ölçebilir. Tüm bu ölçümler bebeğin düzgün gelişimini güvene almayı amaçlar.
Üçüncü sonogram
Bu sonogram hamileliğin 33 ila 34. haftalarında gerçekleşir. Hamileliğin son sonogramıdır. Bu noktadan sonra doğuma kadar takibi monitörlerden yaparsınız.
Son sonogram olası geç anormallikleri keşfetmeye çalışır, aynı zamanda da bu aşamada bebeğin büyümesini ve aldığı pozisyonu kontrol eder.
Üçüncü sonogram tam manasıyla gelişmiş bir bebek görüntüsü sunar bu da ebeveynlere çocuklarının neye benzediğine dair daha net bir fikir verir.